Network Menu

Agneta minns Vanja

Vanja Haley (Schard), 10 december 1927 – 31 oktober 2017

Vanja Haley; Foto: Kerstin Alm

Foto: Kerstin Alm

Vår älskade Vanja lämnade oss den 31 oktober, lugnt och stilla i sitt vackra hem i Corona del Mar, Kalifornien, efter att ha varit sjuk en kortare tid. Saknaden efter henne kommer att vara mycket stor, framför allt i kretsen av våra SWEA-medlemmar runt om i hela världen.

Vanja och jag lärde känna varandra efter att jag startat den första avdelningen av SWEA (Swedish Women’s Educational Association) i Los Angeles år 1979. Vanja flyttade med sin man George söderut från San Francisco i den vevan och köpte deras härliga stora hem i Corona del Mar. Snart spred sig ryktet om SWEA till Orange County och de blev “första dotter” till SWEA Los Angeles, nio månader efter starten i Los Angeles. Vanja var med från början i SWEA Orange County och det dröjde inte länge förrän hon valdes till SWEA Orange County ordförande.

1982 i maj bildades vår paraplyorganisation SWEA International Inc., där jag blev dess första ordförande mellan 1982 och 1984. Under den tiden träffades Vanja och jag ofta. En av de många helger jag tillbringade i Vanjas hem, fann vi ut att hennes far, som varit Länsjägmästare i Östersund med omnejd, och min farfar bott i olika semesterhus (i farfars fall en jaktstuga) på fäbodvallar ovanför Nordhallen by inte så långt från Duved i Jämtland och naturligtvis hade de känt varandra och säkert jagat tillsammans! Vi tyckte detta var en härlig begynnelse på vår mångåriga vänskap.

Vanja efterträdde mig som SWEA Internationals andra ordförande och vi fortsatte att umgås flitigt och hade alltid mycket att tala om, framför allt när det gällde vår kära SWEA förening. Vanja blev och var en strålande duktig och trevlig ordförande och fick genast många vänner runt om i världen. Vid denna tid hade SWEA utökats med många fler avdelningar. Under min tid öppnades efter SWEA Orange County: San Diego, Santa Barbara, Hawaii, San Francisco, New York och även en avdelning i Sverige som sedan blev tre — Stockholm, Göteborg och Malmö. Följande avdelningar öppnades under Vanjas tid som ordförande mellan 1984 och 1988: Arizona, Boston, New Jersey, Paris, Hongkong, Singapore och Japan, (alla tre i Asien bildades med Vanjas stora uppmuntran på en resa i Asien omkring julen 1987). Vanja skötte SWEA International med varm hand och initierade flera fundraising projekt (en fin SWEA-kalender samt en jättefin bok om den svenska julen, bl.a.). Vanja arbetade nära tillsammans med Barbro Osher, som var hennes mötesordförande under denna tid, och de gjorde flera projekt tillsammans. Bl.a. kommer jag ihåg vilket fint årsmöte vi hade i Paris, som bildades 1987. Vanja var även medlem av svenska kyrkoråd i Los Angeles i många år, och minst en gång om året hade vi möte hemma hos henne och därefter bjöds vi på en synnerligen delikat hemlagad måltid!

Både Vanja och jag fortsatte att vara engagerade i SWEA i många, många år efter detta. Vi sågs minst två gånger om året, det var ändå ett ganska stort avstånd mellan oss, och hade hur roligt och givande som helst, när vi satt uppe halva nätterna och talade gamla minnen. Jag kom fortfarande hem till hennes stora hem och låg över natten, men när jag flyttade upp till Thousand Oaks blev det helt enkelt för långt att resa, så jag har inte sett Vanja på ett par år. Vi talade ofta i telefon och det var härligt att höra hennes glada skratt. Vi sågs också ofta under sommaren i Stockholm där vi båda hade lägenheter, till dess Vanja sålde sin för några år sedan. Vanja fortsatte genom alla år att ha den mycket populära SWEA Orange County jullunchen hemma hos sig och även den årliga mannekänguppvisningen var välbesökt och vi var några från SWEA Los Angeles som alltid fick vara med!

Jag liksom så många andra kommer att sakna Vanja mycket och på så många olika plan, jag känner mig mycket rikare att ha fått lära känna Vanja och har alltid tyckt att hennes vänskap var en av de bästa erfarenheter jag har fått inom SWEA under de 37 år jag varit aktiv på ett eller annat sätt inom SWEA.

Jag gläds med henne att hon nu får vila i frid och slipper att ha ont längre!

Agneta Nilsson
SWEA grundare

(skrivet den 1 november 2017)

Läs minnesord från SWEA Orange Countys ordförande, Annette Åsberg >>>