Network Menu

En prinsesstårta i Bangkok

SWEAs fenomenala kontaktnät

text: Mi Karlsson Bergkvist, SWEA Global

Prinsesstårta i Bangkok; Foto: Privat

Prinsesstårta i Bangkok; Foto: Privat

Nyligen fick jag ytterligare ett bevis på SWEAs imponerande potential och nätverksmöjligheter. Familjen skulle åka till Bangkok och jag drog mig till minnes den hjälp jag fick av Anki Cederkvist, SWEA Kuala Lumpur, som tack vare sina personliga tips om Langkawi hade en avgörande betydelse för att göra en god väns jämna födelsedag till en oförglömlig upplevelse. När vår resa var bokad tog jag därför kontakt med SWEA Bangkok för att få lite uppslag på lokala attraktioner som inte var Grand Palace, Reclining Buddha och Jim Thompson House.

Tack vare Monica Nilsson, SWEA Bangkok, kom vi i kontakt med Cykla med Arne/Bangkok By Bike. Denna före detta boråsbo har haft sin egen sightseeingverksamhet i tio år, och han och den thailändska kollegan Sugar tog vår lilla cykelkaravan på vindlande smågränder, över broar som ibland inte mätte mer än en halvmeter bred. Vi besökte rofyllda tempel, svettades vid den öppna elden i kopparfabriken och lunchade på en liten familjerestaurang alldeles vid floden.

Under bangkoksemestern fyllde maken Lars år och ett par dagar innan bemärkelsedagen fick jag ett plötsligt infall att försöka ordna en prinsesstårta till honom. Jag hade inga större förhoppningar om att verkligen kunna genomföra min tårtplan, men ett positivt svar från SWEA-Monica lät dock inte vänta på sig.

Visitkort från Mammas Kök restaurang i Bangkok; Foto: Privat

Visitkort från Mammas Kök restaurang i Bangkok
Foto: Privat

– Kontakta Mia på Mammas kök, föreslog hon och jag fattade tangentbordet och skrev en förfrågan till Mia.

Det visade sig att Mia är adopterad från Thailand. Tillsammans med sin biologiska systerdotter driver hon sedan ett år tillbaka företaget Mammas kök. Jag bläddrade igenom menyn och det vattnades i munnen som på en vovve inför en saftig bit oxfilé då jag fick se smörgåstårtorna, mazarinerna och kanelbullarna.

Mia bad att få återkomma med slutgiltigt besked på måndagen, eftersom hon inte var säker på om hon kunde få tag i marsipan. På måndagen kom ett jakande svar från Mia att hon fått tag i den avgörande ingrediensen. Upplivad av bekräftelsen, tog jag fram visitkortet vi fått av Mr. Kumar, managern för hotellet där vi bodde, och skickade ett SMS med en förfrågaon om det måhända fanns möjlighet att ta med sig en egen tårta till restaurangen där vi skulle begå födelsedagsmiddagen. Det skulle passa bättre att få tårtan som en efterrätt än att äta läckerheten på rummet.

Jag hade ingen större förhoppning att ansvarig för detta etablissemang skulle engagera sig i ett enstaka SMS från en gäst. Svar kom dock strax efter det att jag tryckt på sändknappen. Givetvis var det okej att ta med tårtan och var det något övrigt jag önskade få hjälp med var det bara att säga till. När tårtan var beställd ordnade Mr. Kumar ett möte så att jag fick gå igenom hela logistikkedjan med honom, ansvarig för conciergen samt en restaurangmanager. Allt för att försäkra tårtprojektets perfektion. Vi stämde av vid vilken tidpunkt tårtan skulle komma, att conciergepersonalen på Mias starka inrådan skulle se till att den kom in i kylskåp, och att den skulle levereras till bordet på restaurangen Sirocco då maken Lars frågade efter dessertmenyn.

Dagen förflöt i födelsedaglig välmåga och vid 19-tiden drog Lars, sonen Simon och jag oss upp till skybaren där vi skulle ta en drink innan middagen. Personalen, som blivit informerade om kvällens speciella tårtgäst av Mr. Kumar, tassade alla förväntansfullt runt oss. Han kom själv också för en pratstund medan vi intog våra drinkar, och då vi senare gick till restaurangen stod det en stor födelsedagsbukett från hotellet i gult och blått och väntade på bordet. Sedan avnjöt vi en angenäm och välsmakande måltid, medan vi betraktade Bangkoks kvällsljus och lyssnade till det brus som är speciellt för varje storstad.

Då vi omsorgsfult skrapat upp den sista såsen från tallrikarna bad Lars att få se dessertmenyn. Knappt märkbart signalerade vår servitris till mig om det nu var dags att ta in det gröna underverket. Tre personer skred fram till vårt bord med tårtan, sjungande Happy Birthday. Lars såg mycket överraskad ut och då tårtan ställdes framför honom, utbrast han:

– Jamen, det ser ju precis ut som en prinsesstårta.

Då kunde jag berätta om Mia och Mammas kök och alla de otaliga SMS och hemliga förberedelser som hade föregått att den läckra, gröna kreationen nu hade landat på vårt bord.

Tack vare SWEAs nätverk och Bangkok-Sweorna Monica och Mia på Mammas kök hade jag möjligheten att göra Lars födelsedag till något alldeles speciellt.