Network Menu

Avdelning i fokus: SWEA New York


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


SWEA New York – the chapter that never sleeps

Text: Mi Karlsson Bergkvist

Med sina 175 medlemmar (allt mellan 18 och 95 år) är SWEA New York en av SWEAs största avdelningar. Den är också mycket aktiv och tar väl vara på alla de möjligheter som New York erbjuder med sitt aldrig sinande utbud av aktiviteter och utställningar. SWEAs ordförande Lisa Laskaridis Sarmiento kombinerar sitt arbete på FN med sitt SWEA-arbete. Här berättar hon om avdelningens verksamhet. De startade redan 1983 och det var ett antal personer inblandade i processen.

Gunilla Nisser, Betty Throne-Holst, Ingegerd Mudheim, Annemarie von Riegen, Kerstin Williams, Anita Myhrman, Ingrid Andersson, Ingrid Synes-Rhodes och Mona Johnsson. Mona Johnsson har varit mycket hjärta och själ inom SWEA NY ända tills hon gick bort 2014. För att hedra Monas minne och hennes fantastiska engagemang, bytte vi namn på vårt Stipendium 2015 till SWEA New York Mona Johnsson Scholarship. På detta sätt lever hon alltid kvar inom avdelningen.

SWEA NYs årsmöte 2015; Foto: Sissi Henriksson

Årsmöte 2015. Vid sidan om Lisa (ordf.) är SWEA Nys äldsta medlem Elfi, 94 år! Foto: Sissi Henriksson

Medlem i SWEA New York

Lisa säger att de har en stor omsättning på medlemmar, och människor i allmänhet. Det är både positivt och negativt, roligt att det kommer så många nya svenskor till New York, men samtidigt tråkigt när vissa bara stannar kortare perioder. Det finns många svenskor i New York men är de i stan på kort tid, finns inte alltid intresse eller behov av SWEA.

För de som har för avsikt att stanna under en längre period tycker jag att det finns en god uppbackning. Ett välkomstbrev skickas hem till den nyanlända och ordförande eller programansvarig hör av sig med ett mail, berättar om SWEAs verksamhet och uppmuntrar till att komma till SWEAs aktivieter. Styrelsen står även värd för en välkomstträff för nya medlemmar i april varje år där vi berättar om vår verksamhet, vad man kan förvänta sig, samt hur man kan engagera sig. Vi bjuder in alla medlemmar så att nya kan träffa existerande och vice versa.

Lisa berättar att för de som kommer under en längre period är boende och visum det ständiga problemet i New York. Eftersom det är en enorm stad med oändliga möjligheter, kan det just därför även vara en trygghet att komma till en “SWEA-familj” där alla har gått igenom samma process, upplevt likande problem osv. Lisa menar att kontaktnätet samt det stöd som finns att hämta är något av det finaste de har.

Besök på Svenska FN-representationen i New York 2015, här med biträdande myndighetschef Per Thöresson; Foto: Privat

Besök på Svenska FN-representationen i New York 2015, här med biträdande myndighetschef Per Thöresson; Foto: Privat

Rikt evenemangsutbud och SWEA Professional New York

SWEA New York är en mycket aktiv avdelning. Lisa säger att de har tre till fyra aktiviteter per månad och sammanlagt omkring 40 varje år. Medlemmarna får information genom SWEA New Yorks digitala tidning SWEA-Bladet fyra gånger om året samt ett eget digital nyhetsbrev SWEA-Nytt varje månad. Avdelningen har också en mycket aktiv öppen Facebook-sida. Flera av aktiviteterna är återkommande; exempelvis två bokklubbar (för tillfället), månadslunchen på Scandinavia House, teaterklubben som går på Broadway cirka en gång per månad för mycket bra priser, samt en After Work.

After Work startades förra året och har snabbt blivit väldigt populärt. Vi byter plats varje gång för att upptäcka Manhattans alla barer. En anledning till att det är så populärt, tror jag, är att det är opretentiöst och kräver ingen planering; det är bara att dyka upp! I New York är det stenhård konkurrens på events, så det gäller att sticka ut och att göra det enkelt för medlemmarna

I denna konkurrens försöker SWEA New York att strukturera programverksamheten så att det finns något för alla. Lisa menar att det är lyckligt lottade som har så mycket konst, kultur och mat i staden. De vill också erbjuda kompetensutveckling till sina medlemmar och ett led i detta var att starta SWEA Professional New York.

Detta ska bli en ny plattform för utbyte av informationer inom yrkesliv. Vi erbjuder intressanta föredrag, diskussioner och events, besök på företag m.m., ger tips och råd och möjlighet till utbyte av erfarenheter och idéer. Professional är inte en separat grupp eller avdelning, utan dessa yrkesfokuserade program är snarare integrerade I SWEA New Yorks övriga verksamhet. Det ska bli spännande att se hur Professional kommer att utvecklas och vad det kan betyda för våra medlemmar.

Under de senaste två åren haft SWEA New York haft många specialprogram som har varit mycket uppskattade; en cocktailparty med FACE Stockholm; en kväll ”on the catwalk” med SWEA NY och H&M; besök på Svenska FN- representationen; Guidad tur i maktens korridorer och FNs Högkvarter; SWEA Professionals första event med Expressens New York-korrespondent.

