Network Menu

En läkare i Minnesota och Tanzania

Sof Asmundsson med yngste barnet; Foto: PrivatSofi Asmundsson, SWEA Minnesota, en praktiserande läkare som specialistutbildar sig inom barnmedicin på University of Minnesota, svarade på 10 frågor som SWEAs webbjournalist Ylva Gullaksen ställde.

Hur länge och var har du bott utomlands?

Jag har bott utomlands, i Minnesota, sedan 2012. Innan dess hade jag pluggat utomlands i omgångar men inte bott permanent. Bor vanligtvis i Minneapolis, USA, men är just den här våren i Arusha i Tanzania för att jobba.

Min arbetsgivare har ett långtgående samarbete med två sjukhus här i Arusha så det åker läkare hit nästan året runt. Jag och min familj är bara här drygt två månader, vi kommer att åka tillbaka till Minnesota nu den 5 juni.

Vilka är fördelarna/nackdelarna med att bo utomlands?

Fördelar: Oavsett om man vill det eller ej vidgas ens vyer litegrann, saker som förut kändes tvärsäkra blir mer tvåsidiga. I Sverige är ju yttrandefriheten stark — samtidigt är ibland acceptansen för oliktänkande ganska låg. En annan fördel är att där vi bor har vi grannar och vänner från hela världen, och tre eller fyra språk vid bordet när vi äter middag med vänner är inte ovanligt. Överlag är ju folk väldig trevliga i USA också.

Nackdelar: USA är riktigt dåligt för småbarnsföräldrar — barnomsorg är svindyrt (om vi hade båda våra barn på heltidsdagis skulle min hela lön som ST-läkare gå till det, dessutom är ofta svårt att få plats på dem. Det finns heller ingen föräldraförsäkring eller vård av sjukt barn, det gäller att ha familj som kan hjälpa till eller en ”nanny”. Arbetstiderna är också ett stort minus. Som ST-läkare, d.v.s. under specialistutbildning, är enda regleringen att man inte får jobba mer än 80 timmar (!) per vecka. Det är ganska många timmar på en vecka. Jourkomp, som finns i Sverige, är också ett okänt begrepp här. Andra nackdelar med att bo i USA är det ofantliga slöseriet, allt är ”engångs” i USA, och bilberoendet.

Vilken är den största förändringen?

Största förändringen är nog jobbet och hur mycket man jobbar. Överlag lever vi ändå ganska lika i Sverige och USA.

Axmundsson familj; Foto: PrivatHur ser din vardag ut?

Min vardag varierar mycket beroende på hur mycket jag jobbar. Här är deltid är ett okänt begrepp inom medicin men jag har turen att ha en super flexibel arbetsgivare (University of Minnesota) som låter mig jobba tre månader för att sedan vara ledig i en månad. När jag jobbar går det i full fart, oftast upp innan kl. 6.00 för att vara på jobbet innan kl. 7.00. Jag gör specialistutbildning inom barnmedicin och jobbet är väldigt varierat, från ”well child checks” till superspecialiserad vård av barn som är för tidigt födda, som har svåra hjärtfel eller andra konstiga hjärtfel, till de som har varit med om olyckor.

Min man gör sin ST inom kirurgi och vi jobbar båda oftast sex dagar i veckan men om vi råkar vara lediga samma dag på helgen försöker vi vara utomhus och göra någon utflykt med barnen. På kvällarna i veckorna försöker vi göra detsamma och på vintern åker vi gärna till simhallen eller liknande.

Barnomsorgen klarar vi av med en kombination av förskola, dagmamma och familjehjälp. Månaderna när jag är ledig lever jag ett helt annat liv, då är jag hemma med barnen, går med Isak, den stora, till förskolan, träffar andra SWEA-mammor, bakar massor av bullar, går promenader och annat trevligt.

Vår vardag här i Arusha är lite annorlunda på så vis att här turas vi om att jobba och vara hemma med barnen. Ganska trevligt för barnen att alltid ha en förälder hemma och det är väldigt trevlig för oss föräldrar också. Annars skiljer vardagen sig inte så jättemycket åt jämfört med Minnesota — det är jobba, leka med barn, laga mat, sova här också. En skillnad är att vi bor lite isolerat och har ingen bil så när vi vill ta oss någonstans får vi antingen åka taxi eller gå. Min man väcker dessutom en hel del uppmärksamhet när han är ute och går med en unge i bärsele och en i barnvagn, i ett land där barnen till 90% är mammans ansvar. Våra barn har dock tagit det hela med jämnmod, som t.ex. när vi var på safari och vi vuxna var ganska exalterade över att ha sett geparder, lejon och elefanter så tyckte Isak att myrorna på verandan var finast.

Vad gör du helst på fritiden?

Jag älskar att resa! Vi gör det så mycket det bara går. Liv, som fyller ett snart, har redan varit på fem kontinenter! Annars tycker jag om att vara utomhus, träna, träffa mina barn och andra trevliga människor, det vanliga typ.

Vad är du bäst på?

Svår fråga! Jag tycker att jag är ganska bra på att gilla läget och göra det bästa av situationen. Sen är jag sjukt bra på att flyga med småbarn.

När blev du SWEA?

Jag blev SWEA nästan direkt när jag flyttade till Minnesota, 2012.

Vad har SWEA betytt för Dig?

SWEA är superbra för att lära känna folk och få lite socialt liv! När man har barn som man pratar svenska med fyller det ju också en ovärderlig funktion att umgås med andra svensktalande föräldrar och barn.

Berätta om ditt roligaste SWEA-minne.

Jag gillar midsommarfirandet i Scandia, MN! Det är inte strikt SWEA, men det brukar vara massor av Sweor där! Annars är nog mina roligaste minnen från mamma-barngruppen.

Vem, nu levande eller i världshistorien, skulle du helst vilja bjuda till ett SWEA-möte?

Jag hinner ju aldrig gå på andra möten än de med barngruppen, då det får väl bli någon som kan underhålla de små så mammorna kan få fika i fred!

Tack Sofi!