Network Menu

Avdelning i fokus — SWEA Irland


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


Text: Mi Karlsson Bergkvist

MidsommarfirandePå Irland, den gröna ön, finns blandningen av natur med klara sjöar, hedar och vackra berg och på västkusten kan man njuta av läckra skaldjur som sköljs ner med en Guiness. I Dublin finns ett varierat utbud av gammalt och nytt och landet har en stark litterär tradition med inte mindre än fyra nobelpristagare; George Bernhard Shaw, Yeats, Seamus Heaney och Samuel Beckett.

Ökat medlemsantal – målsättningen för 2015

På Irland finns också en SWEA-avdelning och här berättar Linda Sahlin McConnell om deras verksamhet. Det huvudsakliga målet för avdelningen under 2015 kommer vara att öka antalet medlemmar. Det är flera som har flyttat från Irland den senaste tiden och andra har valt att inte förnya sitt medlemskap. En av åtgärderna för att sprida SWEAs budskap är att göra en broschyr och att fortsätta hitta på spännande aktiviteter som kan locka nya medlemmar. Linda berättar:

Som mest har vi haft 70-100 medlemmar. 2014 hade vi strax under 50 medlemmar och målsättning för 2015 är att nå minst 50. Vi vill försöka aktivera fler svenskor som redan bor i Dublin och nya svenskor som anländer till Irland, samtidigt som vi vill värna om alla nuvarande medlemmar. Det är viktigt för oss att man kan vara så aktiv man vill som medlem. För att föreningen ska överleva behöver vi både aktiva medlemmar och stödmedlemmar.

SWEA Irland startades i Dublin 1992 och firade sitt 20-årsjubileum 2012. Det firades med en svenskinspirerad jubileumsmiddag för de vuxna och det arrangerades också en familjedag. Flera av medlemmarna har varit medlemmar i SWEA i många år, en del ända från början. De flesta medlemmarna bor i Dublin men det finns också några som bor utanför Dublin.

Vi hoppas på vidare samarbete med svenska konsulatet framöver och att kunna etablera oss som en svensk kontakt i Dublin. Eftersom Irland inte längre har någon svensk ambassad tycker vi också att SWEA fyller en viktig funktion som svenskt nätverk att förmedla information.

Det bästa med att vara medlem i SWEA Irland är gemenskapen. Linda säger att de har väldigt roligt tillsammans. Det betyder mycket att kunna fira de svenska högtiderna tillsammans med andra svenskar. För dem som har barn är det särskilt viktigt eftersom de får träffa andra svenska familjer och att barnen får lära känna de svenska traditionerna. Många av Sweorna är också goda vänner och har känt varandra länge. De träffas regelbundet, inte bara på SWEA-aktiviteter.

Information och medlemstidning

SWEA Irland skickar vanligtvis inbjudningar till sina aktiviteter via e-post. Det finns också en aktiv webbplats och en Facebooksida där det också finns information om evenemangen och andra saker som kan vara av intresse för medlemmarna, samt till dem som besöker SWEA-sidorna.

Vi har också en medlemstidning, SWEA-posten, och den kommer ut en till två gånger om året. Framförallt är det en digital utgåva, men vi har alltid en tryckt upplaga som kommer ut lagom till vår julmarknad.

Aktiviteter

Eftersom de flesta Irlands-Sweorna jobbar är de flesta aktiviteter på kvällar och helger. Några av programpunkterna är regelbundet återkommande. Det är fikamorgon varje vecka och symöte en gång i månaden, där Sweor turas om att vara värdinna. Fikamorgonen är särskilt populär hos mammor som är lediga på dagtid men alla Sweor som har förmiddagen fri är givetvis välkomna.

SWEA Irland har minst en extra större programpunkt varje månad där de antingen firar en svensk högtid (våffeldagen, nationaldagen, midsommar, kräftskiva och Lucia) eller har andra evenemang som middagar, vandringar, familjeutflykter, vinprovning, bio eller pubkväll. En återkommande aktivitet är bokbytarkvällen där medlemmarna byter svenska böcker och passar på att prata över ett glas vin.

