Network Menu

OAME regionmöte i Greensboro

SWEA OAME regionmöte 3-5 oktober 2014

OAME regionmöte 2014; Foto: Li Ansefelt ThorntonVi vill tacka alla North Carolina SWEA-medlemmar för ett fantastiskt jobb, vi hade det så oerhört kul, det var mycket välorganiserat, och t o m vädret var bra. Framförallt vill vi tacka Anna, Madeleine och Carina, som jag är säker på sov mycket gott på söndagskvällen när vi alla åkt hem.

50 Sweor möttes fredagen den 3e oktober i Marriott Downtown Hotellobby i Greensboro med massor av igenkännande kramar och hojtande. Hotellet låg mycket centralt och på fredagseftermiddagen promenerade vi till The International Civil Rights Museum – ni borde alla åka dit, vi blev alla mycket tagna. Lunchrestaurangen där fyra collegestudenter modigt inledde protester som varade i sex månader vilket sedan ändrade integrationspolitiken i södra USA var precis framför ögonen på oss.

Sedan var det dags för förmöte på hotellet för OAME-styrelsen i mitt hotellrum. På kvällen åkte vi buss hem till NC-Swean Carina Lundegard lite utanför Greensboro – vi blev varmt mottagna av ett Blue Grass Band, och serverades North Carolina Barbeque tillagat på två sätt, mycket gott och intressant förstås att prova på de olika lokala favoriträtterna. Det fanns också en fire pit där vi rostade marshmallows. Fantastisk stämning!

OAME regionmöte 2014; Foto: Li Ansefelt ThorntonPå lördag morgon var det då dags för regionmötet som hölls i Volvo Trucks convention center. Vi kunde lätt hitta dit, det stod en stor rosa långtradare parkerad precis utanför — en sådan som oftast har en 18-hjulstrailer som släp.

Efter själva årsmötet lade vi in en ny punkt — att avtacka Margaretha Talerman som varit regionordförande i fyra år — inte lätt att efterträda henna. Tack Margaretha för det otroligt bra jobb Du gjort, och för att Du är ett sådant fantastiskt stöd.

Sedan var det dags för alla — de som tålmodigt lyssnat på OAME styrelsen i 40 minuter, och förhoppningsvis fått lite mer vetskap om vad de olika avdelningarna prioriterar när det gäller kulturella aktiviteter, men också beträffande donationer och stipendier – att deltaga i en SWOT-övning. Det diskuterades livligt i tre grupper, och skrevs många rosa och gula lappar som sedan presenterades och sattes upp. Vi sammanfattade precis innan lunch (en speciell rapport om detta kommer snart). Lunchen serverades hos Volvo Trucks också och sedan var det dags för dagens överraskning.

Efter att Volvo Trucks talat om sina långtradare – visste ni förresten att 12% av långtradsförararna i USA är kvinnor, och det ökar varje år? Det är också många gifta par som kör — de byter av varandra och sover även i långtradaren. Inte så säker på att det skulle fungera för oss svenskor som behöver att vara ensamma ibland.

Efter ett kort och inspirerande föredrag var det dags för oss att prova på långtradarna. Vi hade fått instruktioner att ha bekväma skor på oss och det var tur – oj, vilka höga ”trappsteg” vi gick upp för att komma in i hytten. Det var fyra olika långtradare som vi valde mellan, själv provade jag den rosa Volvo-långtradaren (målades förra året för att stödja bröstcancerforskning) och en grå Mack-truck (Mack ägs av Volvo också).

OAME regionmöte 2014; Foto: Li Ansefelt ThorntonVerkligen en annorlunda eftermiddag och SWEA-aktivitet, som vi inte glömmer. Stort tack till Volvo Trucks för sponsring av möteslokalarna — de sex männen som var där hade säkerligen en annorlunda eftermiddag än vad de är vana vid också!

På lördagskvällen var det dags för lite sightseeing på väg till vinprovning och festmiddag på Stonefield Cellar där vi provade sex lokalproducerade viner och serverades middagsbuffet i vad som kallas ett barrel room.

SWEA North Carolinas stipendiat Kristoffer Emanuelsson underhöll oss med underbar musik — personligen kände jag att det var helgens höjdpunkt — hans tolkningar av Dan Andersson var obeskrivliga, och jag tror säkerligen att vi alla kände hemlängtan när vi lyssnade till hans lena röst och gitarr- och banjospelande efter den goda middagen. Det känns också så bra att veta att SWEA stöder och hjälper till att sprida sådan hög kvalitet av svensk kultur — vi var mycket nöjda. (Kristoffers motto är ”svenska visor med själ”, och han tog emot ett stipendium av SWEA NC så att han kunde studera tre månader i Asheville, NC, för att utveckla sin mycket personliga stil.)

Söndag den 5 oktober gick vi alla upp tidigt för att vara med på en författarfrukost med NC SWEA-medlemmen Birgitta Gottlieb McGalliard hemma hos Madelene Trolle .Birgitta har skrivit boken Lives Divided: My family Torn apart by WWII and the Soviet Gulag. Hon berättade att hennes pappa tillfångatogs av ryssarna 1944, och att hon växte upp i Borås efter att hennes mamma flytt med hjälp av svenska Röda Korsets Vita bussar från Bulgarien. Fadern dödförklarades 1952, men han återvände 1956 till allas stora glädje och förundran. En mycket dramatisk resa. Hennes bok vann 2013 års HCW Book of the Year Award.

Efter det var det dags för avfärd -– alltid lika trist när det är över, och det är dags att åka tillbaka till vardagen, men vi vet ju att vi träffas snart igen, förhoppningsvis redan innan det kombinerade världs- och regionmötet i Arizona nästa oktober! Stort, stort tack till North Carolina — det gjorde ni jättebra — vilken givande och trevlig helg, och tänk så kul vi hade det!!

TEXT: Cecilia Browning
BILD: Li Ansefelt Thornton