Network Menu

Avdelning i fokus: SWEA Chicago


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


Midsommar, SWEA Chicago
SWEA Chicago grundades 1981 av Kerstin Lane och utgörs av drygt 100 medlemmar. Det är en stor bredd på Sweorna i Chicago, – några medlemmar har bott i USA i flera decennier och några stannar i Chicago ett par år för att sedan flytta tillbaka till Sverige eller fortsätta att vara expats och Sweor i andra länder. Överlag är antal medlemmar relativt konstant från år till år.

Nyinflyttade svenskor brukar komma i kontakt med SWEA via vår webbplats eller Facebook (SWEA Chicago med Vänner, en sluten grupp där vi godkänner personer som har intresse av SWEA Chicago). Intresserade svenskor bjuds in av en styrelseledamot eller annan SWEA-medlem för att prova på ett event utan kostnad, så de kan se vilka vi är och vad vi gör. Chicagoland är stort och kan i början kännas lite överväldigande. Vi hjälps åt att besvara frågor och ge nyanlända råd om alltifrån praktiska saker som hur man fixar amerikanskt körkort, ordnar med skolplats, eller vilka stadsdelar som är bra att bo i, till tips om schyssta restauranger och var man kan titta på fotboll under VM.

Aktiviteter

SWEA Chicagos programgrupp består både av personer som är ”gamla i gemet” och av relativt nyanlända, vilket skapar en grogrund för nytänkande samtidigt som vi värnar om traditionerna som skapats under åren som gått. Vi tror på att blanda gammalt med nytt och formellt med informellt, dels för att fräscha upp programmet, dels för att locka medlemmar i olika åldrar. Våra mer traditionella evenemang, som Sommar Sommar (vi sjunger svenska sommar-sånger, äter smörgåsar och Sverigebakelse), Räkfesten och Julfesten är mycket välbesökta och brukar locka såväl gamla som nya medlemmar. Däremellan har vi olika aktiviteter som film- och pyssel-kvällar, bokbytarkväll och teater/restaurangbesök.

Vissa månader är mer bokade än andra, och totalt har vi cirka trettio evenemang per år. Chicago med omnejd är stort och avstånden långa. Våra medlemmar bor både i city och ute i förorterna och att köra bil i en timme till ett event är inte ovanligt. Vår programgrupp försöker därför blanda cityaktiviteter med förortsaktiviteter, samt veckodagar med helger, så att så många som möjligt kan delta. En ny och återkommande aktivitet är Förmiddagsfika där man träffas hemma hos en Sweamedlem ett par timmar för att umgås, dricka kaffe och äta goda bullar och kakor. Denna mer spontana, enkla och så typiskt svenska företeelse uppskattas av många medlemmar, gammal som ung.

Vi har även börjat med Intressegrupper där man träffas mer informellt runt just hobbys och intressen. För närvarande finns SWEA Småbarn, SWEA Foto, SWEA Mahjong, SWEA Hurtig och SWEA IKEA lunch. Dessa intressegrupper anordnas via vår Facebooksida.

Information och medlemstidning

Vårt SWEA-Blad kommer ut två gånger om året, vår och höst, och medlemsboken skickas ut på våren. Det senaste året har SWEA-bladet fått en ny layout, vilket lett till stor uppmärksamhet både inom och utanför SWEA Chicago. Vi ser ett ökat intresse hos medlemmarna att medverka, och vi har utökat antal sidor. Förhoppningsvis lockar vi nu också fler annonsörer! Därtill mejlar vi nyhetsbrev till våra medlemmar ca 8 gånger om året. Inbjudan till aktiviteter sker formellt via Evite och nämns även på vår Facebookgrupp.

Vi har upptäckt att den informationen som skickas ut via vanlig post eller som kommuniceras via webbplatsen inte alltid når fram. E-mail och Facebook är effektivare sätt att nå ut med mer uppdaterad information. Samtidigt är det viktigt att all information även skickas ut via vanlig post så att våra medlemmar som inte alltid har tillgång till e-mail och sociala medier får ta del av vad som händer inom SWEA Chicago.

