Network Menu

Avdelning i fokus: SWEA Seoul


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


SWEA Seoul – en avdelning med smak av kimchi

Text: Mi Karlsson Bergkvist
Foto: Ann Michel

Seoul är huvudstaden i Sydkorea och de trettiotal Sweor som finns här bor fem mil bort från DMZ (Korean Demilitarized zone), som upprättades 1953 för att skilja Nord- och Sydkorea åt. SWEA Seoul startade 1993 som en underavdelning till SWEA Hong Kong och blev egen avdelning i och med SWEA Internationals nya organisation. Här berättar ordförande Ann Michel om avdelningen och dess verksamhet.

Hon säger att svenskarna vanligtvis stannar omkring två till tre år. Deras nyinitierade fadderverksamhet redan har givit resultat och hon hoppas på att det redan ökande antalet Sweor ska stiga ytterligare.

Vi startade upp en fadderrörelse innan sommaren, och hittills har den fungerat över förväntan. Vi delar upp dom som kommer i olika kategorier: småbarn, halvstora barn och dom som kommer utan. Detta för att göra saken lättare för varje grupp. Detta resulterade bland annat i att vi fick sju nya medlemmar under sommaren.

Ann menar att den största svårigheten med att flytta till Seoul är språkförbistringen. Att ”tappa ansiktet” är något av det värsta man kan göra som asiat och korean, och koreanerna är dåliga på att prata engelska. Anser man sig inte prata perfekt så vågar de oftast inte svara för att de är rädda att göra bort sig.

Ann säger att saknar man svensk mat så kan detta också vara ett problem. Det är svårt att få tag i vissa speciella varor och ingen av svenskarna har hittills hittat knäckebröd, svenskt kaffe, kaviar eller sill i de koreanska mataffärerna.

Aktiviteter och evenemang

SWEA Seoul ordnar ett varierat utbud av återkommande och enskilda aktiviteter för sina medlemmar. Varje måndagförmiddag är det fikaträff under våren och sommaren på ett café som ligger i Namsan Park mitt inne i Seoul; när det blir kallare träffas de på ett kafé på Itaewon. Alla som vill är välkomna. Ann berättar att det också är på fikaträffarna som de planerar kommande aktiviteter. De är circa tio Sweor som är lediga under dagtid och för dem som jobbar anordnas evenemang även kvällstid, för att alla ska kunna delta. De ska också försöka starta en separat programgrupp i samband med årsmötet.

På hösten anordnar vi höstmiddag eller en kräftskiva och i december bildar de svenska barnen ett luciatåg tillsammans med studenter från Hankuk University Department of Scandinavian Studies. Våren avslutas vanligen med en fest innan de flesta svenskor flyr från värmen och fuktigheten hem till Sverige.

SWEA Seoul har utflykter och hiking så ofta det finns tid och möjlighet. De besöker nya områden för att visa runt dem som kommer för första gången till Seoul. Ann berättar att det också har startat med biokvällar och hoppas på att det ska locka många att komma. Ann säger att:

Vi anordnar regelbundet aktiviteter och utflykter av olika slag beroende på intresse. Alla evenemang vi gör är ganska välbesökta. Vi har inga ordnade mamma aktiviteter men dom som har småbarn umgås väldigt mycket ändå. Alla våra aktiviteter postas på vår Facebooksida och jag skickar också ut ett email. Även ickemedlemmar är välkomna till våra aktiviteter.

Gemensam matlagning och bokcirkel är uppskattade och populära forum som båda är återkommande evenemang. SWEA MAT samlas en gång i månaden och lagar en god trerättersmeny tillsammans. Värdinnan förbereder meny och inköp och sedan delar de på arbete och utgifter. De träffas under valspråket ”hellre än bra”. Resultatet brukar oftast bli väldigt bra och de har alltid mycket trevligt tillsammans.

Bokklubben SWEA BOK träffas också en gång varje månad. Gruppen samlas hemma hos en av medlemmarna och talar om den bok som de har läst inför kvällen. Värdinnan för kvällen har också valt ut tre av sina favoritböcker och medlemmarna röstar om vilken bok de ska läsa till nästkommande träff. Tack vare detta blir det en spännande blandning av genrer och ämnen. Därefter äter de middag tillsammans som värdinnan har tillagat.

SWEA Seoul stipendium för studier i Svenska

Varje år delar SWEA Seoul ut ett stipendium som går till koreaner som vill åka till Sverige för att studera svenska. För att kunna ansöka om stipendiet måste man vara uttagen för att resa till Sverige för studier. Pengarna ska exempelvis användas till litteratur, en resa eller på annat sätt bidra till att göra Sverigevistelsen speciell. SWEA Seoul sponsras av en ett antal stora svenska företag och några koreanska för att kunna ge ut stipendiet.

I år (2016) hölls stipendieceremonin den 2 juni. Detta år delades det ut tre stipendier på två miljoner KRW vardera, vilket är en totalsumma på omkring 44 000 SEK. De tre lyckliga stipendiaterna var Seul Kee Kim, Jihyun Lee samt Miree Park. Alla tre är studenter vid Hankuk University i Seoul och skall nu resa till Sverige för att fortsätta sina svenskstudier. Stipendiaterna förväntas också återkomma till SWEA Seoul och berätta om sin tid och sina upplevelser i Sverige.

Seoul — en spännande sightseeingstad med många möjligheter

Ann säger att hon älskar Korea och Seoul. Hon har svårt att välja ut något av allt det hon skulle vilja tipsa nya besökare om att se.

Vad gäller sightseeing i övrigt, vart börjar man säger jag då… Man åker upp till Namsan berget med buss och tittar ut över denna stad som aldrig tar slut. Om man åker utanför Seoul finns det också så mycket vackert att se; du har berg, kuster och en underbar och mycket varierad natur. Dessutom alla dessa fantastiska tempel. Korea är det otroligt vackert och mångfacetterat land.

Naturligtvis finns det några måsten i Seoul i form av palats, exempelvis Changdeokgung och Gyeongbokung, eller ett besök i kulturkvarteret Insadong. I detta område finns också goda möjligheter till shopping. Även Seoul i övrigt är ett shoppingparadis. Ann säger att det finns ”shopping till dropping” i staden, det går inte att beskriva. Inne i Seoul finns enorma marknader inom alla genrer och det finns också kilometerlånga, underjordiska gångar med mängder av affärer.

Ann berättar att Korea är ett matens land. Själv tycker hon att koreansk mat är fantastisk och påpekar att den också är mycket nyttig eftersom koreanerna syrar alla sina grönsaker. Ett exempel är kimchi (företrädesvis kinakål, som fermenterat en blandning av chilipasta, torkad fisk och andra) som kan sägas vara något av Koreas nationalrätt. Vill man inte äta koreansk mat finns det restauranger med utbud från alla hörn av världen. Hon inbjuder alla Sweor till att komma till Seoul och Korea och själva uppleva atmosfären och ta del av allt det som är hennes andra hemlands specialiteter.

Sweden Day med kräftor; Foto: Ann Michel

Sweden Day med kräftor

Sweden Day med kräftor; Foto: Ann Michel

Sweden Day med kräftor

SWEA Seouls egen rooftop under deras höstfest; Foto: Ann Michel

SWEA Seouls egen rooftop under deras höstfest

Seouls underbara blomstermarknad; Foto: Ann Michel

Seouls underbara blomstermarknad

Sweden Day med kräftor; Foto: Ann Michel

Sweden Day med kräftor

SWEA Seouls egen rooftop under deras höstfest; Foto: Ann Michel

SWEA Seouls egen rooftop under deras höstfest