Network Menu

Agneta minns Monica Bolling

Agneta Nilsson, SWEA Internationals grundare, minns Monica Bolling, en Swea som hade mycket inverkan under SWEAs första två årtionden.


Monica Bolling; Foto: Marianne Ström

Monica Bolling; Foto: Marianne Ström

Kära Sweor,

Det är med stor sorg I hjärtat som jag berättar att vår kära Monica Bolling som startade SWEA Paris 1987 har lämnat oss, efter nästa 20 år av sjukdom. Monica bodde i Paris till för fem månader sedan då hon och hennes man Tomas flyttade tillbaka till Stockholm, där hon fick sin sista tid och kunde njuta av sällskap från alla fem barnen med familjer.

Monica har alltid varit en mycket nära vän sedan tonåren i Sverige och vi bodde nära varandra under ett år i New York då hon flög för Pan American och jag var guide på FN. Vi delade vardag och fest och hade så fantastiskt roligt i den stora staden där livet lekte för oss. Så småningom flyttade Monica tillbaka till Stockholm och gifte sig med sin ungdomsvän Jonte Engellau. När jag kom tillbaka från USA var hon I full gång med att skaffa familj och bodde i ett läckert hus i Enköping. Fyra härliga ungar, Jacob, Beata, Filippa och Victor, kom till världen ganska snabbt, så Monica hade fullt upp. Men hon hade alltid tid för sina kära gamla vänner och det var alltid lika roligt att tala med henne. Så småningom skildes föräldrarna och Monica gifte om sig med Tomas som hon delat Paris med i massor av år. Hon fick ytterligare ett barn, en dotter Paola som framför allt växte upp i Paris.

Monica och Tomas var mycket gästfria och jag var många gånger och hälsade på dem i deras våning i Paris, som också hade en underbar takterass där vi tillbringade många timmar och talade om roliga minnen och livets allvar. Vid ett av dessa besök var det Valborgshelgen 1987 och samtalet kom in på SWEA. Monica hade varit med mig i Stockholm vid en lunch på Operakällaren 1980, dit jag inbjudit henne, en annan god vän, samt Prinsessan Christina, för att fråga Prinsessan om hon kunde tänka sig att bli vår Hedersordförande – och det kunde hon!! Jag var överlycklig över detta då jag visste att Prinsessan skulle bli en jättefin representant och mentor för oss svenska kvinnor utomlands. Och jag hade helt rätt, Prinsessan Christina har följt oss i alla dessa, snart 40, år och ställt upp närhelst vi har bett henne komma, antingen i Sverige eller flera gånger utomlands vid olika jubileer! Monica var ett stort stöd för mig den gången och ett härligt minne vi hade tillsammans.

På takterassen 1987 sa Monica plötslig: Varför startar vi inte SWEA I Paris? Jag tyckte det var en jättefin ide, sagt och gjort. Monica ringde ett 20-tal samtal till olika svenskor hon kände I Paris, et voila! Nästa dag kom de nästan ”kvinnorgrant” till en möteslokal som Monica hastigt ordnat med! Det var stor entusiasm på detta möte och där och då bestämde vi att starta SWEA Paris!!! SWEA Paris kan verkligen stoltsera med att vara den snabbast formerade avdelningen i SWEAs historia! Monica blev första ordförande och under hennes tid hade vi ett fantastiskt internationellt möte I Paris, som jag och många med mig aldrig kommer att glömma.

Ett par av hennes styrelsemedlemmar skrev så här till mig idag:

”Det var år 1987 som jag lärde känna Monica och var med och bildade SWEA Paris och blev SWEA Paris Vice Ordförande. Det var samtidigt som jag som nyutnämnd första svenska kvinnliga handelssekreterare flyttade till Paris för att börja mitt nya arbete som chef för Exportrådet i Frankrike. Monica blev mitt stora stöd, alltid engagerad och intresserad i allt och alla. Inga områden var henne främmande och med sin erfarenhet och exceptionella förmåga att lyfta tankarna och se de stora sammanhangen förmedlade hon styrka och visioner till sin omvärld, såväl inom som utanför SWEA. Vi blev nära vänner och jag hade privilegiet att tillbringa oändligt många stunder med henne och Tomas i deras underbara hem i Paris, med och utan våra familjer, och åtnjuta deras stora gästfrihet och generositet. Monica var också en av de första som genuint intresserade sig för min äldste son Andreas brinnande computer science intresse och den som mest följde min graviditet och min yngste son Alexanders födelse. Hon blev hans gudmor och följde nära hans utveckling under alla dom tidiga åren. Vi tackar Monica för alla dom gyllene åren, hennes visdom, ständiga omtanke och vänskap. Innerligt saknad av familj och många vänner önskar vi henne efter de många svåra sjukdomsåren nu en vila i frid.” (Gita Paterson, vice-ordf. SWEA Paris under Monicas tid)

”Det är med sorg I hjärtat jag läser denna smärsamma nyhet om Monica. Monica visade in i det sista sin otroliga energi, kraft och viljestyrka vilket, bland många andra, SWEA Paris fick glädjen att bevittna och vara föremål för under Monicas ordförandeskap. Monica hade ju därtill ambitioner långt utöver sitt ordförandeskap och var en sann humanist ständigt sökande efter andra och högre värden. Monicas utstrålning, charm och personlighet var svår att motstå och fängslade oss alla.” (Marianne Ström, SWEA Paris, som också tagit den fina bilden som finns på Monica här.

Efter SWEA åren startade hon upp den i Sverige så kända Rosenmetoden och var ofta över I San Francisco/Berkeley och träffade och lärde mer av Marion Rosen som dog för några år sedan. Det var Monica som satte Rosenterapin först på kartan i Frankrike och startade en skola för Rosenutbildning och den skolan blomstrar idag.

Tyvärr blev Monica sämre och sämre och efter många läkarbesök, konstaterade man att hon hade Borelia och detta har hon lidit av ända sedan den diagnosen ställdes för många, många år sedan. Vi var många av hennes trogna vänner som ofta talade i telefon med henne och trots sin sjukdom var hon alltid positiv, hade goda råd till alla oss och klagade aldrig. Ja man kände sig verkligen berikad av att få en stund i telefon med henne!

En av hennes nära vänner skrev också till mig idag:

”Sorgen sjunker djupare in i hjärte-roten. Få människor kan ha varit mer uppskattade över hela världen än vår stiliga vän Monica…som jag blev så god vän med på hushållsskolan på Karlavägen, efter vår flickskole-examen. Monica alltid snyggast av alla, männen föll pladask och kvinnliga vänner tog hon väl hand om. Hon var en ovanligt nyanserad och själfull människa som lärde oss alla många tänkvärda funderingar vart hon än vände sig. Nu är hon saknad i Indien, Brasilien, Paris och Stockholm – Rosenmetoden både i Stockholm, Paris och Berkeley- men framförallt en väldigt fin person med huvudet högt och alltid intresserad. Jag delade så många platser och erfarenheter med henne sedan ungdomen och jag har nu ett djupt stort hål i min själ – svårt att ens fatta. Monica kämpade ju i så många år och Tomas var en otrolig klippa för henne. Han gjorde vad som stod i hans makt för at hjälpa henne…” (Barbro Green, SWEA San Francisco)

Kära Monica vi som kände dig kommer aldrig glömma dig, din stjärna kommar alltid att lysa klar!

Agneta Nilsson
Thousand Oaks, CA, USA