Network Menu

Avdelning i fokus: SWEA Dallas


Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


Text: Mi Karlsson Bergkvist, SWEA Global

SWEA har ett antal avdelningar i USA, varav SWEA Dallas är en av dem. Dallas är den tredje största staden i Texas och man brukar ibland slå samman Dallas med grannstaden Fort Worth och kalla det för DFW-metroplex. I metroplexet bor det ungefär 7,1 miljoner människor, vilket gör DFW till det största metroplexet i söder. Många förknippar staden med mordet på president John F. Kennedy år 1963 och andra med den legendariska teveserien som bär stadens namn, Dallas, där tittaren fick en nära inblick i familjen Ewings liv och leverne.

Tina Klintmalm, f.d. ordförande och medlem sedan starten, berättar för oss om hur avdelningen startade och sedan berättar Catarina (Nina) Lindström, medlem sedan fem år och nuvarande ordförande, om avdelningens verksamhet. Därefter får vi tips på en guidad tur till kända och okända delar i Dallas.

Från SVEA till SWEA Dallas

Tina Klintmalm berättar att SWEA Dallas en gång i tiden startade som ”bara” SVEA, eller SVEA med enkel-V, och på Sveriges nationaldag den 6 juni år 2000 ”ombildades” SVEA med enkel-V till SWEA Dallas:

”De drivande krafterna till omvandlingen var de 2 dåvarande ordförandena, Agneta Viebke och Susanne Southard, samt de övriga medlemmarna i styrelsen. Den 6 juni 2000 samlades Svea Dallas med enkel-V hemma hos mig (reds anm. Tina Klintmalm) för att fira nationaldagen och på samma gång för att bilda SWEA med dubbel-W. Agneta Nilsson gjorde oss den äran att komma över och inviga oss.”

Det var en mycket lyckad tillställning och under festligheterna fick Agneta Nilsson mottaga en Texas-gjord cowboy-hatt av nybildade SWEA Dallas.

SWEA Dallas – en avdelning med bra samarbete

Vid tiden för grundandet av SWEA Dallas år 2000 var det runt 65 medlemmar och redan i september 2001 var man 89 Sweor. De senaste åren har medlemsantalet legat runt 110 personer, plus minus några Sweor, och nu i december var det 102 medlemmar i Dallas, efter att ha varit uppe i 121 under året.

Tina Klintmalm berättar sedan om Dallas garageförsäljning: ”Sedan starten har SWEA Dallas haft en årlig garageförsäljning som resulterat i att avdelningen kunnat bekosta en ansvarsförsäkring och även ha medlemsavgiften oförändrad under många, många år”, säger hon och fortsätter med att berätta att avdelningen firat Sveriges nationaldag med svenskt smörgåsbord och knytkalas hemma hos henne i 25 år. Deltagandet har varierat mellan 45-55 Sweor.

SWEA Dallas har alltid haft ett nära och gott samarbete med Sveriges Konsulat och vicekonsul Tina Klintmalm har alltid fångat upp nya svenskor och lämnat ut SWEA-broschyrer med information om SWEAs verksamhet, då det kommit kunder till konsulatet. Man kan lugnt säga att man har goda relationer i Dallas mellan de olika svenska organisationerna, såsom konsulatet, SACC, Vasa-ordern och SWEA.

”Det finns kanske en del utmaningar i Dallas”, säger Nina, ”men bortser man från den sju timmar långa tidsskillnaden mellan Sverige och Dallas, som t.ex. gör det svårare att hålla kontakten med anhöriga i Sverige, den femton timmar långa resan till Sverige, hettan under somrarna på runt 100 grader Fahrenheit (ung. 38 grader Celsius) och att man främst tar bilen här, så är det toppen: Ena dagen går vi i shorts och t-shirt eller sommarklänning, nästa dag är det långärmat som gäller, man grillar ute året runt och vi kan spela golf på juldagen om vi vill. På natten kanske det ösregnar och åskan går och sedan när man vaknar upp är det strålande solsken, ja, och ibland växlar vädret på en kvart och bytet mellan shorts och långbyxor görs samma dag.”

Nina utbrister: ”Ingen risk att det blir enformigt. Det är awesome!”

Event och aktiviteter

SWEA Dallas har många aktiviteter varje månad och då engagemanget i programgruppen ändras över tid så blir aktiviteterna därefter, lite beroende på antal aktiva Sweor och intresse. Nina berättar vidare:

”I höstas bjöd styrelsen in till en Tillbaka-till-stan-fika och det var första gången vi hade en sådan samling efter sommaren. Det var jättetrevligt, med god frukost-fika och mycket prat av alla 44 tjejer i alla åldrar som kom; fem tjejer var ovetandes om SWEA Dallas, några var nya medlemmar, några blev medlemmar den dagen och resterande var redan Sweor. Signade man upp för medlemskap fick man ett solskydd till bilen, vår SWEA-produkt.

