Network Menu

Avdelning i fokus – SWEA Melbourne


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


Text: Mi Karlsson Bergkvist

Rebecca JohanssonFör många av oss innebar framför allt Australien ”på andra sidan jorden” då vi var små och såg på jordgloben. I Australien fanns det kängurus, söta små koalabjörnar och surfare som riskerade livet om de trillade i havet och blev uppätna av hajarna. Men Australien är mycket mera än så och SWEA har två avdelningar i detta stora land. Här får vi stifta närmare bekantskap med SWEA Melbourne.

Rebecca Johansson, som i februari 2015 lämnade över ordförandeskapet till Maria Stevenberg, sitter med i SWEA Asiens styrelse (regionen SWEA Asien består av nio avdelningar: Bangkok, Beijing, Hong Kong, Japan, Kuala Lumpur, Melbourne, Perth, Seoul och Singapore). Rebecca berättar att:

SWEA Melbourne är fortfarande en ganska ny avdelning som bara funnits sedan 2013, men vi har ända hunnit etablera oss en del bland Melbournes svensktalande kvinnor. Vi har medlemmar i alla olika åldrar och situationer i livet – en del pluggar, en del jobbar, en del har familj, en del har precis flyttat hit, en del har varit har här i tjugo år. Det är härligt att se så många olika kvinnor komma samman.

Framtidsplaner

Rebecca ser fram emot ett nytt spännande år med SWEA och berättar att de ska försöka utveckla donationsverksamheten.

Vi är taggade att starta ett nytt, spännande år med SWEA Melbourne och det ska bli kul att se vad det leder till. Vi hoppas naturligtvis kunna öka medlemsantalet så mycket som möjligt och ser också fram emot att kunna göra våra första donationer under det kommande året. Vi har diskuterat mycket vad vi ska donera till och det ska bli spännande att äntligen kunna göra det.

För att ytterligare förbättra SWEAs verksamhet samarbetar avdelningen med andra svenska organisationer och tar hjälp av dem, exempelvis Svenska Kyrkan. SWEAs samarbetspartners sprider information om SWEA och de i sin tur förmedlar upplysningar om de andra organisationerna och dess verksamhet.

Vi fortsätter sprida information om SWEA på julbasarer, via kyrkan och andra olika event, samt jobbar aktivt med Facebook och webbsidan. Jag tycker att det bästa med att vara medlem i SWEA Melbourne är att träffa nya människor och knyta nya kontakter. Det är fantastiskt att ha ett svenskt socialt nätverk och det är fantastiskt att kunna dra nytta av det, både som nyinflyttad och för dem som bott här en längre tid. Det är en härlig gemenskap!

Aktiviteter

På SWEA Melbournes webbplats kan man läsa om alla de aktiviter som erbjuds medlemmarna. Det är Wellnessdag med yoga, Utedag med avslutande BBQ hos en av SWEAs medlemmar, Kortspelarkväll med BYO hos en annan av medlemmarna där man äter tillsammans och spelar fyrmansvist. Rebecca berättar att de …

… försöker ha några aktiviteter per månad och vi blandar större och mindre events. Det är återkommande aktiviteter som matlag, vinprovning, bokcirklar, filmklubbar osv. Varje år har vi en större kick-off i samband med årsmötet i februari, en avslutningsmiddag i juni och en jullunch/julmiddag i december. Utöver det har vi också regelbundna after workaktiviteter, drinkar och fitnessdagar som är väldigt populära. Vi har nyligen också startat upp bokgruppen igen.

Vi har haft barnträffar i olika parker tidigare och det kommer nog startas upp en ny mammagrupp i år också. Antalet som kommer till aktiviteterna är alltid olika.

Svenska kyrkan har också verksamhet i Melbourne och har förutom gudstjänster också fikastunder och valborgsmässofirande. Kyrkan är en viktig länk att skapa samhörighet för svenskarna som bor i Melbourne och även de har givetvis sin egen webbplats med information och kontaktmöjligheter.

Information till medlemmarna

Kontakt och information är också avgörande för SWEA och Rebecca menar att:

Det är viktigt att komma ut med information tidigt och försöka att inte göra så mycket ändringar. Planera tidigt och dela upp arbetsuppgifterna sinsemellan. Vi har ingen egen medlemstidning men har pratat om att göra ett nyhetsbrev. Vi lägger regelbundet upp information på Facebook angående uppdateringar och events, och sedan skickar vi även ut en officiell inbjudan inför varje event till deras mailbox. Sedan har vi såklart information på webbsidan också.

SWEA Melbourne är som sagt en ganska ny avdelning som startades i februari 2013, men då hade arbetet med uppstarten pågått sedan september 2012.

Det var den dåvarande ordförande Jennifer Grahn som initierade bildandet av avdelningen. Jennifer hade ett enormt driv och utan henne hade SWEA Melbourne inte funnits. Kick-offen 2013 på Kikki K’s huvudkontor var jättelyckad. Sedan hade vi ju också RM här 2014 vilket präglade större delen av 2013 för oss.

Om att bo ”på andra sidan jorden”

Rebecca säger att avdelningen har en stor omsättning på folk.

För tillfället har vi mellan 60 och 70 medlemmar. Många kommer ju temporärt och reser vidare eller flyttar till ett annat land/stad. Men vi har också vissa medlemmar som bott i Melbourne i tiotals år och varit medlemmar ända sedan starten. Vi har välkomstdrinkar för nyinflyttade med jämna mellanrum som varit populära, och finns alltid till hands för att svara på frågor och komma med olika tips, men vi har inte någon fadderverksamhet ännu.

Att bo ”på andra sidan jordklotet” från Sverige räknat kan ha sina svårigheter och Rebecca nämner några.

Kanske att det ligger så otroligt långt frän Sverige, lång restid, kostar mycket pengar och stora tidsskillnader. Sedan också att många är väldigt upptagna och det kan ibland vara svårt att hitta kompisar och jobb. Australien känns ganska europeiskt men ligger fortfarande efter en del när det kommer till saker såsom till exempel Internet/ADSL, standarden på en del lägenheter och allt slags pappersarbete är annorlunda. Så, det kan vara svårt att vänja sig.

Men givetvis är det mesta med att bo i Melbourne och Australien positivt och det finns mycket att se och göra.

Det finns för många små hemliga pärlor för att jag ska kunna nämna alla! Melbourne är full av små mysiga barer och restauranger på de mest underliga ställen och där man minst anar det. Det finns hur många mysiga små gränder som är fyllda av grafitti, konstgallerier, pop-up markets och annat kul. Melbourne är en väldigt kreativ och kulinarisk stad, och det är alltid någonting på gång!

Kangaroos

Dandenong Ranges, 1000 steps

Semlor i Melbourne

Apostles at sunset

Melbourne julbasar

Melbourne julbasar

Melbourne skyline