Network Menu

Mis betraktelser: På spaning efter de måltider som flytt

Mis Bruneibetraktelse del III

Text: Mi Karlsson Bergkvist, SWEA Global

Här fortsätter Globalmedlemmen Mi Karlsson Bergkvist sina reflektioner över hur det är att flytta från Ningbo i Kina till Brunei.

Läs Mis andra betraktelser >>>

(Författarens klausul: Inledningsvis vill jag framhålla att mina betraktelser, oavsett land, inte vill kritisera varken landet eller personerna jag beskriver. Det hela handlar om att se hur det fungerar i olika länder och återge detta utan att lägga några värderingar i detta.)

Efter nio månader i Brunei, sultanatet på Borneo, startade vår första Ramadan. Omkring sextio procent av befolkningen är muslimer och fastan är ett viktigt inslag i den religiösa årscykeln. På kvällen för den första möjliga ramadandagen gick vi ivrigt väntande på meddelandet från maken Lars kollegor om huruvida bedömandet om månens synlighet skulle starta Ramadan den kvällen eller nästföljande dag. Vid 19-tiden kom så det efterlängtade beskedet. Månen hade visat sig på ett korrekt sätt. Fastan hade inletts och morgondagen blev ledig.

Även om vi inte själva är muslimer påverkar Ramadan ändå vår tillvaro. All verksamhet går på halvfart. I Brunei går solen upp strax före klockan sex och officiellt är det solnedgång klockan halv sju på kvällen. I denna mellantid får de fastande varken äta eller dricka och utetempereraturen i skuggan är omkring trettiotvå grader varje dag. Jag inbillar mig att man blir väldigt utmattad om man inte får vätska. Efter vad det verkar går de allra flesta upp mycket tidigt för att få i sig en rejäl frukost innan solen går upp. Många försöker sedan uppehålla de vanliga rutinerna med skola och jobb, även om det inte är på full arbetskapacitet. De flesta muslimer håller sig i stillhet, undan värme och motion. När vi är ute på motionsrundor är det bara ickemuslimer, kineser, västerlänningar och andra som vi möter. På sonen Simons skola får de muslimska studenterna sitta i ett luftkonditionerat rum när de övriga har gymnastik.

De första dagarna av fastan föreföll att gå bra, men allteftersom tiden har gått, så ser folk mer och mer håglösa och frånvarande ut. Vakterna vid grinden till vårt hus brukar vanligtvis vara alerta och snabba med att öppna vägbommen. Nu får vi hålla igen för att inte tuta, utan istället vänta snällt tills de lägger märke till vår existens. Bruneierna använder så gott som aldrig signalhornet och det skulle förmodligen uppfattas som extra påfluget i dessa dagar.

Häromdagen var vi i The German Shop som importerar en mängd västerländska produkter. Ägaren är förmodligen av turkiskt ursprung. När vi klev in i affären log han ett trött leende med något diffust i ögonen.

– Fastar du? Frågade jag och han nickade med ett kraftlöst uttryck i blicken.

– Ja, det är anledningen till varför jag kanske inte är helt och hållet mig själv, sa han ursäktande. Jag är lite..

Han tystnade och gjorde några svepande rörelser framför ansiktet för att låta oss förstå att hans sinne var lite dimmigt för närvarande.

Restaurangerna har öppet men man är inte tillåten att sitta och äta i lokalen under dagtid. Man får beställa take away och vill man sitta på restaurangen och spisa, får man komma dit efter mörkrets infall. Detsamma gäller på makens arbete under lunchtid. Antingen får han sitta på sitt rum och mumsa i hemlighet, eller så får han åka hem och äta.

Sonen berättar att några av hans muslimska skolkompisar äter middag efter mörkrets infall. Sedan ställer de väckarklockan, somnar och vaknar någon gång mitt i natten, äter något och återgår till nattsovandet. Därefter stiger de åter upp för att äta frukost innan solens strålar höjer sig över Brunei. På de hela taget kan man säga att de bruneiska muslimerna matmässigt vänder på dygnet, även om de i princip är vakna som förut.

När vi hör ordet ”fasta”, skulle man kunna tro att de muslimerna går ner i vikt under denna period. Kanske så är fallet, men när Hari Raya Eidal Fitri, slutet på fastan Ramadan, kommer så tillagas kopiösa mängder av mat och sedan öppnar muslimerna sina hem. Därefter tillbringar de en månad (företrädesvis på helgerna) till att gå runt till sina släktingars och vänners hem och frossar av alla läckerbitarna som erbjuds. Till och med His Majesty The Sultan Hassanal Bolkiah öppnar sitt Istana Nurul Iman (palatset) och bjuder in alla till att komma och hälsa och äta mat. Männen får ta i hand med sultanen och kvinnorna tas emot av sultanens fru. Under dessa dagar finns det goda möjligheter att gå upp de där kilona som man kanske har tappat under fastan.

