Network Menu

SWEA Arizonas AO och VM2015

Text: Ylva Gullaksen

Suzanne Southard i Old Town, Scottsdale

Suzanne Southard i Old Town, Scottsdale
Foto: Privat

Den 15-18 oktober är det dags för SWEAs världsmöte, denna gången i Scottsdale, Arizona. Våra världsmöten brukar vara både välbesökta och uppskattade tilfällen då vi Sweor har möjligheten att få prata och umgås både under organiserade och mer lättsamma former.

Vi blev lite nyfikna på värdavdelningen, SWEA Arizona, och deras arbete både inför och efter beslutet att det var just Arizona som skulle få uppdraget att få arrangera VM 2015. Vi kontaktade Suzanne Southard, ordförande för SWEA Arizona, för att få veta lite mer.

Vem är Suzanne Southard?

Suzanne är född och uppväxt i Malmö, med en Fil. Kand. och 10 års arbetslivserfarenhet från den svenska bankvärlden flyttade hon till Pittsburgh, PA. Väl där började hon arbete inom detaljhandelen och som hon själv uttrycker sig:

Jag fick jobb som kassa- och kundservicechef på IKEA i Pittsburgh och hade väldigt kul, Jag var även den enda svenska personen i där. Det var en ordentlig kulturchock att jobba i ”retail” (detaljhandel) i USA. Kundernas förväntningar på service var otroligt mycket högre jämfört med i Sverige.

Suzanne och hennes man var nygifta när de flyttade till Dallas, TX, och det var där hon kom i kontakt med SWEA för första gången. Även om på den tiden var det SVEA Dallas med ett enkel ”V” och inte en del av SWEA nätverket, något som dock förändrade sig under Suzannes ordförandeskap 1999.

2008 var det dags för en ny flytt för Suzanne, man och deras tre barn, denna gången till Arizona och närmare bestämt Scottsdale. Redan 2009 blev Suzanne tillfrågad om hon ville sitta med i styrelsen och efter ha varit vice ordförande i två år (2010-2012) var det dags att axla en ordföranderoll igen under 2012-2014. Suzanne berättar:

Jag skulle ha avgått efter två år, men tyvärr hade vi ingen som ville ta över som ordförande mitt i planeringen av VM, så jag är nu på mitt fjärde år som ordförande, vilket är alldeles för länge. Så jag kommer att avgå i januari 2016.

Att Suzanne är en person som är engagerad i allt hon tar för sig lyser som en röd tråd i hela hennes intervju. Hon säger själv:

Jag är en person som måste vara sysselsatt hela dygnet för att känna mig nöjd. Min bästa dag är när jag har varit på gång från morgon till kväll. Ju mer produktiva aktiviteter jag kan packa in i en dag desto bättre är den. I USA har man som hemmamamma fullt upp med att få barnen dit de behöver vara efter skolan: dans, gym, osv.

Hon berättar vidare:

När vår dotter var ett tag väldigt road av skådespeleri och fick en agent i Los Angeles. Jag flyttade dit med henne så att vi kunde gå på auditions och klasser. Det var lite trixigt, eftersom jag fortfarande var ordförande i SWEA Arizona. Jag fick se till att alla möten skedde när jag var hemma en gång i månaden.

Suzanne Southard i sin SWEA tröja inför Phoenix maraton 2015

Suzanne Southard i sin SWEA tröja inför Phoenix maraton 2015
Foto: Privat

Som alla mäniskor har Suzanne också ett behov att att ladda batterierna och det gör hon bäst när hon springer, hon säger själv

För mig är löpning lika mycket avkoppling som det är motion. Jag springer aldrig med musik eller iPod. Jag har så mycket att tänka på och planera när jag springer. Ibland försöker jag koppla bort allt och meditera, men det är inte så lätt. Mitt största fritidsintresse är maratonlöpning. I juni (2015) skall jag springa min elfte maraton, som blir i Båstad, i Skåne. Jag sprang Stockholm maraton 1987, sedan dess har jag sprungit både i Pittsburgh och Phoenix ett antal gånger samt i Båstad förra året.