Förom alla specialevents erbjuds medlemmarna också de traditionella aktiviteterna som den årliga kräftskivan och glöggminglet med luciatåg. Det ger medlemmarna möjlighet att fira högtider med människor med samma kulturella bakgrund.

event-face
event-h-m
event-professional

Extern kommunikation – viktig del i utvecklingsarbetet

SWEA New York försöker att jobba mycket med extern kommunikation och med PR för att promota sin verksamhet till en större publik. De är aktiva på sociala medier, Instagram och Facebook, där de kan komma i kontakt med en stor publik. Lisa och hennes SWEA-kollegor har funnit att det är en effektiv arena för att visa vad de gör.

Lisa berättar att de har en ny PR-kommitté som skriver en kommunikationsplan, bollar idéer om hur de ska kunna rekryterar nya medlemmar, designar kommunikationsmaterial och mycket annat. Det finns en enorm kompetens inom dessa områden, inom kommittéerna och bland medlemmarna.

SWEA New York är en fantastisk och unik sammanslutning, och det otroliga engagemanget bidrar till en fin verksamhet som faktiskt berör väldigt många. Vi tycker att man borde dela med sig mer av vår verksamhet, berätta och visa det mer öppet för andra. Jag vill också tacka alla de underbara, kreativa och positiva kvinnor som sitter i vår styrelse och i våra kommittéer. Utan deras hängivna engagemang skulle SWEA New York inte kunna vara vad vi är idag. De är hjärtat i vår organisation.

New York som turist

New York är kanske en av världens mest välbesökta storstäder. Måhända måste man som turist vara vaken 24 timmar om dygnet om man kommer till ”the city that never sleeps”, för att i alla fall kunna skrapa på ytan av det evenemangsutbud som erbjuds. För att göra aktivitetslistan ännu mera innehållsrik har Lisa listat några av de ”måsten” som hon rekommenderar i sin stad, New York.

  • Se en stand-up comedy show; ta dig en martini och skratta tills du gråter. The Comedy Cellar är en favorit.
  • Läs en bok i New York Public Library: magiskt.
  • Besök en ”speakeasy”; gå igenom en telefonkiosk eller pawn shop och vips, du är på en av de trendigaste barerna i New York. En av de bästa speakeasy barerna är Please Don’t Tell. (En speakeasy bar betyder att det är en ”hemlig” bar, det vill säga, man kan inte se den från gatan och det finns inga skyltar. Man måste veta om att den finns för att hitta dit.)
  • Strosa runt på Brooklyn Flea; shoppa kreativitet i NYC-klass, titta på folk och bara ha det bra.
  • Ät hummer på Chelsea Market; inte så dyr lyxmåltid i en intressant och myllrande miljö, och gott! Så gott.
  • Jazz! Spendera några timmar på en av stadens briljanta jazzklubbar; underhållning, upplevelse och karaktäristiskt på en och samma gång.
  • Promenera över Brooklyn Bridge (från Brooklyn); se Manhattan växa framför dig och få lite gåshud över hur stor staden är.
SWEA New York After Work

SWEA New York After Work på rooftop Gallow Green. Foto: Rebecca Hedlund

SWEA New York After Work på rooftop Gallow Green. Foto: Rebecca Hedlund

SWEA New Yorks 30-årsjubileumfilm
(Se filmen längst ner i artikeln)

Ordförande Lisa och Programansvarig Rebecca Hedlund med Henrik Lundqvist i samband med att vi spelade in SWEA NYs 30-jubileumsfilm; Foto: Privat

Ordförande Lisa och Programansvarig Rebecca Hedlund med Henrik Lundqvist i samband med att vi spelade in SWEA NYs 30-jubileumsfilm; Foto: Privat

Midsommarfirandet
Inför midsommarfirandet i Battery Park hade SWEA NY tagit fram ett fotoram för att jobba mer med extern kommunikation och sociala medier. Man skulle ta en bild med ramen och lägga upp den på sitt eget instagramkonto och “tagga” SWEA New York. Den som lagt upp den bästa bilden vann två biljetter till avdelningens kräftskiva.

Midsommarfirande i Battery Park; Foto: Rebecca Hedlund

Midsommarfirande i Battery Park; Foto: Rebecca Hedlund

Midsommarfirande i Battery Park; Foto: Rebecca Hedlund

Midsommarfirande i Battery Park; Foto: Rebecca Hedlund

Midsommar, SWEA NY ordf. Lisa med fd ordf. Marie samt två medlemmar; Foto: Rebecca Hedlund

Midsommar, SWEA NY ordf. Lisa med fd ordf. Marie samt två medlemmar; Foto: Rebecca Hedlund

Kräftskivan

Den årliga kräftskivan på Battery Gardens Restaurant; Foto: Sissi Henriksson

Den årliga kräftskivan på Battery Gardens Restaurant; Foto: Sissi Henriksson

Den årliga kräftskivan på Battery Gardens Restaurant; Foto: Sissi Henriksson

Den årliga kräftskivan på Battery Gardens Restaurant; Foto: Sissi Henriksson

New York, New York!!

New York City; Foto: Lisa Laskaridis Sarmiento

New York City; Foto: Lisa Laskaridis Sarmiento


Vi avslutar med SWEA New Yorks 30-årsjubileumsfilm: