Network Menu

Tamara, en rysk Swea med kunglig medalj

Tamara Torstendahl Salytjeva med kungliga medaljen

Tamara Torstendahl Salytjeva med kungliga medaljen

Chef för det rysk-svenska centret vid Ryska Statliga Humanistiska Universitetet, RGGU, i Moskva, docent i historia, hedersdoktor vid Uppsala Universitet, ansvarig redaktör (tillsammans med Lena Jonson f d kulturråd i Moskva) för boken ”Poltava – krigsfångar och kulturutbyte”, drivande i det rysk-svenska akademiska utbytet och med en stor och karismatisk personlighet – vilken SWEA-kvinna!

Tamara Torstendahl Salytjeva föddes i Omsk i Sibirien strax efter det stora Fosterlandskriget (som andra världskriget kallas i Ryssland) men har rötter i en by nära Poltava, nuvarande Ukraina, där slaget mellan Karl XII och Peter den Store stod 1709.

När hon var åtta år flyttade familjen till Moskva, bodde i ett rum på 13 kvadratmeter tillsammans med två andra familjer. Hon avslutade skolan i Moskva med guldmedalj – i Ryssland gavs guldmedaljer till de elever som hade högsta betyg i alla ämnen, samtidigt som hon parallellt gick i musikskola.

Studerade sedan svenska och svensk historia vid MGU, Moskvas Statliga Universitet.
Ett bra val med svensk historia, det skulle ge fler arbetsmöjligheter. Dessutom betraktades svenska språket som exotiskt och intressant och hon tror sig även ha lite svenskt blod i ådrorna, gillar till exempel att komma i tid precis som svenskar…

Sedan 17 år gift med den svenske historikern och professorn Rolf Torstendahl. Delar tiden mellan Uppsala och Moskva. Hon anser svenskar vara jättebra vänner, pålitliga och ärliga. Firar svensk jul med svenska släktingar och älskar de svenska traditionerna som upprepas varje år, med samma goda mat och annat. I Ryssland förstördes tyvärr traditionerna under Sovjettiden.

Rysk-svenska centret vid RGGU startades 1996 på initiativ av det dåvarande kulturrådet Johan Öberg. Här undervisas i svenska språket, svensk historia och kultur. Svenska Institutet har stöttat verksamheten. Tamara undervisar i svensk historia från slutet av 1800-talet fram till idag, svensk historiografi (analys av historieforskning) och svensk kultur (musik, bildkonst och museer). Många ryssar anser att centret är bra och informativt, en samlingspunkt för det rysk-svenska akademiska utbytet och man firar svenska traditioner som påsk och Lucia.

Sverige anses vara ett mellanting mellan det kapitalistiska USA och kommunistiska Sovjetunionen, ryssar älskade idén om folkhemmet och det framgångsrika Sverige. Sverige är Rysslands granne som ses som mycket mer exotiskt och annorlunda men Tamara tycker faktiskt att vi har fler gemensamma drag än skillnader.
Idag finns en hel del ryska politiker och intellektuella som vill närma sig väst, men det finns också en stor grupp som anser att Ryssland bör gå sin egen väg med egna värderingar.

Alla ska vara lika inför lagen, så är det inte nu. Skillnaderna mellan rika och fattiga har ökat enormt, de som har lite pengar anser nog att det är sämre idag.
För henne personligen är livet bättre i dag än under kommunisttiden – kan säga vad hon vill till vem som helst även om toleransen är mycket låg. Förr vågade man aldrig vara uppriktig och ärlig, alla uttalanden måste vara politiskt korrekta och många var rädda.

Text: Ingrid Maria Ericsson

En längre artikel om Tamara Torstendahl Salytjeva, skrivit av Anna Gustafsson Bril, finns i SWEA Moskvas magasin från Höst/Vinter 2013/2014, sidor 8-10.