Network Menu

Avdelning i fokus: SWEA Rivieran


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


SWEA Rivieran: Ett varierat och digert utbud av aktiviteter

Text: Mi Karlsson Bergkvist, SWEA Global
Foto: Lena Nilsson

Många förknippar ”Rivieran” med flärd och glitter, stora lyxjakter på det blå Medelhavet, exklusiva drinkar och röda mattor med filmstjärnor på filmfestivalen i Cannes. För andra är Rivieran god mat, ett överflöd av kultur samt naturupplevelser. Här berättar SWEA Rivierans ordförande Katarina Lodin om vad Rivieran är för dem och deras verksamhet. Avdelningen har funnits sedan 2003 och idag har den omkring 200 medlemmar. Katarina säger att SWEA Rivieran skiljer sig något i förhållande till andra avdelningar, eftersom vissa medlemmar endast är i regionen under höst och vår.

Starten började diskuteras 2001 av några entusiaster med positiva erfarenheter från olika SWEA avdelningar i världen. Vi började som en underavdelning till Paris men i takt med att intresset och aktiviteterna ökade kom också fler medlemmar. Det resulterade i att man startade upp en egen avdelning under ledning av Catherine Blix-Kallerman, som hade många års erfarenhet från olika SWEA avdelningar. Tillsammans med en engagerad och mycket involverad styrelse så blev det en självständig avdelning som invigdes 2003 av SWEA Internationals dåvarande ordförande Christina Moliteus.

invigning_1

SWEA Rivieran invigdes 2003 av Christina Moliteus….här tillsammans med Catherine Blix-Kallerman.

Aktiviteter i överflöd

Katarina menar att anledningen till deras stora antal medlemmar delvis är tack vare att man försöker erbjuda ett varierat och digert utbud av aktiviteter. Detta är också en förutsättning för att få medlemmarnas fortsatta intresse och stöd och avdelningen har en mycket aktiv programgrupp som arbetar kontinuerligt med arrangemangen.

Vi har mellan 20-30 aktiviteter per år. Avdelningen arrangerar många utflykter och sammankomster i varierande former, luncher, föredrag, museibesök, vandringar och har fokus på konst, kultur och vackra trädgårdar. Vi har hela tiden koncentrerat oss på att ordna aktiviteter utmed hela Rivieran från Aix en Provence till San Remo i Italien.

Hittills är de flesta medlemmarna inte förvärvsarbetande, vilket gör att merparten av aktiviteterna sker på dagtid. Vi ser dock en ny trend där flera unga och yrkesarbetande visar intresse för att vara med, vilket resulterat i att en SWEA Professional grupp ligger i startgroparna i SWEA Rivieran.

SWEA Rivieran har för närvarande också två intressegrupper, SWEA Mat och SWEA Bok. Dessa träffas regelbundet. Ett roligt och annorlunda evenemang som kanske kan bli en återkommande aktivitet var en Smart Phoneträff som hölls i mars och juni. Här kunde Sweorna lära känna sina telefoner bättre genom att få kunskap om vilka möjligheter de olika operativsystemen erbjuder och deltagarna kunde också tipsa varandra om användbara appar. Katarina nämner också ett par andra populära aktiviteter:

Senaste tillskotten i programutbudet har varit bouleskola med årlig bouletävling och, om tillfälle bjuds, bjuder vi in hitresande föredragshållare vilket är mycket uppskattat. Vi har även regelbundna golf- och bridgeträffar. Vi samarbetar naturligtvis med andra föreningar med svenskt intresse här nere, som Rivieraklubben  m fl. Många Sweor är också involverade i Svenska Kyrkans årliga jul- och påskbasarer. Rivieran bidrar med sitt härliga klimat till många möjligheter till att träffas för att njuta av fantastiska vyer och intressanta platser.

Väl fungerande informations- och kontaktnät

Katarina säger att de upplever att SWEA Rivieran fungerar som en viktig informationskälla för många nykomlingar och på samma gång är det en viktig samlingspunkt för dem som varit härnere i många år. Kommunikationen är en av avdelningens styrkor.

Vi har en bra webbplats som vi är mycket stolta över och en mycket duktig webbredaktör som alltid ser till att hemsidan är uppdaterad. Dessutom skickar vi inbjudningar till alla aktiviteter via e-post.

Nya och gamla medlemmar träffas på våra aktiviteter och utbyter kunskap och erfarenheter.

 

Alla bilder kommer från SWEA Rivierans webbplats och visar ett urval av avdelningens olika aktiviteter under senaste månaderna.

Utflykt till Bordighera den 7 april; SWEA Rivieran

Utflykt till Bordighera den 7 april; SWEA Rivieran

Smart Phone träff den 14 mars; SWEA Rivieran

Smart Phone träff den 14 mars; SWEA Rivieran

Semmelkväll med film den 9 februari; SWEA Rivieran

Semmelkväll med film den 9 februari; SWEA Rivieran

Coffee Morning hos Ann i Vence 21 september. SWEA Rivieran

Coffee Morning hos Ann i Vence 21 september. SWEA Rivieran

Besök i Monaco, SWEA Rivieran

Besök i Monaco, SWEA Rivieran


Tips att göra / se på Rivieran

Rivieran erbjuder ett mångfald av intressanta platser och upplevelser. Är man konstintresserad så finns många välkända museer att besöka (Picasso, Chagall, Matisse, Cocteau, Léger, Fondation Maeght, Renoir, Bonnard med flera). Lockar vandring och promenader så finns ett flertal trevliga vandringsleder, runt Cap Martin, Cap Ferrat, Cap d’Antibes och Esterelbergen för att bara nämna några. Tycker man om att äta gott så finns det massor av mysiga och bra restauranger. Badlivet kan åtnjutas från tidiga mars till sena oktober. Shopping finns det många tillfällen till, på marknader på olika platser hela veckan lång. De vackra bergsbyar såsom St Paul de Vence, Gourdon, Eze Village och Biot är värda ett besök. Detsamma gäller parfymerifabrikerna i Grasse (Galimard, Molinard eller Fragonard) där du kan göra din egen parfym! Besök orterna Menton, VIllefranche, Beaulieu, Nice, Cagnes sur Mer, Antibes, Juan les Pins och Cannes längs Medelhavet och glöm för all del inte bort Monaco!
Från Google maps

Hämtad från Google bilder


Vårmingel den 4 maj; SWEA Rivieran

Vårmingel den 4 maj; SWEA Rivieran

Citronfestivalen i Menton den 23 februari; SWEA Rivieran

Citronfestivalen i Menton den 23 februari; SWEA Rivieran

Julminglet den 26 november; SWEA Rivieran

Julminglet den 26 november; SWEA Rivieran

Snö i bergen!

Snö i bergen!

Badliv redan i februari i Juan les Pins!

Badliv redan i februari i Juan les Pins!

Hamnen i Monaco

Hamnen i Monaco

Le Croisette - Cannes

Le Croisette – Cannes

Place Massena i Nice

Place Massena i Nice