Network Menu

Avdelning i fokus: SWEA Västerås


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


SWEA Västerås — en liten avdelning med personlig prägel

Text: Mi Karlsson Bergkvist, SWEA Global

Många av oss tänker på SWEA som ”utomlands” men vi får inte glömma att det finns flera avdelningar även i Sverige. En av dem är Västerås.

Avdelningen startades för 25 år sedan. Pia Edstam var en av avdelningens initiativtagare. Flera av den blivande Västeråsavdelningens medlemmar fick kontakt med varandra genom SWEA Stockholm. 1992 startades SWEA Västmanland-Dalarna som en underavdelning till SWEA Stockholm och 1993 bildade de en egen avdelning, SWEA Västerås. Här berättar SWEA Västerås ordförande Monika Eiborn och Karin Edstam, medlem i SWEA Västerås, om sin avdelning.

I Västerås låg det svenska huvudkontoret för ABB, tidigare ASEA; så många av medlemmarna har varit med våra ”ASEA-män” ute i världen. Idag består SWEA i Västerås av cirka 50 glada kvinnor hemkomna från alla delar av världen. Yngst är en musiker och vår webbredaktör. Vårt syfte är att träffas, ha det trevligt ihop, fördjupa oss i något intressant ämne och utbyta erfarenheter.

De säger att SWEA Västerås är en liten avdelning, men det är på samma gång också det som gör den speciell. De har en stark gemenskap och som ny medlem är det lätt att knyta nya kontakter och vänskaper, som förhoppningsvis varar för livet.

SWEA Västerås, en aktiv avdelning lokalt och för SWEA internationellt

SWEA Västerås har ett varierat utbud av återkommande aktiviteter och extraevenemang. En gång i månaden träffas medlemmarna för en lunch, där de provar stadens olika restauranger. Monika och Karin berättar att de även har börjat träffa Sweorna i Uppsala, en ny kontakt som de är mycket glada över.

En annan återkommande aktivitet är Bokcirkeln. Den startades 2008 och medlemmarna träffas en gång varannan månad hemma hos någon av deltagarna och pratar om den gemensamma boken man läser för tillfället. Det är ett varierat läsval som deltagarna hittills har ägnat sig åt, Min far hade en dröm av Barack Obama, Bockfesten av Mario Vargas-Llosa och Jan Guillos Blå stjärnan. De berättar vidare att det finns planer på att starta ett bridgegäng och även fortsätta arbetet med att utöka nätverket med nya medlemmar.

Därtill kommer fler programpunkter såsom besök på museum med mera. Till hösten har vår programkommitté tagit fram en buffé av olika aktiviteter. Vi kommer att göra utflykter för att upptäcka regionens konst och kultur, men även träffar på hemmaplan för att diskutera aktuell litteratur samt avnjuta god mat och dryck. Under åren har vi haft många skiftande aktiviteter såsom besök på slotten i närheten. I fjol avslutade vi vårsäsongen med en guidad visning på Grönsö slott, då arvingen själv visade oss runt och slottsfrun ordnade med kaffe och smörgås. Vi har varit på det observatorium som finns utanför Västerås och lärt oss lite om astronomi. Författarträffar, modevisningar med mera har också stått på programmet.

SWEA Västerås har också anordnat SWEAs Sverigemiddagen vid fyra olika tillfällen: 1998, 2003, 2008, och den senaste, 2013, som hölls på slottet då landshövdingen också deltog.

Avdelningen kommunicerar med medlemmarna främst via e-post. De har några få medlemmar som inte har e-post. Dessa har dock en ”kontaktperson” som meddelar vidare information och vad som står på agendan.

Vad man inte ska missa när man besöker Västerås

Monika och Karin är mycket förjusta i sin stad och beskriver den som en charmig, lagom stor Mälarstad. De har blivit besökta av Sweor från hela världen många gånger. Västerås har Nordens största insjöhamn och den är hemmastad för bland annat ICA och H&M. Givetvis får man inte glömma kändisen Västeråsgurkan. Många lockas till Västerås av det flytande hotellet, Utter Inn, som ligger på vattnet i Västerås skärgård. Monika berättar:

Ett par bra tips på utflyktsmål är Skultuna Mässingsbruk där det också finns olika outlets. Där serveras räksmörgåsar och kaffe till ett bra pris men det finns även pajer och andra rätter. Åsby trädgård utanför Hallstahammar har också blivit ett populärt utflyktsmål, och även där finns en trevlig servering. Inne i Västerås har vi ett relativt nytt konstmuseum, med mera. Västerås Domkyrka är givetvis värt ett besök. Här kan man bland annat besöka Erik XIVs grav, gå på en guidad tur eller lyssna på orgelmusik vid vissa lunchtider.

Västerås med omnejd har med andra ord många pärlor att erbjuda både SWEA-medlemmar och andra turister. Monika och Karin välkomnar alla Sweor att besöka Västerås och inbjuder också alla hemvändande Sweor att anmäla sig till avdelningen.

Västerås domkyrka; Foto: www.fotoakuten.se

Västerås domkyrka vid Svartån i Västerås.
Foto: www.fotoakuten.se

Västerås stad från vattnet; Foto: www.fotoakuten.se

Västerås stad från vattnet.
Foto: www.fotoakuten.se

Vy i centrala Västerås över ån och gamla byggnader; Foto: www.fotoakuten.se

Vy i centrala Västerås över ån och gamla byggnader.
Foto: www.fotoakuten.se


OBS! För att se en bild i sin helhet, klicka på bilden. För att se hela galleriet, klicka på en bild och använd pilarna (< och >) för att bläddra mellan bilderna.