Network Menu

Sofia rapporterar från årsmötet i Rom

Till bildgalleriet från SWEA Internationals årsmöte i Rom >>>


Text: Sofia Solfors (SWEA Milano)
Foto: Sofia Solfors (SWEA Milano); Margaret Sikkens Ahlquist (SWEA Holland)

Tåget rusar fram i nästan 300 km/h genom det underbart vackra italienska landskapet. Jag har köpt med mig en god kopp kaffe och en croissant på centralen i Milano och nu sitter jag och njuter av att lyssna på en god bok, min kaffe och den underbara utsikten från min fönsterplats. Även om jag har det bra på tåget där jag självklart bjuds på Prosecco (vi är ju i Italien!), längtar jag tills jag är framme i Rom där jag ska delta i mitt allra första årsmöte med SWEA. Jag har tidigare deltagit i regionmöten vid två tillfällen (Aten och Stockholm) och vet ju exakt hur härligt och spännande det blir när Sweor från hela världen samlas och delar med sig av sina erfarenheter. Varje gång träffar man ju dessutom som en bonus en massa nya vänner, det slår faktiskt aldrig fel! Jag har fått tips om hur jag tar mig lätt via buss till hotellet och känner mig som en “local” när jag köper bussbiljett och åker ut i Roms citytrafik, där jag genast påminns om att befinna sig i Rom är som att gå omkring mitt i ett museum. Man känner historiens vingslag i varje gathörn. Vart man än vänder sig, finns det en byggnad eller en staty eller något annat så pampigt att man tappar andan. Att det är 25 grader varmt och solen skiner gör det ju inte sämre, jag lovar.

På kvällen samlas vi ett stort gäng Sweor för att bege oss till en härlig pizzeria i underbara Trastevere. Promenaden dit blir precis sådär magisk som att vara mitt i en härlig konstinstallation och med kunniga Sweor som guider promenerar vi via Piazza Navona, Campo de’ Fiori, vi passerar Pantheon, klosterkyrkan dedikerad till Heliga Birgitta, och så stannar vi på en bro och beundrar Peterskyrkans kupol i fantastiskt rosa skymningsljus. Ett sant photo opportunity, eller insta-moment, som barnen säger. Vi fotograferade och njöt av utsikten. Som vanligt när Sweor träffas, som det snackades mellan gamla och nya bekantskaper. Ett härligt sorl under hela vår promenad genom vackra Rom. Vi kom fram till vår härligt bullriga restaurang i Trastevere, där vi serverades en supergod antipasto och sedan fantastiska pizzor. Ljudnivån gick inte av för hackor, fem minuter efter att vi satt oss till bords. Men så finns det ju så mycket att prata om. Vi åkte sedan hem för att sova medan vissa av våra ROs åkte hem för att jobba med de sista förberedelserna inför morgondagens årsmöte. Jag somnade gott med ett härligt sorl från gatan utanför.

Dagen för årsmötet är här. Under frukosten uppstår en ny stämning i luften, alla är laddade och full koncentration gäller. Årsmötet är bara en gång om året och det känns på stämningen, att det är nu det gäller. Vi samlas i lokalen och sedan prick klockan nio slår vår ordförande Christina Hallmert med klubban och öppnar mötet. Hon hälsar alla varmt välkomna till Rom och årsmöte. Några får ett extra varmt välkomnande; såsom SWEA Roms grundare Ann-Marie Kjellander, flera andra ex-AOs från Rom, men även AOs från Barcelona, Paris, Milano, Rom och Stockholm. Vår före detta internationella ordförande Margaret Sikkens Ahlquist är här samt Christina Moliteus och Åsa-Lena Lööf, även de tidigare internationella ordförande. Många åhörare har dessutom kommit (ca 30 stycken), en extra långväga gäst, Inga Lidén från San Diego, som meddelade att hon var med och startade SWEA San Diego för 38 år sen. Hon har också personliga hälsningar från Agneta Nilsson som tyvärr ej är närvarande vid mötet i Rom.

Christina leder mötet med lugn och effektivitet, och vi åhörare får ta del i vad som hänt i SWEA som organisation under 2016. Det är självklart mycket formalia på ett årsmöte, men en hel del spännande får vi verkligen ta del av. Bland annat får vi höra alla ROs rapporter från deras regioner, all denna aktivitet och alla events och spännande möten som sker ute bland våra avdelningar! Otroligt inspirerande att få ta del av. Bland annat får Ia Dubois, RO i VAME, en spontan applåd då hon berättar om det stipendium som SWEA San Diego skapat för att kunna sponsra en doktorand i svenska som ska sprida kunskaper i det svenska språket i USA. San Diego har för egen maskin instiftat en fond för donationer med 45 000 dollar för detta ändamål, helt otroligt! Totalt donerade SWEA på global basis ca 250 000 dollar för att stödja olika verksamheter under 2016. Jag blir alldeles överväldigad över denna stora summa som vi inom SWEA skänker varje år. SWEA är tydligt inte bara en organisation för att föra samman svenska kvinnor, det är så mycket mer och vi bidrar på ett väldigt tydligt sätt ekonomiskt för att hjälpa och stötta andra organisationer.