Vi har precis startat upp vår fadderverksamhet och vi bjuder in till lunch-träffar och middagar där vi träffas; dels medlemmar och dels intresserade tjejer, damer och kvinnor i målgruppen, som kan bli nya medlemmar. Vi får också kontakt med nyinflyttade och kanske blivande SWEA-medlemmar via email, vår hemsida och Facebook.

Programgruppen har hand om våra event, som vi delar in i event för SWEA-medlemmar, såsom Semlan, Våfflan, firandet av nationaldagen och Ärtsoppan, event för medlem och respektive/vänner, som t.ex. Kräftskivan (som vi f.ö. har tillsammans med SACC) och övriga event som är öppna för allmänheten, såsom påskfirandet, Valborg, midsommar och julbasaren. Julbasaren med vårt fina luciatåg är vårt stora fundraising-event och vi får cirka 450 besökare varje år, både svenskar, amerikaner och många med Sverige-kontakt samt nyfikna spontanbesökare som ser våra skyltar ute på gatan.

Vi har sedan tidigare en bokklubb som ses en gång i månaden och vi diskuterar senast lästa bok. Vår Gör Skillnad-grupp startade för 2 år sedan och vi träffas för att organisera aktiviteter genom vilka vi känner att vi gör skillnad i vårt närområde. Vi har t.ex. bjudit ett akutboende för kvinnor med barn på både svenskt smörgåsbord och på lunch bestående av köttbullar och hemlagat potatismos. Nu i januari bjöd vi också 450 hemlösa på ett akutboendecenter på en likadan traditionell svensk måltid (köttbullar och potatismos) för 3:e året i rad och då det brukar vara en kall dag så är vår donation mycket värmande och uppskattad.

Nytt för år 2015 var att vi startade en Ungdoms-grupp, som träffas och spelar golf en söndagsförmiddag i månaden och nytt för förra året var att vi startade en Barnsångsrytmikgrupp, som t.ex. hade ett bejublat framträdande på Lucia och att vi också äntligen startat en MammaBarngrupp, som ses på olika platser runtom i Dallas, senast på Perot-museet och dessförinnan på Dallas Arboretum och Dallas Zoo. Att ha en egen ungdom eller ett eget barn med sig på dessa träffar är inget krav, inte heller att man är mamma till medtaget barn, utan man kan komma med lånat barn eller bara komma själv. Alla Sweor är så klart välkomna på alla event!”, förtydligar Nina.

Nina berättar att de bjuder in till eventen genom att skicka ut en Evite, en elektronisk inbjudan, och härom året började de dessutom använda SignUp Genius, som är en sida på vilken alla kan skriva upp sig på en post på arbetsschemat för ett event, för att hjälpa till inför, under och efter eventet.

Generellt sett är SWEA Dallas evenemang välbesökta och mycket uppskattade vilket är roligt, då målet så klart är att ha en verksamhet som medlemmarna gillar och vill ha. Detta känns och låter självklart, men ibland är det mer utmanande än så, säger Nina.

Information och medlemstidning

SWEA Dallas-webben är uppdaterad så att medlemmarna kan ta del av aktuell information där och Nina säger att de också informerar i de olika grupperna på Facebook och fortsätter:

”Jag skriver också ett månadsmail till alla medlemmar med information om genomförda och kommande event samt vad man kan hålla ögonen öppna efter. Vi har också ett SWEA-blad som förra året bytte format till en elektronisk tidning och som kommer ut en gång per kvartal (4 ggr/år). Nu är posten som redaktör vakant, så vi får se vad som händer framöver.”

Till sist vill Nina berätta att SWEA Dallas pratat flera gånger om att de ska starta en SWEA Professional-grupp. Tills vidare följer man SWEAs olika globala Facebook- och LinkedIn-grupper. SACC Dallas har intressanta föreläsningar som Sweor också är välkomna på, som betalande gäster. Så är det ingen ko på isen, säger Nina och fortsätter:

”Det verkar dock så intressant och givande i andra Professional-grupper! Då målgruppen blir en annan än för SACCs event, och jag själv brinner för detta ämne, så står det högt upp på att-göra-listan, så jag tror och hoppas att det blir av nu under våren.”

Dallas för SWEA-besökaren som vill se mer än de vanliga turistattraktionerna

Nina talar varmt om Dallas. Här är hennes förslag på en rundvandring i staden där hon har med en del ”måsten”, men också tipsar om de andra, speciella detaljerna som gör Dallas-besöket annorlunda och minnesvärt.

”Dallas har så mycket att se och det bästa är nog att parkera någonstans i ”mitten” och börja gå. Om du kommer till Dallas som turist så vill du nog ändå börja i Fort Worth, Cowtown, på en rodeo efter att du tittat på en longhorns cattledrive. Köp en hatt och ett par cowboy boots och kör sedan tillbaka till Dallas där du kan börja på Crowdus Street i Deep Ellum med en selfie mot husfasaden med den stora målade amerikanska flaggan.