Suzanne fortsätter med att berätta vad SWEA har betytt för henne.

SWEA betyder väldigt mycket för mig. Varken jag eller min man har familj i närheten, så för mig har SWEA blivit som en extra familj. SWEA-väninnorna förstår varandra på ett annat sätt än våra amerikanska väninnor gör, tycker jag. När det var jobbiga år med små barn, var det oftast SWEA-väninnorna som jag vände mig till för stöd och gemenskap. Man förstår varandra på ett annat sätt när man är landsmän och kvinnor.

Delar av SWEA Arizonas VM2015 kommitté

Delar av SWEA Arizonas VM2015 kommitté
Foto: Privat

Hur gick det till när världsmötet landade i Arizona?

Suzanne skrattar och forklarar:

Om jag hade fått välja så hade det inte hamnat i Arizona. När SWEAs vice ordförande, Annette Åsberg, frågade mig svarade jag att jag inte trodde att vi hade tillräckligt med voluntärer att klara av att organisera det. Men jag skickade ut ett email till medlemmarna och frågade vad de tyckte. Våra äldre medlemmar i Arizona har redan arrangerat ett världsmöte, 1991 och flera regionmöten, så deras svar var att vi absolut skulle ha världsmötet här! Med deras entusiasm så kunde jag ju inte säga nej. Vi hade blivit tillfrågade att svara på ett antal frågor om pris på hotell, utflykter, efterresor, middagar osv, så att internationella styrelsen kunde göra jämförelser och besluta vilken plats som hade bästa förutsättningarna. När vi fick veta att vi blivit valda att vara värd för världsmötet så tyckte vi alla att det skulle bli väldigt spännande att arrangera det.

Hur blev du involverad i planeringen av VM2015?

Svaret på den frågan är ganska enkel säger Suzanne.

Jag var ordförande 2013 när vi blev tillfrågade. I och med att jag var den som svarade ja, så har jag varit sammankallande i vår VM kommitté sedan dess.

Vilka har varit de största utmaningarna i planeringen inför VM 2015?

Lena Olvinger, Vicki Almstrum och Suzanne Southard under ett VM2015 planeringsmöte

Lena Olvinger, Vicki Almstrum och Suzanne Southard under en VM2015 planeringsmöte
Foto: Privat

Suzanne konstaterar:

Det är svårt att budgetera. Vi måste hålla det billigt så att folk vill komma men vi måste ändå kunna betala för allt som kostar när man planerar ett möte. Vi hade börjat planera ett pris på $110 per person för festmiddagen på lördagen. Vi tyckte det lät rimligt, med tanke på mat, dryck och underhållning. Kongresskommittén, som vi bollar idéer med, tyckte också att det lät som ett rimligt pris. Men sen ville Internationella styrelsen att vi skulle sänka priset till US $100 per person. Det var inte lätt.

Vad har varit det roligaste med att planera VM 2015?

Suzanne säger

Det roligaste med att planera ett VM är, hoppas jag, när alla har kommit, haft trevligt, åkt hem och sedan talar om hur roligt de hade Jag ser fram emot att se hela Hotel Valley Hos lobby fylld av SWEOR som pratar, minglar, tar ett glas vin, planerar för möten, utflykter och middagar tillsammans. Det skall bli kul att se och vara en del av.. Det är därför vi gör detta! Det är inte speciellt roligt just nu, bara jobb, men jag och hela kommittén tror att det kommer bli väldigt roligt när alla kommer!

Vad har du för planer efter VM 2015?

Suzanne avslutar vår intervju med att säga

Först skall jag planera för en mindre julmarknad än vad vi brukar ha. Sedan skall jag planera för SWEA Arizonas 30-årsjubileum våren 2016. Och så skall jag avgå som ordförande, eftersom jag har suttit alldeles för länge. Men jag vill fortsätta vara aktiv i SWEA Arizonas programkommitté och SWEA Professional.

 

Delar av SWEA Arizona på årsmötet 2015

Delar av SWEA Arizona på årsmötet 2015
Foto: Privat