Network Menu

Ann berättar om arbetsdagarna kring årsmötet 2014

Innan årsmötet 2014 börjar. Från vänster: Margaret Sikkens Ahlquist, Johanna Fagerlund, Margaretha Talerman, Johanna Carlander Davis, och Annette Åsberg

Innan årsmötet 2014 börjar. Från vänster: Margaret Sikkens Ahlquist, Johanna Fagerlund, Margaretha Talerman, Johanna Carlander Davis, och Annette Åsberg

Tisdag kväll den 8 april och jag anländer i Fort Lauderdale. Kvällen är ljummen och taxin tar mig till hotellet där SWEA ska ha sitt årsmöte några dagar senare. En del av styrelsen har redan anlänt för att förbereda allt inför årsmötet och en del väntar vi på ännu en dag.

Det är på torsdagen som vi börjar med det första förmötet. I år är det hela fem regionordföranden som avgår och de fem nya som ska ersätta oss är här för att få all den information de behöver. När vi alla presenterat oss ägnas dagen åt information om SWEA som organisation. Vi upplyser om styrdokument, registrering och skattebefrielse samt styrelsens roll och arbetsuppgifter så väl som de rutiner som styrelsen använder.

Styrelsen under årsmote 2014

Styrelsen under årsmote 2014

Efter välförtjänad lunch fortsätter vi med en presentation av SWEAs administration och diskuterar den åtgärdsplan vi har satt upp inför VM 2015. Styrelsen kommer då att presentera de åtgärder som vidtagits sedan medlemmarnas önskemål om förändring som presenterades på VM i Bologna 2013.

De inkommande regionordförandena ser fortfarande entusiastiska ut trots ett tungt informationsflöde och vi njuter på kvällen av en god buffet som vår chefsadministratör Katri har förberett hemma hos sig. Aftonen avslutas med en utomhuskonsert med Florida Grand Opera Youth Studio i den vackra trädgården som tillhör Bonnet House.

Nya styrelsemedlemmar 2014. Från vänster: Christa Alfredsson (RO VEMA), Christina Hallmert (RO MEMA), Birgitta Koniali (RO OEMA), Ia Dubois (RO VAME), Cecilia Browning (RO OAME)

Nya styrelsemedlemmar 2014. Från vänster: Christa Alfredsson (RO VEMA), Christina Hallmert (RO MEMA), Birgitta Koniali (RO OEMA), Ia Dubois (RO VAME), Cecilia Browning (RO OAME)

Fredag morgon och vi är alla pigga och inspirerade att fortsätta vårt arbete. Ia, Christina, Christa, Cecilia och Birgitta, som är våra ny RO, fortsätter sin ’utbildning’ i PR och sponsring och Ingrid och Christina Moliteus delar med av sin kunskap om alla stipendier som SWEA delar ut varje år. Vi gamla slipar på alla detaljplaner som ska göra årsmötet bra och effektivt. Sedan presenterar den gamla styrelsen SWEAs kommittéer och deras arbete som är så viktigt för att föreningen ska fungera på ett bra sätt.

Eftermiddagen ägnas åt SWEAs ekonomi och då är det vår skattmästare Johanna Davies som på ett utmärkt och enkelt sätt förklarar och svarar på frågor med assistans av Katri, vår administratör. Sedan tar Gîta Paterson, juridisk rådgivare, över med information om SWEAs stadgar.

Ett möte innan årsmotet 2014

Ett möte innan årsmotet 2014

På kvällen har SWEAs förra ordförande Åsa Lena Lööf bjudit oss alla på middag i sitt vackra hem vid havet lite norr om Fort Lauderdale och vi hoppar in i bilarna som ska ta oss dit. I hennes trädgård hälsar vi på en av SWEA-hästarna som Åsa Lena har adopterat. Dessa hästar dekorerades till SWEAs 25-årsjubileum och vissa har nu hittat nya hem som tar väl hand om dem. Efter en utsökt middag med mycket prat och skratt underhöll Åsa Lenas man med gitarrspel och sång. Glada och lite trötta tar vi oss sedan tillbaka till hotellet för att ladda upp för morgondagens årsmöte.

Lördag morgon och det är dags för årsmöte 2014. Alla i styrelsen är på plats och vår juridiska rådgivare Gita Paterson finns till hands. Vi kan se med glädje att ett antal lokala SWEA-medlemmar har anslutit sig och det känns bra att ha en liten publik som är intresserad. Dessutom har vi ett tiotal SWEA-medlemmar som har anslutit sig via nätet för att lyssna in. Den här gången fungerade det inte med bild, men vem vet, kanske nästa år kan ni både se och höra mötet. Tekniken kommer styrelsen att finslipa.

Mötet avlöper i god ordning och när Margaret förklarar det avslutat är det med god aptit vi sätter oss ner till lunch tillsammans med en del av de lokala medlemmar som närvarade vid mötet.

SWEA Internationals styrelsemedlemmar på stranden i Florida

SWEA Internationals styrelsemedlemmar på stranden i Florida

Söndag och det är dags för de flesta av oss att säga hej och åka tillbaka hem. En del av oss kommer att träffas igen snart på Sverigemiddagen i Stockholm eller på andra aktiviteter i sommar och det känns bra att kunna säga ”på återseende” och inte adjö.

Som alltid efter sådana här dagar är vi fulla av entusiasm och energi för att fortsätta att arbeta för och med SWEA, denna vår unika organisation för svensktalande kvinnor i hela världen.

Text: Ann Winstanley, Regionordförande MEMA 2010-2014

Ann Winstanley

Ann Winstanley