Ta något att äta på någon mysig restaurang där i området innan du går söderut mot stadsbiblioteket, The Erik Jonsson Library, efter svenskättlingen, Texas Instrument-grundaren och Dallas flerårige borgmästare Erik Jonsson. Du kan flanera förbi City Hall, med sin futuristiskt lutande fasad och flytande statyer, och något längre fram, uppåt till höger, kan du skymta Pegasus, Dallas röda, flygande ”häst” (pegasus!) uppe på det 29 våningar höga Magnolia Building. Detta är en replika och har varit på plats sedan millennieskiftet. Originalpegasusen återkommer jag till”, säger Nina och fortsätter:

”Nu ska du, på vänster hand, ha Pioneer Plaza, som är ett stort bronsmonument bestående av tre cowboys på häst samt en hel longhorns-hjord. Detta är det näst mest besökta monumentet i Dallas, efter Dealey Plaza, vilket är platsen där John F Kennedy åkte förbi i kortege 22 november 1963 och sköts med två skott.

Nu på väg till Dealey Plaza, och du kan göra en avstickare förbi Pegasus, originalet från 1934, som står nyrenoverad sedan några år tillbaka, framför Omni Hotel. En gång i tiden var denna Pegasus placerad på Magnolia Building, den då högsta punkten i Dallas, och den kunde ses från vida omkring. Fortsätt framåt mot JFK-monumentet, en betongkvadrat på ben, lite spännande modernistiskt, på ett litet torg. Sväng vänster och sedan höger så har du runt hörnet Dealey Plaza. Titta nedåt vägen till vänster så ser du två vita kryss, och det var där JFK träffades av de två kulorna år 1963.

Bredvid Dealey Plaza ligger ett rött tegelhus, i vilket The 6th Floor Museum ligger. Ställ dig i kö, betala, få head phones och ta hissen upp till 6:e våningen. Där kan du lyssna och titta på foton på JFKs familj och uppväxt, giftermålet med Jacqueline Bouvier, arbetet som president under det kalla kriget, och den amerikanska politiken i övrigt, samt Lee Harvey Oswald och konspirationsteorierna.

Om du vill fortsätta att gå så styr du stegen antingen mot Reunion Tower, för en middag högt upp, mot Trinity Groves-kvarteren på andra sidan Trinity River eller kanske strosa upp på Main Street efter att du har tittat på Thanksgiving Tower. Du kan också ta spårvagnen till Uptown och där finna hippa och coola ställen att äta på eller bara hänga på! När man är där en kväll så undrar man verkligen varför man bor i förorten… (man = jag ☺ säger Nina). Många av dessa monument och sevärdheter ser man inte när man åker till Dallas, för man åker bil hela tiden. Parkerar man och börjar gå, så öppnar sig en hel stad med intressanta saker att titta på! Välkommen till Dallas y´all och till SWEA Dallas!”, avslutar Nina.

Dallas Nationaldagsfirande 2016; Foto: Privat

Nationaldagsfirande år 2016; Foto: SWEA Dallas

SWEA Dallas på Austin Shelter; Foto: Privat

Nu i januari bjöd SWEA Dallas, för 3:e året i rad, hemlösa i Dallas på en traditionell svensk måltid bestående av köttbullar och hemstampat potatismos med brunsås och lingonsylt; Foto: SWEA Dallas

Dallas besök till Perot museet; Foto: Privat

Barn-gruppen på utflykt på Perot Museum; Foto: SWEA Dallas

Dallas stipendium 2016; Foto: Privat

Catarina Lindström, ordförande SWEA Dallas, överlämnar avdelningens stipendium för svenskrelaterade utbildning, på julbasaren, för mesta möjliga exponering; Foto: SWEA Dallas

Linda Lundqvist; Foto: Catarina Lindström

Afterwork med SWEA och SACC under besöket av Linda Lundqvist, känd country- och popartist från Sverige; Foto: SWEA Dallas

Dallas Alla hjärtans kafferep; Foto: Helena Jeppsson

På Alla Hjärtans Dag serverade medlemmarna fika, kaffe med hemlagade bakverk, till de hemlösa på Austin Street Center i Dallas och det var mycket uppskattat. Foto: SWEA Dallas

SWEA Dallas med Lucia-tåg på Ericsson; Foto: Privat

SWEA Dallas lussade på Ericsson, avdelningens guldsponsor. Foto: SWEA Dallas

Böcker till stipendiater (SWEA Dallas); Foto: Privat

Böcker om Sverige och våra traditioner, som ges till stipendiaterna. Foto: SWEA Dallas

SWEA Dallas programgruppens regi; Foto: Privat

Årsavslutningsmiddag i programgruppens regi. Foto: SWEA Dallas

Selfie rutor under SWEA Dallas julmarknad; Foto: Privat

Selfie-rutor under SWEA Dallas julmarknad. Foto: SWEA Dallas

Luciatåget och kör (SWEA Dallas); Foto: Privat

SWEA Dallas luciatåg och bakom står vuxenkören Swedish Voices. Foto: SWEA Dallas

Dallas Stars kväll; Foto: Privat

Medlemmar från SACC och SWEA i VIP-rummet med John Klingberg, Dallas Stars, efter 3-1 mot Philadelphia Flyers i december förra året. Foto: Privat