Network Menu

Avdelning i fokus — SWEA Athens


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


Text: Mi Karlsson Bergkvist

SWEA Athens på en kryddbutik i basarkvarteren; Foto: Marie Mauzy

Medlemmar i SWEA Athens på en kryddbutik i basarkvarteren Foto: Marie Mauzy

Grekland och Aten är för många mytomspunnet och förknippat med Antiken och ”de gamla grekerna” inom de flesta ämnen; filosofi, naturvetenskap och olika kulturyttringar. Men det finns också ett modernt Grekland och i detta befinner sig en av SWEAs avdelningar. Den består framförallt av svenskor som är gifta med greker, så det finns en fast bas av medlemmar och omsättningen på folk är inte så stor. Här berättar ordförande Anette Rydén om SWEA Athens.

SWEA Athens, en historik

SWEA Athens startade år 2000 och det var ett par personer som var särskilt viktiga initiativtagare då det begav sig. Anette själv klev in som sekreterare i den första styrelsen och idag är det sammanlagt femtiotvå betalande medlemmar. Anette säger att de inte har någon fadderverksamhet men Mammagruppen är duktig på att ta hand om nyanlända. Mammagruppen har aktiv verksamhet på många sätt inom SWEA Athens. Tack vare att mammagruppen startade för ett par år sedan har avdelningen också fått en större åldersspridning och är idag en förening med medlemmar i alla åldrar.

Vi försöker att hålla ögon och öron öppna för att få information om någon ny familj är på väg hit. För några år sedan flyttade IKEA en del av sin verksamhet till Aten och genom att en person blev medlem fick vi sedan kontakt med några av de andra.

Anette nämner att den grekiska administrationen kan vara svår att hantera när man kommer som ny till Grekland.

Ett problem som kan dyka upp när man flyttar hit är byråkrati. Kommer man till Aten med ett företag hjälper de normalt till med detta, men man måste även själv konfronteras med det på ett eller annat sätt, vilket kan vara jobbigt. Sedan är det oftast svårt för medföljande att få jobb här.

Aktiviteter

Efter en titt på SWEA Athens webbsida konstaterar man att avdelningen arrangerar en stor mängd intressanta evenemang av skiftande slag, både interna men också möjlighet till att gå på teaterföreställningar, föreläsningar m.m. Anette själv säger att de oftast får väldigt mycket beröm för sina program och det är hon givetvis glad över. Däremot önskar hon ett ökat antal deltagare på evenemangen.

Det är en väldigt utbredd stad, med långa avstånd. Det är till exempel svårt för mammagruppen att samla alla tillsammans, särskilt då flera mammor inte kör bil. Detsamma gäller givetvis till viss del även våra andra programpunkter, även om vi oftast försöker att träffas i centrum så att det skall bli lika långt för alla.

Avdelningen har ett antal återkommande aktiviteter; en bokklubb som träffas med jämna mellanrum, mammagruppen har regelbunden barnsång samt en månatlig lunchträff. Det är tre till fyra evenemang per månad för ”vanliga” SWEA-medlemmar och sedan har mammagruppen nästan lika många träffar utöver det.

Mammagruppen är väldigt aktiv och vi har märkt att det finns ett stort behov för unga Sweor att träffa andra svenska mammor. De jobbar intensivt med att hålla tvåspråkigheten levande och vi har också bra samarbete med svenska skolan i Aten . Våra lunchträffar första tisdagen i månaden är normalt välbesökta och de har visat sig vara väldigt uppskattade. Jag tror att det är viktigt för många att bara komma och känna lite av den fina gemenskap vi har inom SWEA. I övrigt är det vanligtvis ett tiotal som kommer till våra olika träffar, förutom till sommarfesten, luciamiddagen och årsmötet då det brukar komma tjugo till trettio personer.

Information och SWEA Bladet

Medlemmarna får ett nyhetsbrev varje månad. Då det är en specifik aktivitet, skickas det ut en påminnelse helgen innan. Mammagruppen har ett gediget program som inte finns med i nyhetsbrevet. De vill hellre ha information i informella email och det finns en ansvarig, Viktoria, som sköter om detta.

SWEA Athens har också en tidning som har kommit ut två gånger om året och där avdelningens före detta ordförande är redaktör. Tidningen har som mål att sprida information om det internationella nätverket som SWEA är men också om deras egen avdelning och vad de gör genom att publicera små reportage med bilder från deras aktiviteter.

Medlemmarna uppskattar tidningen, men det kan vara svårt att få någon att bidra med artiklar och i det krisdrabbade Grekland kan det vara besvärligt att få sponsorer till tryckning.

Givetvis behövs det flera som kan engagera sig i tidningen för att den ska kunna fortleva och Anette hoppas på att det även här ska kunna dyka upp skrivintresserade som kan bidra till arbetet med Bladet.

