Network Menu

SWEA Virginia Beach Film Festival

Helsvenskt på SWEA Virginia Beach Film Festival

Text: Mi Karlsson Bergkvist

SWEA Virginia Beach Filmfestival2015 Micke o Veronica posterFör tredje året i rad anordnar SWEA Virginia Beach SWEA Film Festival. Det första tankefröet till att starta en filmfestival kom redan 2012 och 2013 anordnades den första festivalen. Då visades Nobels sista vilja, och året därpå var det Simon och ekarna som stod på programmet. I år visar SWEA Film Festival Micke och VeronicaMOCA, Virginia Museum of Contemporary Art.

Anette Jonsson, en av filmfestivalens projektledare, berättar att:

Vi ville göra ett evenemang som skulle underhålla, utbilda samt föra samman människor och samtidigt ge våra gäster en liten smak av Sverige. Då föll valet på en filmfestival. ”Micke & Veronica” passar väl in i de målsättningar vi har när vi väljer filmerna och dessutom vann den biopublikens pris på Guldbaggen tidigare i år . Izabella Scorupco, David Hellenius, Suzanne Reuter och Philip Zandén är några av de medverkande skådespelarna.

Lotta Bjuve, kassör och en annan av Filmfestivalens projektledare säger att relationskomedin Micke och Veronica ger besökaren en känsla av det svenska i en svensk inramning; den vackra svenska sommarskärgården och med svensk humor och fördomar.

Sweorna passar också på att förse sina festivalbesökare med information om SWEA, Sverige och svenska produkter. Anette Jonsson berättar att besökarna är välkomna att komma en timma innan filmen börjar:

Då har de möjlighet att ta något drickbart medan de ytterligar kan bekanta sig med Sverige. Vi har information, svenskt (bio)godis förstås; Dumle som är min personliga favorit, men också Ahlgrens Bilar och Marabouchoklad. Vi kommer även att ha försäljning av svenska designvaror från bland annat Sagaform, det familjeägda företaget som säljer inredningsprodukter, Ekelunds linneväveri i Horred, samt alster från Kosta Boda och Orrefors. Det hela inramas givetvis av svensk musik i högtalarna. Efter filmvisningen kommer besökarna ha möjlighet att vinna påsar med svenskt godis.

Tidningarna har också uppmärksammat SWEA Virginia Beach’s Filmfestival, bland annat en artikel i The Beacon, ”Film festival at MOCA spotlights Swedish culture”.
>>> Klick här och öppna artikeln från The Beacon i ett nytt fönster

SWEA Virginia Beach’s Filmfestival är ett uppskattat evenemang som på samma gång bidrar till att slå ett slag för SWEA och Sverige. Ett beundransvärt initiativ som kan vara en utmärkt inspirationskälla.

Efter den 24:e september då filmfestivalen äger rum kommer vi att lägga upp en artikel här i Händer i Swealand där Anette Jonsson och Lotta Bjuve berättar om hur evenemanget blev det här året.

>>> Gå till SWEA Virginia Beach’s webbplats