Network Menu

Årets Sverigemiddag 2017

Åsa berättar om Sverigemiddagen i Helsingborg 15 – 17 juni

Text: Åsa Norlin SWEA Göteborg

Framme och incheckning på Grand Hotel i Helsingborg. Möttes av härliga, glada Örestads-Sweor som tog emot oss och gjorde så att vi kände oss välkomna.

Klockan 19.00 samlades ca 45 Sweor på Lagmarks vid Sundstorget i Helsingborg. Vädret var underbart och så trevligt att träffa många gamla bekanta, men även många nya Sweor. Som vanligt ett härligt sorl. Det utlovades mingelmat som överraskande bestod av en underbar Paella som serverades från en stor muurikka med en massa goda ingredienser. Avslutade kvällen med ett stort leende efter många glada skratt och en underbar känsla att få träffa så många trevliga Sweor från jordens alla hörn.

På fredagen var vi nästa 40 Sweor som var med på färjan till Helsingör och väl framme tog en härlig promenad till Kronborgs slott, som är ett av norra Europas mest betydande renässansslott och ett Unescos Världsarv sedan år 2000. Där blev vi guidade av Horatio, Shakespeares betjänt, som tog oss med på en resa i ”Hamlets värld”. Ett mycket trevligt sätt där vi blev guidade genom slottet och fick uppleva flera scener från Hamlets tid på slottet.

Efter en trevlig tur på slottet så promenerade vi vidare till Muséet för Sjöfart. Där blev vi serverade fantastiskt goda varianter på ”smörrebröd”. Klart att man ska äta smörrebröd när man är i Danmark!

Muséet är byggt under marknivå, runt en torrdocka och den unika arkitekturen har uppmärksammats världen över. Muséet var tidigare beläget i Kronborgs Slott och flyttades till sina nuvarande lokaler 2013. På Museet blev vi guidade och fick en fantastisk berättelse både i tal och ljudfrekvenser om Danmarks historia som en av världens ledande sjöfartsnationer på ett stämningsfullt och dramatiskt sätt, i de nyskapande arkitektoniska omgivningar som skapats av den världsberömda och prisvinnande arkitektbyrån BIG, Bjarke Ingels Group.

När vi sedan vände tillbaka till svensk mark, var vi några som fick en lektion hur svenska tullen utbildar ”knarkhundar”. Det var 4 hundar som gick på utbildning och vänliga tulltjänstemän förklarade hur de arbetar med hundarna. Vi fick uppleva hur en person som hade knark i fickan blev upptäckt av hundarna. Denna person var dock anställd men tulltjänstemannen berättade att de tar dagligen fast personer som försöker smuggla narkotika till Sverige.

Vi hann lägga oss på sängen och vila fötterna en stund innan det var dags för den intressanta stipendieutdelningen.

Klockan 17.00 samlades vi alla på Helsingborgs Rådhus. Helsingborgs Borgmästare Mats Sander hälsade oss alla välkommen till rådhuset och berättade att Rådhuset är byggt i nygotisk stil och är ritat av Alfred Hellerström. När det stod klart 1897 inrymdes här förutom stadsfullmäktige, polis, häkte och rådhusrätten. Byggandens viktigaste karaktärsdrag är det 65 m höga klocktornet som har urtavlor i alla väderstreck och de fyra lägre tornen som är runda mot Stortorget och kantiga mot Rådhustorget.

Sedan vandrar vi in i Kommunfullmäktigesalen där vi fick vara med på stipendieutdelning och lyssna till intressanta föredrag från våra stipendiater samt vara med om hedersutnämnandet av Årets Svenska Kvinna.

Så var det dags för själva Sverigemiddagen. Alla vandrade vidare från Rådhuset till Dunkers Kulturhus, där det serverades en underbart god trerätters middag. Dunkers Kulturhus invigdes 2002 och är ritat av den danske arkitekten Kim Utzon, son till Jörn Utzon som är mest känd för att ha ritat Operahuset i Sydney. Kulturhuset har fått sitt namn efter Henry och Gerda Dunker. Henry Dunker drev Tretorns Gummifabrik och donerade vid sin bortgång hela sin förmögenhet till Helsingborgs stad.

Under kvällen blev det vacker körsång från en av llze Stala Stegö körer. Ilze var för övrigt SWEA Örestads Stipendiat 2016. SWEA sången som är en tradition sjöngs och en spännande lotteridragning. Kvällen avslutades med att den svenska fanan överlämnas till SWEA Västerås som kommer att anordna Sverigemiddagen 2018.

På promenaden hem konstaterade vi att detta var två härliga dagar med nya och gamla bekantskaper, så många trevliga kvinnor. Även bra planering med tillfällen att ”bara” träffa och prata med Sweor. Ett mycket bra program anordnat av SWEA Örestad.

Hade tyvärr ingen möjlighet att vara med på lördagen på varken SWEA Professional konferensen eller lunchen men åkte mycket nöjd hem till Göteborg.

Ett stort tack till alla i SWEA Örestad som varit delaktiga i arrangemanget av den härliga Sverigemiddag 2017.

Sverigedagar 2017; Foto: Vicki Almstrum

Sverigedagar 2017; Foto: Vicki Almstrum

Sverigedagar 2017 i Helsingborg

Sverigedagar 2017 i Helsingborg

Sverigedagar 2017 i Helsingborg

Sverigedagar 2017 i Helsingborg
Sverigedagar 2017; Foto: Vicki Almstrum
Sverigedagar 2017; Foto: Vicki Almstrum