Network Menu

Avdelning i fokus: SWEA San Francisco

Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


SWEA San Francisco — Avdelningen med socialt engagemang och eget bibliotek

Text: Mi Karlsson Bergkvist, SWEA Global

San Francisco är döpt efter Franciscus av Assisi och var från början en spansk missionsstation. Staden är med sina över 8 miljoner invånare en av de allra mest tättbefolkade städerna i USA och här återfinns också många kända sevärdheter; spårvagnarna som far omkring på de vindlande gatorna med sina höga toppar och djupa dalar, det pittoreska Fishermans Wharf, Alcatraz, och inte minst Golden Gate bridge, som förmodligen är lika väl förknippad med San Francisco som Eiffeltornet med Paris eller Frihetsgudinnan och Empire State Building med New York.

SWEA San Franciscos ordförande Birgitta Durrett säger att röra den magiska Golden Gatebron är något man inte får missa när man besöker San Francisco och nämner en promenad på Crissy Field som en annan av måstena i stan. Som San Franciscobo är det bara att gå utanför dörren så finns det något spännande att se eller göra.

Historik och medlemmar
SWEA San Francisco består av medlemmar i olika åldrar med olika intresseinriktningar och Birgitta menar att det bästa med avdelningen är deras fina gemenskap. Avdelningen startade 1982 och initiativtagare var Barbro Osher, som ju är en av de stora SWEA-personligheterna, Sveriges generalkonsul i USA och tillika mecenat. Birgitta säger att:

Flera av dagens medlemmar var med från början, som till exempel Nina Webber, Lisa Wiborg, Maud Hallin, Bridget Brink och Lena Sivik. SWEA San Francisco började i liten skala med möten på en restaurant här i stan, men så småningom startades julmarknaden och den drog svenskar och svenskättlingar från hela San Francisco Bay Area. En av de första deltagarna berättar att Agneta Nilsson höll ett föredrag där hon pratade så varmt om SWEA, som just hade startats i Los Angeles, att hennes entusiasm smittade av sig även i San Francisco.

Birgitta berättar att de för närvarande har omkring 400 medlemmar. Omsättningen är ganska liten och de allra flesta är mycket SWEA-trogna. De får nya medlemmar genom att inflyttande kontaktar SWEA direkt, eller att man går med när man deltar i något SWEA-evenemang.

SWEA San Francisco ger stipendier upp till USD 7.500 per år till ansökande studenter inom västra Amerika/region VAME. Projekten måste naturligtvis ha svensk anknytning så vi följer SWEAs mission att sprida svensk kultur.

Fadderverksamhet och SWEA-hjälpen
SWEA San Franciscos fadderverksamhet har fungerat på olika sätt under åren. Vissa perioder har den medlemsansvariga välkomnat den nya Swean, lärt känna henne och utifrån detta kunnat vägleda henne in i de aktiviteter som passar henne. Under andra perioder har Sweor delat upp sig i olika områden för att kontakta den nya medlemmen och på det sättet hälsat välkommen. Det finns flera ”gamla Sweor” som utgör en trygg bas med stor erfarenhet och kunskap om hur staden fungerar och om alla de olika konstigheter som kan uppstå när man kommer till ett nytt ställe. Birgitta talar om att flytta till San Francisco och säger att:

Den absolut största svårigheten med att flytta hit är att hitta bostad. Priserna på bostäder och hyreslägenheter är bland de högsta i världen och utgör klart den största utmaningen. Andra anledningar som gör det svårt att flytta hit är desamma som i övriga USA.

Den interna Facebooksidan fungerar som ett bra forum för information till nya och gamla medlemmar, inte minst med ärenden som har att göra med flyttning. Birgitta berättar att det i avdelningens SWEA Magazinet, som kommer ut två gånger om året, skrivits flera matnyttiga artiklar om att flytta till San Francisco, att ansöka om pass och andra praktiska saker, och också hur det är att flytta ”hem” till Sverige.

Birgitta talar också om SWEA-hjälpen. Här kan Sweor som har praktiska problem med att ta sig ut och handla, åka till sjukhuset för ett läkarbesök eller hämtning och lämning i skolan få hjälp av de frivilliga som anmält intresse att hjälpa till. Kanske någon bara behöver en paus i vardagen med en fikaträff, och då finns volontärerna i SWEA-hjälpen på plats och stöttar.

Vi ska också börja med en telefonring för att regelbundet kontakta Sweor som känner sig sjuka och isolerade.

