Network Menu

SWEA Arizonas grundare och VM2015

Mona Mellegård; Foto: PrivatMona Mellegård är en av eldsjälarna inom SWEA som fortfarande efter 30 år som medlem aldrig tröttnar på att aktivt engagera sig i vårt nätverk och med stor entusiasm se till att det fortsätter att växa. Det var Mona själv som startade upp SWEA i Arizona för många år sedan och allt började med en julbasar och Monas längtan efter Sverige och den svenska gemenskapen.

Med egna ord vill Mona hälsa er alla välkomna till världsmötet och samtidigt ge er en liten presentation av sig själv:

Kära Sweor över hela välden,

SWEA Arizona, USA, ser fram emot ankomsten av 300 Sweor från hela världen i oktober 2015. Vår styrelse har arbetat hårt for att detta möte skall bli en minnesrik upplevelse.

Jag, Mona Mellegård, har varit medlem i SWEA i över 30 år och etablerade mig här i Phoenix 1981.

Efter ett år i Arizona, började jag sakna den svenska gemenskapen så jag gick på en julbasar som ordnats av VASA (svenska ättlingar). Där träffade jag svenskan Ewa Frölich, som hade bott här i Arizona en del år. Vi började umgås och prata om att samla svenska damer till en lunch. Barbro Huth, en svensk flicka som bodde delvis i Arizona och delvis i Kalifornien, informerade mig om SWEA, en svensk organisation i Kalifornien. Jag tog med mig informationen till vår damlunch, och så startade SWEA i Arizona. Nästa möte vi hade var hemma hos mig och jag hade då bjudit in Vanja Haley (SWEA Internationals ordförande 1984-1988), som kom och berättade allt om SWEA.

Mona Mellegård; Foto: PrivatJag är uppvuxen i Persien, Egypten, Venezuela samt en del år i Sverige. Min far tog oss till dessa delar av världen med sitt jobb som civilingenjör för Sentab. Hela familjen fick packa upp och packa ner och flytta nästan vartannat år. När jag väl växt upp och gått ut realskolan ville jag bara resa, när jag fick jobb som reseledare, 19 år gammal, började jag mitt eget flackande liv. Italien, Spanien, Bulgarien var några av de länder som Vingresor skickade mig till. 1976 blev jag utflyktsguide med Resespecialisterna och blev specialist på de ”Stora Amerikaresorna”. Det var så jag så småningom hamnade här i Arizona.

Här i Arizona fick jag jobb som ”concierge” på ett hotell, avancerade upp i hotellindustrin till “Director of Operations”, för att 2007 lämna den posten och pensionera mig. Ett år klarade jag mig som pensionär! Jag sökte mig tillbaka till industin jag älskar, serviceindustrin, och fick jobb på ett hotell som ”concierge”. Tillbaka till mina rötter, att ta hand om människor.

Varför valde jag då Arizona av alla ställen? Jag har lärt mig genom åren att man antingen älskar öknen eller “inte”. Jag tror min tid i Egypten (Aswan) gav mig en upplevelse av öknen och jag har alltid varit fascinerad av den. Arizona har växt så mycket de senaste åren och idag har vi ett fantastiskt kulturellt centrum (opera, konserthus, teater), samt de mest fantastiska restauranger. Som ”concierge” har jag möjlighet att uppleva alla delar av vår stat och har insett att vi har allt, från berg och dalar till 104 insjöar, varav endast tre är naturliga! Vi har över 300 dagar av solsken per år och under vintertid kan vi sola nere i dalen eller åka skidor i bergen. “What more can you ask for?” Om man är lyckligt lottad, eller inte jobbar under högsäsong som jag, lämnar man Arizona under de tre värsta/varmaste sommarmånaderna, juni, juli och augusti. Vintrarna är oftast milda, och en kofta eller en tunn jacka är allt man behöver. Vi som bor kvar under somrarna, planerar dagarna med tidiga aktiviteter och håller oss inne efter kl. 13.00.

I dag skulle jag inte kunna tänka mig att bo någon annanstans än just här.

Jag hoppas att alla som kommer hit i oktober för vårt SWEA världsmöte 2015 får en härlig upplevelse här och tar med sig underbara minnen hem.

Mona från Arizona