Network Menu

Avdelning i fokus — SWEA Örestad


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


Text: Kerstin Stråmark Johansen och Ulla Yngvesson (ordförande resp. vice ordförande för SWEA Örestad)

SWEA Örestad – Nordvästra Skåne; från Lund i söder till Båstad i norr med mellanliggande underbara ställen längst kust och inland.

SWEA Örestad grundades 1997 efter att tidigare ha ingått i SWEA Malmö. Två kvinnor som drev detta var Eva Thorén och Gun Björklund. SWEA Örestad började snabbt etablera sig som egen avdelning och en av de första stora eventen var sommarlunchen i Båstad. Den går fortfarande varje sommar av stapeln veckan efter den stora tennisturneringen i juli. På Restaurang Sand samlas SWEA medlemmar från när och fjärran. Många har flyttat hem och många kommer hem till sina sommarvistelser. Tillställningen är mycket populär och alla har riktigt roligt när vi efter att ha intagit en god lunch och druckit kaffe, börjar med det stora lotteriet. Vi jobbar hårt med att tigga ihop de fina vinsterna, men det måste också sägas att sponsorerna är mycket generösa. De vill ju gärna ha SWEA-medlemmarna som kunder hela året.

SWEA Örestad är en ”hemvändar-avdelning”. Det betyder att vi med våra 120-130 medlemmar tar emot nya medlemmar hela tiden. Kvinnor som kanske bott länge utomlands och nu vänder hem till Sverige efter pensioneringen. Friska, glada, världsvana kvinnor som har massor att ge av kunskaper, erfarenheter och som framför allt vill ha kul. En trend vi märker av är att även den yngre generationen gärna vill stanna som medlemmar/bli medlemmar när de kommit tillbaka till Sverige.

Bild över Helsingborgs inlopp taget från en färja på sundet

Bild över Helsingborgs inlopp taget från en färja på sundet
Foto: Albin Wahlgren från bildbankenkarnan.helsingborg.se/fotoweb/

SWEA Örestad erbjuder en stor programpunkt varje månad inkl. en gammaldags hemlagad jullunch på Tunneberga Gästgiveri i Jonstorp. Den populära Vårutflykten i maj månad sker i år per buss. Skåne med omnejd har massor att erbjuda av fantastiska slott, muséer, mysiga affärer i staden och på landet; god mat och dryck är ju bara en del av begreppet Skåne!

Vi har också ett tiotal aktivitetsgrupper som t.ex. två bokklubbar, promenadgrupp, två matlagar-grupper, fikagrupp, kulturgrupp och teatergrupp.

Vi vill också nämna att Lunds universitet ligger 25 minuter från Helsingborg och motsvarande från andra ställen inom vårt område, vilket har resulterat i att en grupp medlemmar har ”gått tillbaka” till studier i Lund. Så om någon flyttar hem och tänker, ”jag skulle så gärna vilja studera vackra målningar”, så har vi redan ett gäng som kan hjälpa till och vara hejarklack när det gäller denna underbara möjlighet.

I Båstad äter vi lunch två gånger i månaden, i Helsingborg äter vi en gång i månaden men så fikas det också och i Lund är det lunch en gång i månaden. Mysiga tillfällen att träffas och ha det trevligt ihop.

SWEA Örestads styrelse 2015

SWEA Örestads styrelse 2015; Foto: Maj-Lis Lindberg-Pålsson

SWEA Örestad är också ansvarig för administrationen av SWEA Global. Ingrid Westin i Stockholm letar upp, godkänner och skickar namnen vidare till oss. Vår medlemsansvariga registrerar och vår kassör tar in avgiften och skickar 30 dollar vidare till USA. På SWEA språk är SWEA Global en satellit till SWEA Örestad med två helt skilda register.

Till hösten 2015 hoppas vi i Örestad att vi skall kunna starta upp en SWEA Professional i Helsingborg. Många som söker sig till Helsingborg vill fortfarande jobba eller söker arbete. Här kan vi i SWEA Örestad kunna hjälpa till med råd och dåd, göra en mötesplats och allmänt vara där för nyanlända från utlandet.

I samband med Sommarlunchen i Båstad delar SWEA Örestad ut ett stipendium till någon som verkar för att öka förståelsen i Sverige för svensk kultur och svenska traditioner bland ungdomar av svensk eller utländsk bakgrund. Hittills har vi delat ut två stipendier.

För att enkelt kunna kommunicera med medlemmarna skickar vår Medlemsansvariga mycket via e-post. En hel del information finns att tillgå på vår fantastiska hemsida, som uppdateras hela tiden. Där kan man gå in och se bilder och artiklar från programpunkter som vi haft. Traditionsenligt kommer vi att ge ut en SWEA tidning till hösten med reportage och bilder från aktiviteter som skett under året.

För SWEA Örestad som en ”hemvändar-avdelning” gäller det att hela tiden vara öppen för nyheter, så att vi inte fastnar i gamla vanor utan ta det bästa med oss in i framtiden.