Network Menu

Katarinas kåseri om Sverigemiddagen

Sverigemiddagen ägde rum den 5 augusti 2016 på Hotell Radisson Blu Scandinavia i Göteborg, med SWEA Göteborg som värd. Här kåserar SWEA Oslos ordförande om evenemanget.

Text: Katarina Silfverskiöld, SWEA Oslo
Foto: Boel Björkman, SWEA Göteborg

SWEA är fantastiskt! Och då tänker jag inte bara på alla härliga medlemmar, på vårt fantastiska nätverk, på alla roliga programaktiviteter eller de spännande resorna — ni vet allt det där som vi får bara för att vi är Sweor. Nej, jag tänker på att vi dessutom har privilegiet att varje år hjälpa tre unga, löftesrika människor att lite lättare förverkliga sina drömmar och mål.

Detta gör vi Sweor genom att vi varje år delar ut tre stipendier á $10.000 inom tre områden: Litteratur, Interkulturella relationer och de fyra scenkonsterna: sång, dans, teater, instrumentalmusik med en konstart i taget under en rullande fyraårsperiod (Sigrid Paskells stipendium).

Jag avundas inte juryn i våra kommittéer som ska fatta de svåra besluten om vem de ska välja bort och vem som ska bli den lyckliga för året. Några år kan beslutet framstå som självklart medan det andra gånger kanske inte finns någon solklar kandidat. Därför är det alltid lika trevligt att få vara med på Sverigemiddagen när stipendiaterna blir presenterade, inte minst att få uppleva deras glädje över att vara den som blivit vald.

I år överraskade speciellt en av stipendiaterna mig. Kanske det bara är jag som fortfarande har bilden av att de manliga sångarna är kraftfulla både i lekamen och stämma, ni vet typ Jussi Björling, Pavarotti och grabbarna. När det då kommer in en ung, späd nästan pojke och börjar sjunga med en stark, bärande och underbar röst, då, ja då, vet man att i år har kommittén ännu en gång fattat ett riktigt beslut.

Den jag talar om heter Viktor Rydén och han går sista året på Kungliga Musikhögskolans kandidatprogram i klassisk sång. När han slutat sin utbildning i Stockholm kommer han att ta en masterutbildning i Tyskland. Han har samarbetat med ett antal orkestrar i Stockholmstrakten och är flitigt anlitad i sakrala sammanhang.

Vi fick också träffa Catia De Marco som fick SWEAs stipendium för forskning i svenska språket, litteraturen och samhället. Hon är doktorand vid Milanos universitet och är sedan 1990-talet en av Italiens mest meriterade översättare av modern svensk litteratur. Hon tilldelades stipendiet för sitt arbete med avhandlingen ”Per Olov Enquist: Ett liv mellan roman och självbiografi. Reflektioner om självbiografi i romaner och romanen i självbiografin”.

Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier av interkulturella relationer gick till Sara Tunlid. Sara är en ung tjej som studerat folkhälsovetenskap vid Centrum for Health Equity Studies i Stockholm och vid Göteborgs universitet. Där utvecklade hon sitt intresse för hur kulturella normer och värderingar formar och tar sig utryck i politiken. Hon undersöker nu detta vidare som doktorand vid Kölns universitet i Tyskland.

Här kan ni läsa mer om de tre stipendiaterna och motiveringen till att de valdes: press.swea.org/2016/pressmeddelande-stipendiater-2016/

Men det är ju inte bara stipendier som vi Sweor delar ut. Varje år utser vi också en ÅSKa, dvs. Årets Svenska Kvinna, som är en hedersbetygelse som ges till en kvinna som på ett utmärkande sätt representerar och lyfter fram Sverige av idag ute i världen. Som många av er säkert vet så utsågs i år SWEAs 25:e Årets Svenska Kvinna och vi som var med i Göteborg fick en spännande presentation av alla de fantastiska kvinnor SWEA hedrat genom åren, den ena mer otrolig än den andra.

För er som är intresserade finns det en genomgång av alla ÅSKor på ask.swea.org/askmottagare-genom-aren/. Läs den, jag lovar att det är ett spännande gäng kvinnor som alla på sitt eget sätt har varit och är unika ambassadörer för vårt Sverige av idag och inte minst för svenska kvinnor.

