Network Menu

Avdelning i fokus – SWEA Kuala Lumpur


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


Text: Mi Karlsson Bergkvist

Pia RidstroemÅr 2011 arrangerade SWEA Kuala Lumpur SWEAs Världsmöte (se vm2011.swea.org). Här berättar SWEA Kuala Lumpurs ordförande Pia Ridström i samråd med styrelsen om avdelningens verksamhet och hur de ständigt strävar framåt för att finna nya medlemmar och arbetsmetoder. De har funnit en bra form för sin verksamhet med en aktiv programgrupp där framförhållning och långtidsplanering är nyckeln till framgång, ”varje halvår planeras långt i förväg”. Styrelse säger att:

SWEA Kuala Lumpur verkar för ett öppet SWEA. En öppen Facebook-sida har gjort att familjer som ska flytta hit har kunnat ställa hundra frågor innan de kommer, svar har strömmat in och alla har sedan valt att bli medlemmar. Spelar ingen roll om man är 20 eller 60 år gammal. Vi har inga problem med nyrekrytering. Verksamheten fungerar väldigt smidigt och styrelse och programgrupp är en mix av långvariga och nya Sweor vilket ger stabilitet och nykickar. SWEA Kuala Lumpur vill stötta arbetande Sweor genom att bl.a. välkomna deras män på aktiviteter. Vi lever i ett modernt samhälle där vilken som helst i ett par kan få jobb utomlands.

Styrelse tycker att allt för närvarande fungerar bra men funderar naturligtvis ständigt på hur man skall kunna förbättra avdelningen och de aktiviteter som medlemmarna erbjuds.

Alla som kommer hit går med oavsett om de jobbar eller ej och oavsett ålder. Vi har många aktiviteter och alla kommer på det de kan. Vissa medlemmar går en gång per år, andra på nästan varje aktivitet. Detta är helt valfritt och varje besök uppskattas. Det är viktigt att ha bra rotation i programgruppen så att den alltid är fräsch med nya aktiviteter att bjuda på. Får vi ha kvar Anki Cederkvist (medlemsansvarig / kassör) på lång sikt så är det också toppen då hon ansvarar för anmälningar och betalning. Vi övriga kan nu koncentrera oss på programpunkten och se till att allt fungerar praktiskt.  

SWEA har ett varierat utbud som är förlagt till både dag- och kvällstid, såväl för den aktive som för den bekväma, den arbetande och den medföljande.

SWEA Kuala Lumpur har en programgrupp som träffas 2ggr/år för att spika aktiviteterna som ligger 4-10 månader fram i tiden. Vi sätter ansvariga på varje aktivitet ca 2 veckor innan den ska ske och hon skriver en inbjudan som går ut via email och på Facebook. Anmälan sker på FB eller på email till fantastiska Anki som även samlar in eventuella pengar. Detta fungerar otroligt bra hos oss. Tipset är framförhållning.

Pia säger att avdelningen har flera evenemang varje månad och beskriver dem som väldigt engagerade med ett varierat programutbud. På veckobasis träffas medlemmar och spelar golf och utöver det finns en mängd andra aktiviter:

Allt från kaffemorgnar och luncher, till kulturutbud, shoppingresor, tigerbesök i djungeln och resor till teplantager. Äventyrsdagar med 4 wheel drive och annat toppar upp det hela. Vi har en mycket aktiv programgrupp!

Som stående aktiviter varje månad har vi KLCC-fika (på Kuala Lumpur City Center), Coffemorning med eller utan tema, samt lunch. Varje månad träffas också bokklubbarna och varje vecka träffas lekgruppen (den är till för både mammor och pappor) för barn 0-8 år. Barnen leker/badar och de vuxna fikar/snackar. Det brukar komma ca 7 vuxna med 1-2 barn var.

SWEA är ett enkelt sätt att lära känna de nya som kommer när man varit här länge. Pia själv menar att det bästa med att vara medlem i SWEA Kuala Lumpur är:

Vännerna, riktigt fina människor att umgås med. Ett enkelt sätt att lära känna de nya som kommer när man varit här länge och alla ens gamla bekanta flyttar. Vi har rätt stor omsättning på folk eftersom Asien är en region dit man kommer för kanske ett-, två- eller treårsvistelse och sedan flyttar vidare.

Susanne Rapp var initiativtagare till SWEA Kuala Lumpur som invigdes hösten 2004.  Förra året hade avdelningen sjuttiotvå medlemmar vilket var rekord och medlemmarna är i alla åldrar. De flesta som ska flytta till Kuala Lumpur kontaktar SWEA via den öppna Facebooksidan och sedan blir de medlemmar då de väl är på plats. SWEA Kuala Lumpur har en fadderverksamhet som fungerar bra. Trots att Malaysia är en helt annan kultur än den vi är vana vid från Sverige tycker Pia att inflyttningarna ofta är mycket smidiga. Alla i Malaysia pratar engelska, det mesta finns att köpa och det är lätt att lära känna folk.

Ibland kan vara svårt med platser på skolorna, men det brukar lösa sig. Fantastiska resmål. Inte så mycket svårigheter mer än att vara ifrån familj och vänner.

Pia säger att Kuala Lumpur inte är en stor kulturstad men Kuala Lumpur och landet har ändå mycket annat att erbjuda:

Tv-tornet, FRIM, KLCC och Chinatown. Om man vill ut i naturen så är det Taman Negara och Borneo. Stränder – östkusten med Redang, Lang Tengah, Tioman etc i mars till september, annars Langkawi, Penang, Pangkor och Melaka.

SWEA Kuala Lumpur sminkväll

SWEA Kuala Lumpur sminkväll
Foto: Privat

SWEA Kuala Lumpur värvningskväll

SWEA Kuala Lumpur värvningskväll
Foto: Privat

SWEA Kuala Lumpur fyrhjuling i djungeln

SWEA Kuala Lumpur fyrhjuling i djungeln
Foto: Privat

SWEA Kuala Lumpur målarkurs

SWEA Kuala Lumpur målarkurs
Foto: Privat

SWEA Kuala Lumpur årsmötet 2015

SWEA Kuala Lumpur årsmötet 2015
Foto: Privat

Kuala Lumpur skyline