Network Menu

Avdelning i fokus — SWEA Virginia Beach


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


Text: Mi Karlsson Bergkvist

Virginia Beach beskrivs som en pärla på USAs östkust. Den ingår i Hampton Roads, som egentligen är sju städer som i stort sätt har vuxit samman: Virginia Beach, Chesapeake, Norfolk, Suffolk, Hampton, Newport News och Portsmouth. Ordförande Monica Timm berättar här lite mera om avdelningen och dess verksamhet.

SWEA Virginia Beach – en historik

SWEA Virginia Beach startades 2001 som en underavdelning till North Carolina, men redan i april 2002 var de flygfärdiga och redo att bilda ett eget kapitel i SWEAs historia. Monica säger att:

Vi är troligen en av SWEA mindre avdelningar med våra cirka 30 medlemma. Antalet varierar från år till år, då cirka hälften av oss är här på utlandskontrakt, men vår trygghet och vår bas är de 15 till 20 Sweor som är bosatta här permanent.

Även om föreningen är liten finns det ändå många fördelar med att ha en egen avdelning. Monica menar att det riktigt positiva med att vara medlem i en liten förening är bland annat att det är lätt att lära känna varandra.

Evenemang och informationsflöde

SWEA Virginia Beach försöker ha ett varierat program där evenemangen är ett sätt att träffas och umgås, men också att få fira stora högtider tillsammans. Avdelningen har ofta stor uppslutning på sina evenemang och via sin hemsida, email, Facebook och Instagram informerar de sina medlemmar, både om vad som är på gång och vad de har gjort. I år bjuder Malin Falck exempelvis in alla medlemmar till nationaldagsfirande i sitt hem. Det blir knytkalas men styrelsen utlovar jordgubbstårta och kaffe till alla som kommer. Monica berättar att:

För oss är SWEA den lokala tryggheten, vänskapen och ett trevligt sätt att upprätthålla våra svenska traditioner. Vi tar varje tillfälle i akt att träffas; Semlor, Våfflor, Biokväll med svensk film, Bokbytardagar, Påsk, 6:e juni, Midsommar, Kräftskiva, Filmfestival, Julbazar med Lucia och Julfest.

Monica säger att Julbazaren är deras största och mest betydelsefulla evenemang under året. Där är det många av medlemmarna som ställer upp och hjälper till med arrangemangen.

Med åren har Julbazaren blivit mycket omtyckt och välbesökt. Köket bjuder på svenska kulinariska upplevelser som köttbullar med rödbetssallad, räksmörgåsar, ärtsoppa och kaffe med kanelbulle. Bazarborden dignar av svenska böcker, tomtar, julpynt och efter svenska recept hembakade kakor, bullar och matbröd. Men absoluta höjdpunkten är vårt fina luciatåg! Jag tror inte ett öga är torrt när lokalen släcks ner och in skrider Lucia med sina tärnor i alla åldrar.

SWEA Virginia Beach Filmfestival – ett specialevenemang

SWEA Virginia Beach Filmfestival Avdelningen har också ganska nyligen skapat en helt egen SWEA Virginia Beachtradition. För tre år sedan kom idén upp att anordna en Filmfestival under en kväll, för att sprida svensk kultur och film, och detta har blivit ett populärt inslag i evenemangskalendern. Monica säger att det är en möjlighet att bjuda in vänner, bekanta och icke bekanta för att visa Sverige.

Vi har hyrt in oss på MOCA, The Virginia Museum of Contemporary Art. Det är inte alltid lätt att få tag i bra filmer, men både “Nobels Testamente” och “Simon och Ekarna” har fått fina omdömen av både våra amerikanska och svenska besökare. Förberedelserna för höstens Filmfestival är i full gång och vi letar just nu som bäst efter en bra film att visa.

Virginia Beach – besök pärlan på USAs ostkust

Turisten som besöker Virginia Beach kommer att upptäcka ett varierat utbud av både naturupplevelser, historiska platser av intresse och trevliga restauranger med mat från alla världens hörn. Monica rekommenderar särskilt att prova ostronen. Vill man inte ha dem ”råa” finns det också tillagade varianter.

Virginia Beach har allt; långa sandiga stränder, vackra landskap och restauranter för alla tycken och smaker. Här kan ni vandra eller cykla i någon av våra underbara parker, sitta i en solstol på stranden och titta när delfinerna leker bara ett stenkast från land, och när magen kurrar kan ni slinka in på någon av de trevliga restauranterna. Och skulle det regna en dag tycker jag att ni ska besöka vårt fina Maritima museum.

Förutom stränderna finns det många historiska platser att besöka. Det var nämligen just till Virginia Beach som de första engelsmännen kom i början av 1600-talet. Man seglade uppför James River och anlade den första bosättningen i Jamestown. Pocahontas (historien om indiankvinnan som också blev tecknad film 1995) var gift med en av de första bosättarna. Monica berättar att det finns en fin staty av henne i Jamestown. I slutet av 1600-talet flyttades bosättningen till Williamsburg och idag görs många olika insatser för att bevara staden som den en gång var i slutet av 1600-talet. Bland annat hålls flera olika evenemang året om och i december varje år dekoreras dörrarna med otroligt underbara och vackra kransar.

Spontant kanske man inte tänker på Virginia Beach som ett uppenbart resmål men efter denna beskrivning finns alltså all anledning att åka dit och uppleva det varierade utbudet av kultur, den fantastiska naturen och maten.

Ett urval foto från SWEA Virginia Beach aktiviteter under 2014
(Alla foto: Privat)

Midsommar, SWEA Virginia Beach; Foto: Privat

Natofestival, Swea i folkdrakt, SWEA Virginia Beach; Foto: Privat

Semlor o gänget, SWEA Virginia Beach; Foto: Privat

Kraftskiva, SWEA Virginia Beach; Foto: Privat

6e juni tårta, SWEA Virginia Beach; Foto: Privat

Julbazar bakverk, SWEA Virginia Beach; Foto: Privat

Julbazar Luciatag, SWEA Virginia Beach; Foto: Privat

Julbazar tomtar o Sweor, SWEA Virginia Beach; Foto: Privat

Julbazar tomtar, SWEA Virginia Beach; Foto: Privat