Årets ÅSKa, Maria Strømme, är professor i nanoteknologi vid Uppsala Universitet och Sveriges yngsta professor i ett teknikämne. Hon är ett ypperligt exempel på unga kvinnors orädda sätt att omfamna allt. Men Maria är inte bara en duktig forskare, hon är också en mycket bra förmedlare av sitt budskap. Hon hade 15 minuter på sig att berätta om sin forskning och det kändes som hon pratat högst ett ögonblick. Lustigt nog hade hon på de minuterna hunnit att berätta så mycket spännande att flera med mig omedelbart ville börja som forskare, tillsammans med Maria så klart. Det var mycket fascinerande och det är bara att konstatera — alla som inte var på årets utdelning missade verkligen något.

Hon visade exempelvis att tack vare nanoteknologin kan de nu börja «mata» enbart cancersvulsterna med cellgift utan att resten av kroppen behöver bli påverkad vilket kan komma att revolutionera livet för många patienter.

Maria visa oss också en graf över de sista dryga tvåhundra åren och att det två gånger varje århundrade visats stora framsteg i vetenskap och teknik som helt ändrat vårt sätt att leva. Nu börjar vi närmar vi oss mättnadsfasen för datateknologin. Så nu är frågan — vad kommer nästa gång? Ett stalltips är just nanotekniken men som Maria påpekade har vi aldrig kunnat förutse vilken effekt och påverkan olika framsteg kommer att ha på vårt liv. Om ni har lust att själva höra henne berätta så kan ni lyssna på Maria Strømme i sommar & vinter i P1.

Visst blir man stolt av att vara kvinna och svensk!

För er som vill veta mer, antingen för att ni har lust att kanske sitta i någon av kommittéerna eller vill läsa mer om de som fått stipendierna och årets ÅSKa, gå in på swea.org/stipendierdonationer/stipendier-och-ask/ så kommer ni ha en trevlig lässtund framför er.

Lev väl där ute i SWEA-landet,

Katarina

Stipendieutdelning på Sverigemiddagen 2016 i Göteborg; Foto: Boel Björkman

Sara Tunlin (2016s mottagare av Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier av interkulturella relationer), med Ann-Marie Gustafson, Christina Hallmert och Anna Brännström.
Foto: Boel Björkman

Stipendieutdelning på Sverigemiddagen 2016 i Göteborg; Foto: Boel Björkman

Catia De Marco (mottagare av SWEAs 2016 stipendium för forskning i svenska språket, litteraturen och samhället), med Christina Hallmert, Pia Wennerth och Anna Centerman.
Foto: Boel Björkman

Stipendieutdelning på Sverigemiddagen 2016 i Göteborg; Foto: Boel Björkman

Viktor Rydén (mottagare av Sigrid Paskells stipendium i scenkonsterna — sång för 2016); med Christina Hallmert, Anki Rosander och Ettan Bratt.
Foto: Boel Björkman

Stipendieutdelning på Sverigemiddagen 2016 i Göteborg; Foto: Boel Björkman

2016s ÅSKa Maria Strømme, med Christina Moliteus, Christina Hallmert och Ettan Bratt.
Foto: Boel Björkman

Stipendieutdelning på Sverigemiddagen 2016 i Göteborg; Foto: Boel Björkman

Viktor Rydén, Sara Tunlid, Christina Hallmert, Maria Strømme och Catia De Marco.
Foto: Boel Björkman

Stipendieutdelning på Sverigemiddagen 2016 i Göteborg; Foto: Boel Björkman

Flera ÅSKor: Ingrid Hanell Karlsson (1995), Ulla-Brita Palm (1997), Maria Nyström Reuterswärd (2000), Barbro Osher (2004), Inger Schuberth (2008) och Maria Strømme (2016).
Foto: Boel Björkman


OBS! För att se en bild i sin helhet, klicka på bilden. För att se hela galleriet, klicka på en bild och använd pilarna (< och >) för att bläddra mellan bilderna.


Bildgalleri från Stipendieutdelningen under Sverigemiddagen 2016


Bildgalleri från minglet under Sverigemiddagen 2016