Network Menu

Också gift med hotellet och vingården

Vad gör våra Sweor när de inte jobbar med SWEA?
Ett besök med Annica Ljung-Göbel

Annica och Peter under vinfest på deras vingård Foto: Privat

Annica och Peter under vinfest på deras vingård
Foto: Privat

Text: Annica Ljung-Göbel

Om mig
Jag föddes 1972 i Malmö. Redan tidigt var det klart för mig att jag ville utomlands, helst till något varmt land. Efter gymnasiet fick jag erbjudande om sommarjobb i Tyskland, som jag med glädje antog. Kanske inte mitt första val av land, men en sommar kunde jag väl stå ut. Så blev det inte. Jag trivdes så bra att jag stannade. Nu har jag bott längre i Tyskland än i Sverige och har inte ångrat mig än! Jag är gift sedan 17 år och våra två pojkar är 15 och 13 år gamla.

Om mitt liv / jobb
När jag gifte mig, så var det inte bara med min man utan jag gifte mig även med hans livsstil och firma. Peter är vinbonde och hotelier. Vingården driver han tillsammans med sin bror och vi är en av de större producenterna i moselregionen. Hotellet i Cochem, en av de mest kända turiststäderna längs med Moselfloden, driver vi tillsammans sedan 1994. Vi har öppet året runt, vilket är ganska ovanligt, eftersom många hotell bara tar emot gäster på säsongen som sträcker sig från påsk till november. Hotellcaféet är känt för sina stora tårtbitar och vi har ett eget konditori där vi producerar alla tårtor, kakor och kaffebröd. Sedan ett par år tillbaks satsar vi förstärkt på kultur och har konstutställningar och författarkvällar med signering. Vi har även haft besök av SWEA Art två gånger.

Utsiktet från vingården; Foto: Privat

Utsiktet från vingården
Foto: Privat

Mitt arbete på hotellet är svårt att beskriva, eller kanske helt enkelt, jag gör allt! Som ytterst ansvarig måste jag kunna alla de olika arbetsuppgifterna som finns här. Det sträcker sig från receptionen, till personalansvar över arbete med sociala media, marknadsföring och servering! Eftersom vi är en ”liten” firma, ca 15 anställda, kan jag behöva hoppa in på alla positioner och är inte främmande för att städa rum, diska eller baka tårtor. Mina arbetsdagar är ofta över 12 timmar och vi jobbar även helger och på helgdagar. Jag försöker ta ledigt när barnen har skollov, och åker då med pojkarna till vårt sommarställe i Sverige. Min man kan oftast inte följa med, utan måste stanna kvar och jobba.

När jag inte är på hotellet, jobbar jag med marknadsföring. Mest blir det kreativt arbete med att skapa etiketter till vinet, trycka upp prislistor och broschyrer. De senare året har även sociala media tillkommit och en webbshop. Jag driver fler olika webbsidor för våra firmor och är vår egen reklambyrå. Familjeföretaget består av flera olika firmor, alla med olika behov av marknadsföring. Det kreativa skapandet är det som jag uppskattar mest, och jag utbildar mig till grafiker på distans. Tyvärr så blir det inte mycket fritid, så jag har fått skjuta upp utbildningen flera gånger.

Nu när barnen börjar bli stora, har jag utökat mina arbetsuppgifter igen och har för tillfället mindre tid till privata nöjen, som SWEA. Jag var medlem i styrelsen i SWEA Köln/Bonn i fler år, men hinner inte med det längre. För ett par år sedan kom jag med i SWEA Internationals webbredaktion och är nu en del av IT-teamet.