Network Menu

Avdelning i fokus: SWEA Singapore


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


SWEA Singapore: nya upplevelser och nya vänner

Text: Mi Karlsson Bergkvist, SWEA Global

Eveline Sidenvall, ordförande SWEA Singapore; foto: Maria Sehlin Zederfeldt

Eveline Sidenvall, ordförande SWEA Singapore
Foto: Maria Sehlin Zederfeldt

SWEA Singapore har nu funnits i dryga 28 år. Det är ganska stor omsättning på folk då många bara är i Singapore på två- eller treårskontrakt och just nu är det drygt 130 personer som är medlemmar. Eveline Sidenvall är ny ordförande sedan februari 2016 och hon berättar här om avdelningens verksamhet. Hon och maken Håkan kommer från Linköping och har bott i Singapore i cirka 2 år. I Sverige finns två söner som just nu studerar på universitetet.

Asienupplevelser och svenska traditioner – digert aktivitetsutbud i Singapore

Eveline säger att SWEA Singapore är en aktiv förening. De ser det som en av sina viktigaste uppgifter att ge möjligheter att möta nya vänner, och detta gör man genom att ordna aktiviteter av olika slag. Nästan varje vecka är det något nytt event att gå på med allt från fika, besök på museum, rundvandringar med guide, till att vandra och klättra på höghöjdsbana.

Avdelningen vill både värna om kontakter, svenska traditioner och lära känna det Asien vi lever i. Därför försöker vi att ha ett varierat utbud av regelbundna aktiviteter och specialevenemang för att alla ska ha möjlighet att hitta något som passar dem. Återkommande på schemat står Fika på stan en gång i månaden. Vi har också flera grupper som träffas hemma hos varandra en gång i månaden; ett antal matlagningsgrupper, Bokklubben, Mahjonggruppen och Redaktionsgruppen.

Till detta kommer också de återkommande specialevenemangen; restaurangbesök med SWEA Professional, ladies night out, välkomstfika med info för nya Sweor två gånger om året, vårfest, nationaldagsfirande, sommarlunch, höstfest, lucia- och jullunch. På den årliga vårfesten och kräftskivan är även Sweornas män och vänner välkomna.

Många Sweor är även aktiva inom kyrkan, bland annat i köket, kören och basargruppen. SWEA och kyrkan har en lång tradition av samarbete. Eveline berättar att:

Varje år ordnar vi luciatåg och Sveriges nationaldag tillsammans med kyrkan för att hålla liv i våra svenska traditioner även när vi bor utomlands. Det är ett samarbete vi är väldigt glada för.

Förutom svenska kyrkan har SWEA Singapore också ett nära samarbete med svenska skolan, svenska ambassaden och SBAS (Swedish Business Association of Singapore).

Programgruppen – en viktig del i aktivitetsutbudet

Programgruppen arbetar för att utveckla aktiviteterna. De möts en gång i månaden för att bolla idéer och bestämma vilka evenemang som ska genomföras. Just nu består gruppen av 7 personer och dessa turas om att organisera och genomföra aktiviteterna. Ett återkommande inslag är gröna promenader. Under våren står vandring i djungel på schemat, där man kan möta apor, och promenad i mangroveträsk, där man kan få se krokodiler om man har tur.

Eveline berättar att de ordnar utflykter och föreläsningar för att medlemmarna ska få möjlighet att lära känna Singapore och den asiatiska kulturen.

I samband med kinesiska nyåret ordnades en SWEA-träff där en kinesättad kvinna berättade om traditionerna kring det kinesiska nyåret och Sweorna fick lära sig att ”tossa” mat. Vid den tamilska högtiden Thaipusam var vi i Little India för att följa den vassa ceremonin där män låter pierca sig med krokar och stålpinnar innan de vandrar genom mångmiljonstaden.

I mars gjorde Singaporesweorna ett besök bakom kulisserna i stadens moderna teater, Esplanade Theatre on the Bay.

Nyinflyttad till Singapore

Eveline säger att Singapore är välorganiserat med snabb handläggning i administrativa ärenden. Avdelningen erbjuder fadderverksamhet med erfarna Sweor som kan svara på frågor om exempelvis skolor. Det svåraste för nyinflyttade, menar hon, är att bestämma vart man ska bo. Läget på bostaden måste stämma överens med arbete, skola, kommunikation och hyreskostnad, och den ekvationen kan vara vansklig att få ihop. Boendet är dyrt och att enas om ett fungerande kontrakt med husägaren kan vara jobbigt. Alla som vill, inte bara nyinflyttade, är välkomna till Fika på Stan. Detta är ett tillfälle att knyta kontakter, och bli medlem i SWEA.

Information och medlemstidning

SWEA Singapore har en medlemstidning som kommer ut två gånger om året. Övrig information om exempelvis evenemang förmedlas på Facebook, webbplatsen och via email.

Vår facebooksida har blivit mycket populär. Dit kan man också gå om man vill få svar på viktiga frågor som ”Var köper man dammsugarpåsar?”, ”Hur hittar jag en extra mattelärare?” och ”Tips på matlagningskurs”.

Internt inom styrelsen försöker man också förbättra informationsflödet. Ett framsteg är att alla i styrelsen nu använder Google drive och gmail för att lätt komma åt information och spara allt som sparas bör.

Singapore – värd för regionmötet i september/oktober

I månadsskiftet september/oktober står SWEA Singapore värd för årets regionmöte. Man hoppas att det flyger in Sweor från hela världen för att uppleva den unika världsmetropolen och Eveline välkomnar alla Sweor att delta i mötet.

Planeringen är i full gång. Bland annat blir det två dagar med sightseeing genom stadens höjdpunkter och vi erbjuder också en spännande efterresa till Kambodja. Singapore är en turistdröm med allt man kan se och göra här. Gardens by the Bay, med sina fantastiska växthus, är min favorit.

Eveline nämner också Little India och Chinatown med sina marknader, och området kring Marina Bay som måsten när man besöker Singapore. SEA akvariet på Sentosa är också mycket sevärt, liksom ION Orchard. Det sistnämnda är en gratis utsiktspunkt på cloud observation deck (hissen finns på våning 4 i Art-Gallery och kan vara lite svår att hitta).

Är man intresserad av historia är URA (Urban Redevelopment Authority) med Singapore City Gallery (gratis) väl värt ett besök. Här kan man se hur Singapore har vuxit fram och planerats. Det finns gamla och mycket fina shophouses i flera delar av staden. De mest lättillgängliga finns på Emerald Hill, en tvärgata från Orchard Road.

Läs mer om SWEA Singapore på webbplatsen singapore.swea.org.


Singapore Magazine, Nr. 2, 2015

Singapore Magazine, Nr. 1, 2015

Singapore Magazine, Nr. 2, 2014

Singapore Magazine, Nr. 1, 2014

Singapore Magazine, Nr. 2, 2013

Singapore Magazine, Nr. 1, 2013