Ser man dessutom till de kopiösa mängder av mat som konsumeras efter mörkrets infall, så är det nog många som inte går ner sådär speciellt mycket i vikt ens under fasteperioden. Många caféer, restauranger och matvaruaffärer erbjuder särskilda ramadanerbjudanden. Redan vid tretiden börjar de första lokala matförsäljarna sätta upp sina marknadsstånd i väntan på kunder. Vid nationalstadion finns en tillfällig matmarknad. En av maken Lars muslimska kollegor tipsade oss om att åka dit, eftersom det finns ett stort utbud av god och billig mat där. Vi tog honom på orden och en av de första dagarna av fastan åkte vi dit. Vi tyckte själva att vi kom tidigt, redan en halvtimma innan det att solen skulle gå ner. Det var många försäljningsstånd som var tomma och vi tänkte att de nog skulle öppna när det blev mörkt. I själva verket visade det sig att de redan hade stängt. Bruneierna åker dit tidigt, köper sin mat och åker sedan hem och inmundigar sina förvärv. Trots att det mesta var slutsålt eller stängt, fick vi tag i lite goda nudlar, grillad fisk och ett par lammshawarma. Dagen därpå berättade Lars för kollegan om gårdagens besök på marknaden. Kollegan skrattade lite överseende och sa att det nog var i senaste laget om man kom vid 18-tiden.

Sammanfattningsvis ser nog bruneierna till att de får de kalorier de behöver för sin dagliga överlevnad, även om jag misstänker att de själva tycker att deras matintag för närvarande är minimalt. Men så har de också andra matvanor än dem som vi är vana vid. Bruneierna äter en tidig frukost. På förmiddagen, vid 10-tiden, tar de ett mellanmål som exempelvis kan vara allt ifrån kakor eller ett bakverk till en Nasi Katok (kyckling, ris och sambal), eller kanske en nudelrätt av något slag. Vid 12-tiden äter de en vanlig lagad lunch och vid 14-tiden är det ”fika”. För att man inte ska vara totalt utsvulten innan det blir dags att äta middag, tar de i likhet med förmiddagen ett lite nasikakokmellis och vid 18-tiden är det är tid att inta sin middag. Somliga tar nog något litet snack även innan de går och lägger sig för att de inte ska behöva vakna utsvultna mitt i natten. Till måltiderna dricks juicer och drycker som alla innehåller en stor mängd socker. Beställer man en färskpressad juice måste man särskilt påpeka om man inte vill ha de ”ordinarie” matskedarna socker i sitt glas. Det kanske inte är konstigt att Bruneis befolkning är den mest överviktiga i hela Asien.

Måndagen den 26:e juni infaller Hari Raya Aidilfitri, slutet på fastan Ramadan. Då får vi veta hur många kilo som bruneimuslimen har förlorat i vikt, och kanske vi också får tillfälle att besöka några bruneiska hem och få en Beef Rendang eller några andra välsmakande anrättningar. Och, kanske vi till och med går till Istana för att få hälsa på Sultanen och hans hustru.

En av Bruneis många moskeer; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

En av Bruneis många moskeer

Matmarkaden; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

Matmarkaden

Matmarkaden; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

Matmarkaden

Matmarkaden; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

Matmarkaden

Matmarkaden; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

Matmarkaden

Matmarkaden; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

Matmarkaden

Matmarknaden: Drycker och desserter; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

Matmarknaden: Drycker och desserter

Matmarknaden: Grillad fisk och kycklingvingar; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

Matmarknaden: Grillad fisk och kycklingvingar

Matmarknaden: Grillad fisk; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

Matmarknaden: Grillad fisk

Parkeringsplatsen vid matmarknaden; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

Parkeringsplatsen vid matmarknaden

Parkeringsplatsen vid matmarknaden; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

Parkeringsplatsen vid matmarknaden

Förträingsförbud på biografen; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

Förträingsförbud på biografen

Specialerbjudanden från konditoriet Lof; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

Specialerbjudanden från konditoriet Lof

Specialerbjudanden från konditoriet Lof; Foto: Mi Karlsson Bergkvist

Specialerbjudanden från konditoriet Lof