Som många redan vet, kommer ju höstens regionmöte att hållas i Perth den 19-22 oktober i samband med Världsmötet. Årets Sverigemiddag ordnas av SWEA Örestad och hålls den 16-17 juni. Sverigemiddagen ordnas alltid av de svenska avdelningarna och värdskapet roteras dem emellan, 2018 har turen kommit till Västerås. Platsen för nästa världsmöte, dvs 2019, är ej ännu bestämd, men flera avdelningar har visat sitt intresse.

Sedan händer något spännande för oss närvarande! Christina Moliteus, sammankallande i kommittén för Årets Svenska Kvinna och tidigare internationell ordförande, tillkännager årets ÅSKa och representanter från respektive kommitté annonserar mottagarna av SWEA Internationals tre stipendier på 10.000 USD vardera:

  • Årets Svenska Kvinna; Nikoo Bazsefidpay, grundare och ordförande av ”Tandläkare utan gränser”, som bidrar till att gamla och unga i fattiga länder får tillgång till svensk tandvård, vilket resulterar i en bättre tandvård och i slutändan ett bättre liv.
  • Stipendium för forskning i svenska språket, litteraturen och samhället; Ian Giles, doktorand vid Edinburghs universitet, som bidrar till forskning om utförandet av översättningsarbeten mellan engelska och svenska språket.
  • Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för interkulturella relationer; Elin Marakatt, samisk renskötare, för hennes studie som förhoppningsvis ska öka kunskapen om samer och renskötning på ett bredare plan.
  • Sigrid Paskells stipendium i scenkonsterna; 16-åringa dansösen Agnes Rosendahl, som med sitt konstnärliga uttryck och med sina i stort sett perfekta fysiska förutsättningar har högt uppsatta mål inom danskonsten.

Mötet avslutades exakt klockan 10:39 och sedan tackade Christina Hallmert och Pia Wennerth de avgående styrelsemedlemmarna Johanna Davis och Johanna Fagerlund för deras fina arbete som skattmästare och sekreterare för SWEA international. Därefter bad Margaret Sikkens Ahlquist om ordet och tackade Christina Hallmert för det fina arbete hon utfört under sitt första år som ordförande i SWEA International. Hon om någon vet ju vad det vill säga att driva denna organisation! Christina fick en ledarskapsbok av Margaret som heter “RAM och KRAM”, och hon bjuder oss andra på ett smart citat ur boken “Utan spaning, ingen aning…” bra ord att ta med sig för oss Sweor. Efter mötet applåderar vi åhörare de medverkande till ett bra jobb och sen är det dags för fotografering av styrelsen och “selfies” med Christina för några av oss.

Efter en underbart god lunch gör sig Sweorna redo för en tretimmars rundvandring i historiska Rom med en kunnig svensk guide, tillika Swea. Sköna skor på gäller nu. Jag är ledsen att missa detta utmärkta tillfälle till att få lära mig mer om Roms historia, men lovar mig själv att snart återvända.

På tåget hem är jag så oerhört tacksam för mitt dryga dygn i Rom. Att uppleva SWEA “live” är alltid en riktigt härlig energikick som räcker länge, om man har tur kanske ända till världsmötet i Perth! Annars är ju Sverigemiddagen i juni ett utmärkt tillfälle att fylla på av bästa SWEA-stämningen.

Sofia Solfors
SWEA Milano

SWEA International Styrelse 2017

SWEA International Styrelse 2017

Kaffe innan årsmötet

Kaffe innan årsmötet

Årsmötet är på gång

Årsmötet är på gång

Styrelsen och publiken under årsmötet

Styrelsen och publiken under årsmötet

Tre fd IO pa vift i Rom: Åsa-Lena Lööf, Margaret Sikkens Ahlquist, och Christina Moliteus

Tre fd IO pa vift i Rom: Åsa-Lena Lööf, Margaret Sikkens Ahlquist, och Christina Moliteus

Rom 1 M Sikkens Ahlquist

Styrelsen på besök till residenset i Rom

Styrelsen på besök till residenset i Rom

Under IÅM i Rom, 2017