Network Menu

SWEA tilldelades en fana

Hur kom det sig att SWEA fick en fana?

På förslag av SWEAs grundare, Agneta Nilsson, skickade PR-kommittèn i vintras in en ansökan om en svensk fana till SWEA Internationals 35-årsjubileum. Vi fick besked om att vi tilldelats en fana och att den skulle skickas till SWEA. En tid senare blev vi kontaktade på nytt där det informerades om att vi, p.g.a. ett återbud, var en av de 10 föreningar som skulle få ta emot fanan på Skansen, direkt av Kungen. Då varken Agneta Nilsson eller Margaret Sikkens Ahlquist kunde medverka trädde PR-kommitténs medlemmar Tina O’Malley, Pia Wennerth och Christina Moliteus in som SWEAs representanter. Flyg bokades snabbt och förberedelser påbörjades inför detta speciella SWEA-uppdrag.

Mottagandet av SWEAs fana 2014

Programmet, Nationaldagen 2015
Alla tio föreningar kom dagen innan nationaldagen till Skansen för genrep. Vi fick under två timmar lära oss hur man håller en fana, står givakt och hälsar på Kungliga familjen med fanan. En fana får t.ex. aldrig vidröra marken.

På fredagen skulle vi finnas på plats kl. 14.00 för ytterligare en generalrepetition. Spänningen steg för alla föreningars representanter och även för oss Sweor. Skansen fylldes av en entusiastisk publik, pressfotograferna intog sina platser och paraden med föreningars tidigare utdelade fanor tågade in efter 45 minuters marscherande från centrala Stockholm. Vi som skulle tilldelas fanor satt väldigt lägligt vid Kungafamiljens ankomst då deras ståtliga hästvagnar stannade precis bredvid oss när de steg av för att inta sina platser.

Efter fantastiskt fina framträdanden av duktiga artister och ett intressant tal av Jan Eliasson var det dags att avsluta kvällen med utdelning av Kungens fanor till årets utvalda föreningar. Vi reste oss från våra platser och infann oss bakom scenen tillsammans med alla artister och nerverna var nu på helspänn. Vi hade dock lovat varandra att först och främst ha roligt vilket betydde att hjärtklappning och handsvett doldes av breda leenden och nervösa skratt.

SWEA presenterades som förening nummer två och vi tågade som tillsagda, i rask takt fram emot Kung Carl XVI Gustaf med andan i halsen, inför hela svenska folket samt de Sweor som följde oss på sina uppkopplade datorer världen över. Fanan räcktes över med Kungens ord ”Vårda fanan väl” följt av mitt ”Tack Ers Majestät”.

Efter vi klarat vårt SWEA-uppdrag utan några incidenter var vi tacksamma, nöjda och hade fått en upplevelse vi aldrig glömmer.

Grattis SWEA International!

Text: Tina O’Malley

Sändningen i SVT

Fram till söndag 6 juli 2014 kan man se hela programmet från Nationaldagen på Skansen på SVT Play: http://www.svtplay.se/video/2099609/nationaldagen-2014. Ceremonin för utdelning av fanorna ligger mellan 00:45:00 och 00:53:00. SWEA kommer in som andra förening av de tio som tar emot en fana från H.M. Kungen Carl XVI Gustaf.