Vi jobbar ständigt med att förbättra programutbudet och medlemsengagemanget genom att ha enkäter vid årsmötet, bjuda in till intressegrupper samt ordna separata festkommittéer till t.ex. vårfesten. I år har vi avsatt en hel söndag för att prata ihop oss ordentligt i styrelsen. Vi har börjat med ”bring-it” listor till midsommar och julfest, vilket fungerar bra! Vill man inte bidra med något ätbart har vi poster för föreberedelser, städning eller artikel till SWEA bladet.

Det bästa med att vara medlem i SWEA Chicago

Som så med alla andra SWEA-avdelningar är det ett utmärkt sätt att träffa andra svenskar och hitta vänner i en ny stad (detta inkluderar naturligtvis även barn och partners), samt fira svenska högtidsdagar. Vi är en diversifierad och flexibel grupp med aktiviteter så gott som året om. SWEA Chicago utgör också ett stöd om man behöver hjälp eller råd. Med så många kvinnor i blandande åldrar och med olika erfarenheter, finns det alltid någon som vet svaret på ett problem som behöver lösas.

Som medlem får man möjlighet att engagera sig i styrelsearbetet och påverka vad SWEA gör och står för. Många av våra Sweor är mammor som tagit tjänstledigt under utlandsvistelsen och för dem utgör SWEA även ett forum att nätverka och knyta professionella kontakter. Väljer man att gå med i styrelsen kan man lägga till det på sitt CV.

Vad man som turist inte ska missa när man är i Chicago

Som USA:s tredje största stad och med en dynamisk historia (även om staden är knappt 180 år gammal), har Chicago mycket att erbjuda. Skinande, moderna skyskrapor blandas med lite ruffiga, industriella tegelbyggnader, som i sin tur blandas med vackra sekelskiftesvillor i trä. Chicago är känt för sin arkitektur och på sommarhalvåret är det populärt att ta en guidad båttur (Architecture River Cruise) för att se byggnaderna och lyssna till deras historia från floden.

Lake Michigan, som visserligen är en insjö men större än Danmark, erbjuder välbehövlig svalka på sommaren och utgör en vacker blå kontrast till Chicagos lite kantiga och gråa skyline. Att promenera eller cykla längsmed Lake Shore Drive är ett ypperligt tillfälle för ”people watching”. Hela kustremsan täcks av fina sandstränder som är badbara från juni till september. The Bean och Våra värsta år-fontänen i Millennium Park, Andersonville, Shed Aquarium, Willis Tower (f.d. Sears Tower) och the Art Institute är klassiska sevärdheter. Efter att man eventuellt tröttnat på downtown Chicago och Michigan Avenue, som till stor del består av kontorsbyggnader, hotell och butikskedjor, rekommenderar vi att man tar en taxi eller tunnelbanan ett par kvarter norr- eller västerut och utforskar de lite mer mysiga och diversifierade stadsdelarna. Här hittar man en salig och härlig blandning av mat, kultur och shopping från olika länder. Chicago är en immigrantstad (år 1900 var Chicago Sveriges ”andra stad” efter Stockholm!) och det återspeglas i utbudet. Här finns det kulinariska läckerheter från jordens alla hörn, men vill man prova något typiskt ”Chigaoanskt” är deep-dish pizza ett säkert tips. En skön tillflykt undan stadens brus är Chicagos vackra och välhållna botaniska trädgård.

Lena Edstrom, SWEA ChicagoText: Lena Edstrom, PR och annons ansvarig SWEA Chicago

 

SWEA Chicago Julafton

 

SWEA Chicago fika

 

SWEA Chicago bakelser

 

SWEA Chicago efterrätt

 

SWEA Chicago valborgbrasa

 

SWEA Chicago utomhus

 

SWEA Chicago medlemmar

 

SWEA Chicago vinter banner

Julmarknad, SWEA Chicago

SWEA Chicago julafton

Glada SWEA Chicago medlemmar

Staty i Chicago