Network Menu

Hur förebereds en filmfestival?

Praktiska föreberedelser inför SWEA Virginia Beach filmfestival

Text: Mi Karlsson BergkvistDet krävs en hel del planering för att allt ska falla på plats när man anordnar en filmfestival. Det ska inledningsvis finnas ett intresse från ett antal Sweor att arbeta med projektet. Arrangemanget bör sponsras för att kunna genomföras och man ska hitta en lämplig lokal. Kanske vill man servera mat eller dryck som kräver rättigheter för att få säljas. Hur säljer man biljetter och ordnar med Pay Pal eller annan form av betalningssätt?

2015 anordnade SWEA Virginia Beach SWEA Film Festival för tredje gången. Den första idén att starta en filmfestival kom redan 2012 och 2013 anordnades den första festivalen. Då visades Nobels Testamente, och året därpå var det Simon och Ekarna som stod på programmet. I år visades Micke och Veronica. Visningarna hölls på MOCA, Virginia Museum of Contemporary Art.

Trots vissa komplikationer de tre åren som filmfestivalen pågått, har det löpt mycket bra och alla positiva reaktioner från gästerna har givit mersmak till att fortsätta. Filmfestivalen är ett utmärkt tillfälle att anordna ett roligt evenemang där man kan mötas och skapa kontakter, på samma gång som det finns alla möjligheter att slå ett extra slag för Sverige och SWEA.

I resten av artikeln berättar Anette Johnson från filmfestivalkommittén om vad de lärt sig under de senaste tre åren.


Det svåraste för oss har varit att få tag på filmdistributören, speciellt då det gällde våra första filmer. 2013 ville vi visa Simon och Ekarna men det fick vi vänta med till 2014. KMT Global Films, distributören av filmen, hade premiärvisning av Simon och Ekarna under hösten 2013 i New York och Kalifornien. Bolaget visade då svalt intresse att hyra ut filmen till oss, men 2014 var de villiga att samarbeta. För att då visa filmen vid ett tillfälle, betalade vi filmdistributören $850 vilket vi finansierade med biljettintäkten. Efter visningen skickade vi tillbaka filmen till KMT Global Films, enligt kontrakt.

2013 kändes det krångligt att få tag på en film, men det var vår första filmvisning och vi kände inte till regelverket att kontakta distributören för att få tillåtelse att visa filmen. I USA måste man ha ett så kallat ”Non-theatrical License Agreement” och betala en ”licensing fee”. I USA måste filmer också ha engelsk text.

Efter allt krångel med KMT Global Films valde vi att 2013 visa Nobels Testamente istället för Simon och Ekarna. Efter sökning på nätet hittade vi rätt distributör och kontaktade dem för att hyra filmen. Distributören Zodiak Righs fanns i Paris, Frankrike. De var väldigt vänliga och föreslog flera filmer som de hade i sitt sortiment och vi bestämde oss för Nobles Testamente. Denna gång kostade det €200 ($264) att hyra filmen. Vi fick skicka en Wire Transfer som kostade ytterligare $65 plus $78 i frakt.

Lotta Bjuve, också medlem i kommittén, säger att kontakten med distributören av 2015 års film Micke och Veronica fungerade utan problem. Lotta förklarar:

Samarbetet med distributionsbolaget, Stellanova, har varit både okomplicerat, positivt och vänligt. Jag hade kontakt med Lena Rehnberg (CEO/producer). Hon svarade ”ja” med en gång och ville endast ha ett litet bidrag för att täcka översättningskostnaden. För att hålla kostnaderna nere skickades filmen till min mamma i Sverige som såg till att den kom fram till Virginia Beach. Hyra av filmen kostade oss $275.

Då man väl hittat en film och en lämplig lokal, marknadsfört evenemanget och hittat sponsorer, ska festivalen också genomföras rent praktiskt. Då behövs givetvis också någon som har kunskapen att köra själva filmen. Anna Lissnils som ingår i festivalkommittéen fick oväntat en ny kunskap att lägga till på sitt CV, att köra biofilm. Anette berättar att:

Anna och Matthias som skulle hantera tekniken träffade personalen på visningslokalen MOCA för att i förväg gå igenom ljud, ljus och dvd i maskinrummet. Personalen på MOCA fanns dessutom närvarande under kvällen ifall vi behövde deras hjälp. Matthias och Anna har ingen utbildning i filmteknik men Matthias arbetar med datateknik och är väldigt kunnig i ämnet. De är båda väldigt villiga att lära sig, är nyfikna och välkomnar nya utmaningar.

SWEA Virginia Bech filmfestival är en succé och kommer att fortsätta.


För den som är intresserad av ytterligare information eller råd inför att eventuellt arrangera en egen filmfestival, kontakta:

  • Anette Johnson: amdesign66(Replace this parenthesis with the @ sign)aol.com
  • Lotta Bjuve: lotta(Replace this parenthesis with the @ sign)bjuve.se
  • Malin Haraldsson: malin_haraldsson(Replace this parenthesis with the @ sign)hotmail.com
SWEA Virginia Beach Film Festival; Foto: Eva-Kersti Freyss

Foto: Eva-Kersti Freyss

SWEA Virginia Beach Film Festival; Foto: Eva-Kersti Freyss

Foto: Eva-Kersti Freyss

SWEA Virginia Beach Film Festival; Foto: Eva-Kersti Freyss

Foto: Eva-Kersti Freyss

SWEA Virginia Beach Film Festival; Foto: Eva-Kersti Freyss

Foto: Eva-Kersti Freyss

SWEA Virginia Beach Film Festival; Foto: Eva-Kersti Freyss

Foto: Eva-Kersti Freyss

SWEA Virginia Beach Film Festival; Foto: Eva-Kersti Freyss

Foto: Eva-Kersti Freyss

SWEA Virginia Beach Film Festival; Foto: Eva-Kersti Freyss

Foto: Eva-Kersti Freyss