Network Menu

Agneta minns Elna Gyllbrink

Här skriver SWEAs grundare, Agneta Nilsson, om sina minnen av Elna Gyllbrink.

Elna Gyllbrink; Foto: Lennart Christofferson

Elna Gyllbrink; Foto: Lennart Christofferson

Elna Gyllbrink, som nästan blev 95 år, har somnat in lugnt och stilla på Stockholms Borgarhem den 24 januari 2017.

Elna var en av de stora stöttepelare och ivrigaste ”påhejare” av SWEA som alldeles nybliven sammanslutning i början av 80-talet. Jag glömmer aldrig när hon kom till Los Angeles en jul i början av 80-talet för att hälsa på sin dotter Lilian. Lilian talade om för henne över telefon innan hon skulle resa att SWEA Los Angeles skulle ha en julmarknad. Genast svarade Elna, ”då vill jag gärna vara med och ska se till att jag sänder över de så populära julljusstakarna som är gjorda som en liten pyramid i trä och som under vintern finns i nästan vartenda fönster i Sverige.”

Sagt och gjort, en dag kom en varuförsändelse till Lilians stora garage — ett stort berg av kartonger som fyllde upp nästa hela garaget. Det var julljusstakarna från Sverige som Elna skickat! Jag behöver väl inte tala om att det var årets största försäljningssuccé på vår julmarknad och att alla ljusstakarna sålde slut! Jag ler varmt åt denna händelse som jag så intensivt förknippar med Elna.

Efter basaren var hon hos mig på jullunch och tog mig åt sidan för att verkligen tala allvar om att börja SWEA i Göteborg! Elna hade nyligen gått i pension och sålt alla sina belysningsaffärer i Göteborg och brann av energi att ta tag i något nytt! Hon bad mig komma till henne i Hovås utanför Göteborg där hon hade sin vackra villa. Hon hade bjudit in ett antal kvinnor i alla åldrar som på ett eller annat sätt hade kontakt med USA och nu ville hon att jag skulle tala om SWEA och vad detta var för något! Jag kallade SWEA Göteborg i början för Elnas lilla klubb som hon skötte med kärlek och omsorg och tog hand om allt själv!

För mig personligen blev Elna en mycket god och kär vän och hennes stora våning i Göteborg, som hon flyttade till, blev ”hemma” för mig när jag ofta var på besök i Göteborg på SWEA träffar. Jag tänker med stor glädje och behållning på alla trevliga samtal vi hade på morgnarna i hennes burspråk. Elnas värme och generositet mot oss Sweor var vida omtalad. Ofta var vi många som bodde i hennes våning under olika SWEA sommararrangemang och jag fattar fortfarande inte var hon fick alla sängar ifrån! Det kändes som att vara på bästa sommar ”kollo” och vi som var där pratade och fnissade långt in på morgontimmarna!

Kära Elna, alla vi som i SWEAs tidigaste dagar lärde känna dig kommer aldrig att glömma dig, skänker dig varma tankar och är glada att ha fått chansen att lära känna dig. Vi tackar dig också innerligt för att du startade SWEA Göteborg.

Vila i Frid,
Agneta Nilsson
SWEAs Grundare