Eftersom San Francisco är stort så är SWEA-hjälpen uppdelad i åtta olika områden med en kontaktperson i respektive region.

Rikt aktivitetsutbud och ett eget bibliotek
SWEA San Francisco är en stor avdelning med många medlemmar i en fantastisk stad med tillgång till ett stort antal evenemang. Man erbjuder aktiviteter av skiftande slag. Dessa arrangeras av en eller flera initiativtagande Sweor som ser till att göra evenemangen fungerande och välstrukturerade. Det är en spännande och mycket dynamisk avdelning som ständigt arbetar för att hitta nya evenemang och aktiviteter som kan tilltala sina medlemmar.

Birgitta säger att antalet aktiviteter varierar och under en månad kan det vara allt ifrån 2 till 10 evenemang. Många av dem är återkommande aktiviteter, andra är tillfälliga. Bland de återkommande finns SWEA Professional San Francisco som träffas en gång i månanden och också har en egen grupp på Linkedin. De bjuder in spännande föreläsare och alternerar detta med att göra studiebesök på företag i stan eller i Silicon Valley. Det var också SWEA San Franciscos Ursula Hultqvist som startade Sweas allra första Professionalgrupp. Utifrån hennes goda initiativ har sedan professionalverksamheten spritt sig runt om i SWEA-världen. Ursula medverkar också på världsmötet i Perth i oktober 2017 och för att berätta om Professional, dess historik, aktiviteter och möjligheter.

Mammagruppen är uppdelad i åtta geografiska delar och träffas regelbundet inom respektive grupp. Förutom möten vill de också erbjuda bevarande av svenska traditioner och de medverkar bland annat på julmarknaden, ordnar julgransplundringar och påskfiranden. Julmarknaden där Mammagruppen medverkar är avdelningens största evenemang och har hela 3000 besökare varje år. Den startades 1982 och har utvecklats till en egen institution i San Francisco. Hit kommer inte bara svenskar och skandinaver, utan många andra som är nyfikna på Sverige och svenska traditioner.

Gruppen BOST (balett, opera, symfoni, teater) anordnar gemensamma föreställningsbesök, ofta med reducerat biljettpris och restaurangbesök för de som är intresserade. Det finns också en grupp som anordnar museiträffar med utställningar av skiftande slag för att tillmötesgå olika smakinriktningar. Avdelningen har också en mängd andra regelbundna evenemang, som ett antal bokklubbar i de olika regionerna. Man kan gå på någon av tjejkvällarna, ansluta sig till en pysselgrupp och eller träffa Sweor på en av fikaträffarna. Ordförande Birgitta menar:

Att förbättra SWEA San Francisco är en konstant fråga för vi vill ju vara relevanta och vi kan ju bara vara så relevanta som våra medlemmar vill vara. Här i San Francisco finns en stor bredd när det gäller ålder, intressen, och geografi. Nu när vi har mammagrupper och Professional, har jag funnit att nästa fråga är hur vi bäst kan vara relevanta för våra åldrande och sjuka Sweor.

Bland de enstaka evenemangen märks bland annat SWEA Art som anordnar en egen vårsalong á la Liljevalchs, och det finns även ett bibliotek med svenska böcker, Margareta Gottreichs bibliotek. Margareta Gottreich anordnade bokklubbsmöten i sitt hem och började också samla svensk litteratur där. När hon flyttade från San Francisco hamnade böckerna så småningom på Swedish American Hall på Market Street och invigningen av biblioteket ägde rum i april 2005. Idag finns det omkring sexhundra titlar i hyllorna. Man köper in ett antal nya titlar varje år och det görs även donationer av både böcker och tidningar till biblioteket. En verklig tillgång för medlemmarna i SWEA San Francisco.

Samtliga av bibliotekets böcker finns tillgängliga på nätet nederst på sidan
sanfrancisco.swea.org/biblioteket/

SWEA San Francisco som Avdelning i Fokus

SWEA San Francisco som Avdelning i Fokus

SWEA San Francisco som Avdelning i Fokus

SWEA San Francisco som Avdelning i Fokus

SWEA San Francisco som Avdelning i Fokus

SWEA San Francisco som Avdelning i Fokus

SWEA San Francisco som Avdelning i Fokus

SWEA San Francisco som Avdelning i Fokus

SWEA San Francisco som Avdelning i Fokus

SWEA San Francisco som Avdelning i Fokus

SWEA San Francisco som Avdelning i Fokus