Vår största aktivitet varje år är SWEA Irlands julmarknad där många Sweor med vänner och familjer hjälper till att ordna med en fin och stämningsfull julmarknad. Vi brukar hålla till i samma lokal i Monkstown, Dublin varje år och marknaden är alltid välbesökt. Midsommar har vi firat i County Wicklow de senaste åren och det är många Sweor med familjer som vill vara med på picknick i det gröna, dans kring stången och fiskdamm för barnen.

Linda menar att det inte alltid är så lätt att få ihop välbesökta aktiviteter då alla har olika tider, intressen och önskemål och medlemmarna uppmanas att komma med förslag på nya programpunkter.

SWEA Irland har också ett stipendium som de är mycket stolta över. Linda berättar att de vid årsmötet avsätter en budget till stipendiet som sedan utlyses senare under året. Alla svenska och irländska medborgare över arton år och som nyligen har eller studerar svenska språket eller svensk kultur vid en utbildningsanstalt i Irland är välkomna att söka. Syftet är att stipendiaten får använda medlen till en specificerad vistelse i Sverige för att studera språket eller kultur med anknyting till Sverige.

Bilderna är tagna av Linda Sahlin McConnell och är från några av SWEA Irlands aktiviteter förra året.

Kransbindning

Midsommarfirande

Vandring i Dublin Mountains

Vandring i Dublin Mountains

SWEA Irland firar nationaldagen

SWEA Irlands kräftskiva

Hemliga besöksmål på Irland

Dublin är alltid ett populärt resmål och där finns något för alla smaker. Kommer man till Dublin är det många turistattraktioner som är ett måste; en promenad genom Stephen’s Green-parken, shopping på Grafton Street, njuta av vacker utsikt och en färsk pint Guinness på Guinness-bryggeriet och en pubrunda i Temple Bar. Om barnen är med så är en tur på både land och vatten med Viking Splash tours en uppskattad aktivitet.

Det finns en mängd pubar som ofta har levande musik. En upplevelse är Dublins äldsta pub ”The Brazen Head” från 1198 eller Johnnie Fox’s som ligger i Dublin Mountains som sägs vara Irlands högst belägna pub.

I Dundrum finns shopping, bio och restauranger. Där brukar Sweorna samlas och äta asiatiskt på Siam Thai och ta en cocktail på Candelight Bar. I området runt Drury Street i centrum finns många spännande ställen; Cocoa Atelier som har världens godaste Macaroons (makroner), traditionella pubar som the Stag’s Head och trendiga barer som the Bar with No Name och Market Bar, samt en av Dublins bästa restauranger: Rustic Stone.

Vill man uppleva grönområden finns det många fina parker i Dublin. Iveagh Gardens är en fin liten park som ligger undangömt bortom Stephen’s Green. Marlay Park är en mycket större park på 121 hektar som ligger vackert vid foten av Dublin Mountains.

Vill man komma utanför Dublin är ett bra tips att åka längst med kusten och uppleva det vackra Killiney på sydsidan och fiskebyn Howth på nordsidan. Söder om Dublin i County Wicklow finns Irlands högsta vattenfall, Powerscourt och även Powerscourt Gardens. Båda platserna är väl värda ett besök.

För turister som har gott om tid att resa runt den gröna ön rekommenderar Linda slutligen det fantastiskt vackra Wild Atlantic Way. Det är en magisk färd som går längs med kusten ändå från Cork i söder via Kerry och Galway på västkusten ända upp till Donegal i norr. För den som vill veta mer finns information på webbplatsen: http://www.ireland.com/itineraries/wild-atlantic-way/

Landskapsbilder tagna av Vicki Almstrum under en Irlandsresa, mars 2015

Ross Castle i Killarney National Park; Foto: Vicki Almstrum
Utsikt längs Ring of Kerry; Foto: Vicki Almstrum
Utsikt längs Ring of Kerry; Foto: Vicki Almstrum

Utsikt längs Ring of Kerry; Foto: Vicki Almstrum
WIcklow Mountains National Park; Foto: Vicki Almstrum
Begravningsplats på Glendelough; Foto: Vicki Almstrum