Network Menu

Avdelning i fokus: SWEA Budapest

Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


SWEA Budapest – En liten men mycket aktiv avdelning

Text: Mi Karlsson Bergkvist, SWEA Global

Ungerns huvudstad Budapest ligger vid floden Donau. Delarna Óbuda, Buda, och Pest, slogs samman och resulterade i staden Budapest år 1873, men platsen som stad betraktat har anor ända sedan romartiden. I denna metropol som präglas av kultur och vackra omgivningar, finns också en SWEA-avdelning. SWEA i Budapest startade 1998 som en underavdelning till SWEA Genève. Någonstans under resans gång blev de så småningom en egen avdelning och fick då det officiella namnet SWEA Budapest. Deras första ordförande, Helene Comstedt, berättar:

Vi startade genom att jag läste om SWEA i en veckotidning. Idén kom alltså från mig och jag var ordförande 1998 till 2003. Bakgrunden var att det fanns ett önskemål från kvinnor som då befann sig i Budapest att ha ett eget nätverk där varken barn eller män deltog. När vi började prata, visade det sig att några av dem hade tidigare goda erfarenheter av SWEA. Jag, Christina Zanoni och Åsa Lindblom kontaktade SWEA international för att se hur vi skulle gå tillväga. Vårt första medlemsmöte hölls hemma hos mig i september 1998 och sedan var det igång.

Ungern präglas av en omfattande byråkrati och färdigställandet av de officiella dokumenten för att få bli en Ungersk förening var grundläggande för att SWEA i Budapest skulle kunna få bli bokförda i landet. Utan detta skulle man inte kunna existera.

Det hölls ett internationellt årsmöte i Budapest år 2002. Det var en liten grupp som lade upp tidsplanen för mötet; ordförande Helene Comstedt, Jessica Tomic Magnusson, vice ordförande, var ansvarig för sponsring och logistik, Birgitta Gunnarsson stod för underhållningsplaneringen, skattmästare Eva Thorelli skötte om ekonomin, Maija Högberg agerade allt i allo och de hade även hjälp från ambassaden. Möteskonferensen varade i fem dagar och sammanlagt kom det 328 kvinnor. Nuvarande ordförande Yana Tóth Lindén berättar att hon under världsmötena mött flera Sweor som berättar om sina positiva minnen från konferensen när de hör att hon kommer från Budapest. SWEA Budapest har också ett mycket bra samarbete med Ungersk-Svenska Föreningen och de har sedan många år tillbaka en gudstjänst och en kaffeträff tillsammans på advent.

SWEA Budapest idag

SWEA Budapest består av en liten gedigen grupp av kvinnor. Omsättningen på medlemmar är liten. Någon eller några flyttar och ett par andra tillkommer, men i det stora hela är antalet konstant. I slutet av förra året var de 22 medlemmar och med största sannolikhet kommer antalet att bli så gott som detsamma i år. Eftersom avdelningen är så väl sammanhållen, har de inte någon specifik fadderverksamhet. Ordförande Yana säger:

Nya tjejer brukar gå med för att de har lärt känna någon av SWEA-tjejerna på en av skolorna eller på ett event på exempelvis ambassaden. Andra söker upp oss direkt via webben. Vilken väg man än har in, så kommer man i kontakt med minst en av våra medlemmar och får då reda på när och var vi träffas. Då vi är så pass få, lär man känna de flesta så snart man går på några av våra aktiviteter och får då även möjlighet att fråga det man undrar över eller behöver hjälp med.

Om att bo i Budapest

Vissa som kommer till Budapest är anställda av företag som hjälper sina medarbetare med den ungerska byråkratin och att klara av administrativa göromål. Har man inte hjälp kan det bli komplicerat att få saker och ting gjorda. Fler och fler ungrare pratar engelska, men om man kommer till en institution eller myndighet där det inte finns en engelsktalande, kan processerna bli mycket tidskrävande, om man inte själv har en tolk. Yana menar att språket förmodligen är den största barriären när man bor i Ungern. Det är en stor utmaning om man vill lära sig det och det krävs mycket studietid och övning för att ens lära sig grunderna.

Yana berättar att frågor från nyinflyttade framförallt rör vart man hittar olika matvaror, som exempelvis kryddor, och vad dessa heter. Många vill ha tips på bra läkare, tandläkare och frisörer, gärna engelsktalande sådana. De vill också ha upplysning och information om förskolor och skolor, restauranger och caféer. Hon säger att dessa är återkommande teman när de träffas och alla delar gärna med sig av sin kunskap och sina erfarenheter.

Aktiviteter och informationsflöde

Trots att SWEA Budapest är en relativt liten avdelning, är de mycket aktiva och ordnar ett antal olika evenemang varje månad. Förutom sommarmånaderna erbjuds medlemmarna omkring tre till fyra aktiviteter i månaden. Avdelningen försöker också uppmuntra medlemmarna till att berätta vilka aktiviteter de skulle vilja gå på, berättar Yana, och utifrån det försöker de sätta ihop program som passar så många som möjligt.

