Network Menu

Avdelning i fokus: SWEA München


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


SWEA München, Oktoberfest 2013Det bästa med att vara medlem i SWEA München är den härliga gemenskapen. Vi träffas över generationsgränser och det är aldrig långt till skratt.

Om München

Att flytta till München är egentligen inte speciellt svårt. Om man håller sig till innerstan så funkar engelska, men dock inte speciellt bra i byarna utanför. Bostad kan förstås vara knöligt att få tag i, som i alla storstäder. Annars är München en mycket trevlig stad att bo i. Det är många av svenskarna som flyttar hit som blir kvar mycket längre än de tänkt från början.

Deutsches Museum with Boschbridge,München

Deutsches Museum with Boschbridge,München
[CC BY-SA 2.0 de]

Om man vill turista i München finns det mycket att se på. Marienplatz med sitt berömda klockspel, Viktualienmarkt (stort marknadstorg), Hofbräuhaus (genuin bayersk hall), Peterskirche där man kan klättra upp i kyrktornet och få en fantastisk utsikt över staden, Englischer Garten (den största innerstadsparken i världen), Deutsche Museum (världens största museum för teknik och naturvetenskap), Olympiapark (där bl a Ulrika Knape vann OS-guld och det sa ”klick” mellan kungen och drottningen 1972), Oktoberfest, Frühlingsfest (samma som Oktoberfest fast i liten skala på våren), Tollwood-festivalen sommar och vinter (kulturevenemang och miljöaktiviteter).

Är man i München är det också väldigt nära till Alperna med vandringar och skidåkning. Det är ett fantastiskt landskap att vistas i. Dessutom når man Österrike, Italien, Schweiz, Tjeckien, Medelhavet m.m. på bara några timmar.

Välkomna att höra av er om ni har vägarna förbi München. Kanske har vi en aktivitet på gång där ni har möjligheten att träffa andra Sweor.

Om SWEA München

Den 30:e maj 2005 höll SWEA München sitt första möte. Ett femtiotal svenska kvinnor kom till Svenska församlingens lokaler för att stödja beslutet att bilda en avdelning inom SWEA. Avdelningen bildades i juni samma år och invigdes högtidligen den 7 september 2005 i närvaro av SWEA Internationals ordförande, Siv Svensson, regionchef Maud Larsson samt Christina Wimpissinger, ordförande i vår ”fadderförening” SWEA Wien. Vid intressemötet i maj 2005, agerade Catarina Holtz mötesordförande, och hon blev senare också vald till ordförande för 2005 och 2006. Därefter har fyra kvinnor följt och jag är den sjätte ordföranden.

Förra året växte vi med 18 stycken och var vid årsskiftet 72 medlemmar. Det är tyvärr alltid några som flyttar, men nya kommer till hela tiden. Flertalet av de nya som kommit senaste åren har varit yngre, vilket är roligt. Det finns många svenskar i München och vi försöker hitta möjligheter att nå ut till dessa. Bl.a. är vår Facebookgrupp öppen för alla presumtiva medlemmar. Via Facebook gör vi reklam för alla våra event och vi får då nya medlemmar som gärna vill gå på något av dem.

Våra aktiviteter

Vi har ganska många aktiviteter, både dag- och kvällstid. Fasta aktiviteter är vår lunch andra tisdagen i månaden och vårt mingel sista torsdagskvällen i månaden. Vi har även en bokklubb och barngrupp som träffas varje månad. Vår nystartade Kulturgrupp tar fram en kulturaktivitet per månad. Förra året startade vi också en Programgrupp som jobbar med att komma på idéer och planera aktiviteterna. Det var smart att lyfta bort detta från styrelsen, även om programansvarig förstås rapporterar på styrelsemötena.

Utöver det har vi bokrondellen, filmkvällar, konstbesök, stadsvandringar, vinprovningar, studiebesök, föreläsningar, biokvällar, se på melodifestivalen, semmelfika, barnteaterbesök, familjesöndagar samt vår välbesökta årliga kräftskiva, Oktoberfest och glöggmingel.

Aktivitetstips

Bokrondellen har blivit ett uppskattat event som vi kör två gånger på våren och en gång på hösten. Man ”kör in” i rondellen med utlästa böcker och ”kör ut” med olästa pärlor, som man bytt/fått av andra bokslukare. Alla tar med sig böcker, cd, dvd, tidskrifter på svenska (det går också bra att komma tomhänt, många böcker söker nya ägare!) och så byter vi hej vilt, dricker ett glas vin/vatten, utbyter boktips, minglar och skvallrar om det senaste…. Att köra in i rondellen kostar 5€, inkl vin, vatten, snacks och tilltugg.

Vi har ändrat konceptet för vår bokklubb så att var och en tar med en bok som de har läst och berättar om den. På det sättet får man tips om många olika böcker som man också kan låna. Man slipper också hanteringen och kostnaden att beställa böcker.

Eftersom vi har så många aktiviteter har vi bestämt att inte ha mer än en dag- och kvällsaktivitet per vecka och aldrig två aktiviteter på samma dag samt försöka sprida ut dem under månaden. En del medlemmar går bara på dagaktiviteter, andra bara på kvällsaktiviteter, men det är många som går på båda så man måste tänka på hur man lägger aktiviteterna.

Information till våra medlemmar

Vi skickar ut vårt månadsprogram via e-mail i slutet på varje månad. Dessutom läggs alla event upp på vår Facebooksida och i kalendern på vår webbplats. ”Spontana” aktiviteter läggs också upp där.

Tillsammans med de andra tre tysklandsavdelningarna, Berlin, Köln/Bonn, Frankfurt-Heidelberg, gör vi en tidning varje år. Den skickas till medlemmarna så fort den är tryckt. När vi i München får nya medlemmar under året skickar vi tidningen samt ett välkomstbrev till dem. Det är mycket uppskattat att få en så fin tidning som ny medlem.

Anna Nejdling Ekman, SWEA MünchenText: Anna Nejdling Ekman, Ordförande SWEA München

SWEA Münchens styrelse

 

SWEA Münchens bokrondell 2014

 

SWEA Münchens bokrondell 2013

 

SWEA München

 

SWEA München