Funderingar på förbättringar av verksamheten

Det finns många goda idéer inom SWEA Athens men generellt funderar man på hur man ska kunna engagera medlemmarna till att arbeta mera aktivt inom avdelningen.

Vi har lite svårt att få tag i personer som är intresserade av att arbeta i styrelsen. Jag har föreslagit att vi skall ha ett antal undergrupper till styrelsen med en representant som länk till styrelsen. Förslag till grupper har varit programkommitté, SWEA Bladet, Mammagruppen, facebookgruppen med flera. Många tycker nämligen att det låter ”seriöst” och nästan lite ”farligt” att vara med i styrelsen och därför tänkte jag att detta kunde vara ett sätt att få med personer som vill vara lite aktiva, men inte så mycket att de skall vara med i styrelsen.

Förhoppningsvis kommer denna approach att ge en positiv respons. Dels för att upprätthålla det fina arbete som redan finns uppbyggt inom SWEA Athens, och dels för att skapa nya möjligheter inom avdelningen.

Atens gömda skatter

Att komma till Aten innebär givetvis ett besök på Akropolis, men framförallt är Akropolismuseet ett absolut måste. Runtom Akropolis finns också många ställen av intresse.

Även om Plaka är väldigt fullt av turister är det ändå värt ett besök. På nordsluttningen finns ett litet område som heter Anafiotika som är väldigt pittoreskt med små vitkalkade hus som ligger tätt tillsammans och påminner om en kykladisk ö. Husen byggdes av arbetare från den kykladiska ön Anafi.

Nedanför akropolisklippan finns även Monastiraki med dess loppmarknad. Även här är det mycket turister, men det är ändå väl värt att gå dit. Det är också arkeologiska utgrävningar insprängda bland gatorna. Zeustemplet beskrivs av några Sweor som en liten oas när man kommer innanför murarna.

Lykavittoskullen är en annan plats som är lite bortglömd. Detta är stadens högsta kulle och man kan promenera upp eller ta en bergbana. Högst upp finns en vitkalkad kyrka som man ser från hela stan. Utsikten här uppifrån är fantastisk och här uppe finns även en restaurang.

På gatan Athinas ligger den stora Saluhallen. Anette berättar att på gatorna runt omkring finns småaffärer med kryddor, speciella korvar m.m. I närheten finns även mängder med små detaljhandelsaffärer som är intressanta.

Själv var jag inne i en affär i vintras som bara sålde dragkedjor i mängder. Du kan hitta små affärer som bara säljer knappar eller bara säljer ljus eller bara omslagsband m.m. m.m.

I Kolonaki, området som anses vara lite mer ”lyxigt”, finns mängder med kaféer och restauranger vid det centrala torget. Här ser man huvudsakligen greker och inte så många turister. I ett annat område som heter Psirri finns det många barer och restauranger som är charmiga.

Givetvis har Aten också många museer som är intressanta och väl värda ett besök. Vill man göra en utflykt till havet kan man ta en spårvagn från Syntagma som går ner till vattnet, där man kan gå på en strandpromenad. Anette säger att om man vill åka lite längre bort från själva centrum, kan man ta sig till Pireus och en liten hamn som heter Mikrolimano. På kajen finns det många mysiga tavernor och hon föreslår ett besök, antingen till lunch eller kanske ännu hellre på kvällen då alla ljus speglar sig i vattnet. Längst söderut, i Vouliagmeni, finns en sjö med undervattenskällor. Sjön heter helt enkelt Vouliagmenisjön och vattnet är varmt hela året om.

Akropolis med Erechteiontemplet; Foto: Marie Mauzy

Akropolis med Erechteiontemplet
Foto: Marie Mauzy

Kväll i Monastirakikvarteren; Foto: Marie Mauzy

Kväll i Monastirakikvarteren
Foto: Marie Mauzy

Ett litet café i Plaka; Foto: Marie Mauzy

Ett litet café i Plaka
Foto: Marie Mauzy

Loppmarknad; Foto: Marie Mauzy

Loppmarknad
Foto: Marie Mauzy

Strandpromenaden vid havet; Foto: Marie Mauzy

Strandpromenaden vid havet
Foto: Marie Mauzy

Olympeion; Foto: Marie Mauzy

Olympeion; Foto: Marie Mauzy

Olympeion; Foto: Marie Mauzy

Olympeion
Foto: Marie Mauzy

Lykabettoskullen höjer sig över staden; Foto: Marie Mauzy

Lykabettoskullen höjer sig över staden
Foto: Marie Mauzy

Pittoreska Plaka; Foto: Marie Mauzy

Pittoreska Plaka
Foto: Marie Mauzy

Högvakt- evzone- i traditionell uniform; Foto: Marie Mauzy

Högvakt- evzone- i traditionell uniform
Foto: Marie Mauzy