Vi har en bokklubb och brukar ha en fikamorgon och en middag per månad som återkommande programpunkter. Vi har ofta även en Nyfiken på Ungern aktivitet, vilken har mer kulturell inriktning, där vi har allt ifrån museibesök till stadsvandringar på speciella teman.

Eftersom SWEA Budapest är en liten avdelning, har de förutom Bokklubben inga riktade aktiviteter. Antalet som kommer på de olika evenemangen varierar beroende på vilken typ av evenemang och vilken tidpunkt det är. Yana berättar:

Det är givetvis även så att vissa typer av aktiviteter är mer välbesökta än andra, som exempelvis julmiddagen, Advent och föreläsningar på olika områden som är kopplade till Ungern. Dessa lockar för det mesta mer än hälften av våra medlemmar, vilket vi så klart tycker är jättekul.

Medlemmarna i SWEA Budapest får kontinuerlig information om vad som händer varje månad. Om det är några nyheter skickas dessa ut direkt. Yana berättar att de har en Facebookgrupp som informerar om aktiviteter och ger information både till medlemmar och till dem som är intresserade av SWEA Budapest. De som redan är medlemmar kan också använda sidan till att anmäla sig till de olika aktiviteterna.

Att turista i Budapest

Staden Budapest erbjuder en stor mängd sevärdheter av olika slag. Delar av staden är också klassad som världskulturarv av UNESCO. Yana säger att man som turist i Budapest självklart bör se de stora sevärdheterna, Slottet, Parlamentet, Hjältarnas torg och Gellerthöjden. Man kan också ta en båttur på Donau. Därutöver finns också ett stort utbud av kurbad som är väl värda ett besök, exempelvis Szécheny och Gellért. I Budapest finns ett antal minnesmärken ifrån Raoul Wallenbergs tid i staden under andra världskriget, som är intressanta att leta reda på. Wallenberg kom till staden i slutet av kriget och tillfångatogs den 17 januari 1945.

På senare år har de så kallade ruin pubarna blivit populära. De ligger i centrum och är inhysta i företrädesvis gamla, förfallna byggnader från kommunisttiden. Var och en har sin speciella atmosfär och lockar både unga och gamla med mat, dryck och evenemang av olika slag.

Naturligtvis får man inte heller glömma mat och dryck, säger Yana. Ungern och Budapest har ett rikt utbud av både och. Ett besök på någon av saluhallarna uppskattas av många besökare och att gå till något av alla de mysiga konditorierna.

Självklart bör man äta en Gulasch (Gulyás) och lite salami, samt smaka några av de lokala vinerna. Ungrarna är väldigt duktiga på är att göra vin och förutom att smaka lokala viner på restauranger och pubar, kan jag varmt rekommendera att besöka någon av de många vingårdarna i Ungern. Det mest kända vinet är ju det söta dessertvinet ifrån Tokaj med omnejd, men det finns även väldigt goda, torra viner, både vita och röda.

Vill man ta sig utanför Budapest erbjuder landet andra möjligheter till rekreation och sightseeing. Vingårdar är en möjlighet och Yana berättar vidare att Ungerns absolut mest besökta plats sommartid är Balaton-sjön. Dit reser såväl partygänget, som familjerna och paren, de väljer bara att besöka olika platser runt sjön. Det är väldigt fint runt Balaton och väl värt ett besök, trots att det kan vara mycket folk under sommarmånaderna.

Besök SWEA Budapest webbplats för mer information. Medlemmar i SWEA Budapest blir även bjudna att delta i en sluten Facebook grupp.

Karta över Ungern (CC0 via Pixabay)

Karta över Ungern (CC0 via Pixabay)

Slottet "by night"; Foto: Yana Tóth Lindén

Slottet ”by night”; Foto: Yana Tóth Lindén

Ett monument över Raoul Wallenberg; Foto: Yana Tóth Lindén

Ett monument över Raoul Wallenberg; Foto: Yana Tóth Lindén

Synagogan; Foto: Yana Tóth Lindén

Synagogan; Foto: Yana Tóth Lindén

Vy fran slottet over kedjebron och Parlamentet; Foto: Yana Tóth Lindén

Vy fran slottet over kedjebron och Parlamentet; Foto: Yana Tóth Lindén

Tokaj; Foto: Yana Tóth Lindén

Tokaj; Foto: Yana Tóth Lindén

Budapest, Donau floden (CC0 via Pixabay)

Budapest, Donau floden (CC0 via Pixabay)

Budapest (CC0 via Pixabay)

(CC0 via Pixabay)

Budapest, Hjältarnas torg (CC0 via Pixabay)

Budapest, Hjältarnas torg (CC0 via Pixabay)

Balaton; Foto: Yana Tóth Lindén

Balaton; Foto: Yana Tóth Lindén

Budapest, Parliament (CC0 via Pixabay)

Budapest, Parliament (CC0 via Pixabay)

Slottet (CC0 via Pixabay)

Slottet (CC0 via Pixabay)