Network Menu

Nykomling i SWEA Berlin

Inger Marie Garcia DePresno; Foto: Tilo Stängel, Göteborgsoperan

Inger Marie Garcia DePresno; Foto: Tilo Stängel, Göteborgsoperan

Text: Mi Karlsson Bergkvist

Man skulle kunna säga att Inger Marie Garcia de Presno har bott utomlands i större delen av sitt liv. Hon är född och uppvuxen i Norge, men har bott och arbetat i Sverige i 26 år. Sedan i höstas arbetar hon som orkesterbibliotekarie på Berlinerfilharmonien, en av världens mest prestigfyllda konsertscener. Inger Marie hittade SWEA lite av en tillfällighet då hon satt vid datorn och sökte diverse matnyttig information om Berlin. Då kom SWEA upp på skärmen och Inger Marie blev medlem utan vidare dröjsmål.

Den första aktiviteten jag gick på var Afterworken i november. Berlin har Afterwork-träff en gång varje månad och jag tyckte att det var en bra inledande aktivitet; att på ett lätt och otvunget sätt ha möjlighet att träffa nya bekantskaper och på samma gång få en inblick i vad SWEA är.

Afterworken gav mersmak och Inger Marie anmälde sig till SWEA Berlins traditionella julfest. Det var knytkalas där alla fick ta med sig svensk mat av något slag.

Vi var omkring 30-35 personer och vi hade det väldig trevligt. Det var hemma hos en av medlemmarna som bott i Berlin i många års tid. Hon har en fantastiskt vacker paradlägenhet, som också visade sig ligga inte långt bort från lägenheten där jag bodde när jag studerade i Berlin på 1980-talet.

Berliner Philharmoniker; Foto: Emile Myburgh

Berliner Philharmoniker; Foto: Emile Myburgh
[License: CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons]

Inger Marie säger att hon verkligen uppskattar att ha SWEA i Berlin. Att vara medlem är ett utmärkt sätt att snabbt lära känna nya människor, få möjlighet att ta del av andras erfarenheter och att hålla kontakt med Sverige även på plats i den nya hemstaden. Hon är också imponerad av det digra och varierade utbudet av aktiviteter som SWEA erbjuder.

För några söndagar sedan var jag på SWEA Art. Det är en nystartad aktivitet och detta var tredje tillfället. Evenemanget arrangeras av några svenska konstnärer som bor i Berlin. Den här eftermiddagen var vi hemma hos en av dem och arbetade. Temat för den dagen var ”Kvinnliga former”. Inspirationen kom främst från Niki de Saint Phalle, konstnärinnan som bland annat gjort skulpturerna med voluminösa kvinnor utanför Moderna Museet. Vi fick jobba med akrylfärg och göra kollage. För mig som har ett administrativt arbete var det befriande att få göra något helt annorlunda.

Inger Marie är oboist från början, men sadlade sedan om från musiker till orkesterbibliotekarie. Arbetet innebär i korthet att beställa noter från andra notbibliotek och förlag runtom i världen, se till att de levereras och finns tillgängliga till musikerna i god tid innan första repetitionsdag, samt att returnera dem till rätt instans när konserten är över. Hon har arbetat på Sveriges Radios musikbibliotek i 9 år, och innan hon kom till Filharmonien i Berlin, så var hon på Göteborgsoperan.

Det är ett arbete som kanske inte märks, men jag upplever det som att musikerna i större och större utsträckning blivit medvetna om all den administration som behövs för att en konsert faktiskt ska kunna genomföras. Här i Filharmonien är variationen på konserttillfällen och evenemang större än på mina tidigare arbetsplatser; det är kammarmusik, digitala konserter, orkesterakademier samt evenemanger och konserter speciellt för barn där de bland annat får lära sig om kompositörer och musik, för att nämna några. Nu har jag börjat få grepp om vem i huset som gör vad och arbetet går lättare och lättare. Pusselbitarna börjar falla på plats!

Inger Marie säger med ett skratt att:

Tack och lov har jag också vant mig vid att världsstjärnor som Barenboim, Simon Rattle eller Zubin Metha ibland står i kö till biblioteket för att få hjälp, eller kanske bara för att säga ”hej”. I början satte hjärtat igång att klappa lite extra varje gång jag såg dem, men det har gått över nu.

Hon trivs mycket bra i Berlin och på sin nya arbetsplats. SWEAs aktiviteter har redan hunnit bli en del av tillvaron och hon ser framtiden an med tillförsikt. Snart får Inger Marie och maken också tillträde till sin lägenhet och då kommer tillvaron i den nya hemstaden att bli ännu mera tilltalande.

Berlin Kammermusiksaal Kulturforum Tiergarten och Sony-Center; Foto: Pedelecs

Berlin Kammermusiksaal Kulturforum Tiergarten och Sony-Center; Foto: Pedelecs
[License: CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons]