Network Menu

SWEA Austin firar nya bebisar

Text: Hannah Albracht, SWEA Austin

I SWEA Austin firar vi många trevliga svenska högtider och traditioner, som Lucia, glöggfest, Valborg, och annat. Vår avdelning har växt under åren, och en av de nyare traditionerna som etablerats är faktiskt en amerikansk — att fira baby showers för blivande mammor.

För Elisabeth Kihlberg, värdinna för SWEA Austins baby showers och SWEA Austins grundare, var beslutet personligt. När hon flyttade till USA Austin på 70-talet hade hon sin egen nyfödda bebis med sig och hon blev genast bjuden till en massa baby showers — för andra. Hon önskade då att hon haft samma stöd när hon väntade barn. Det var ju ett okänt fenomen för henne då traditionen i Sverige har varit att man ska vänta tills barnet fötts innan man ger presenter och prylar.

“Under åren har vi vid många tillfällen bott tillsammans med andra icke-amerikaner, vilka alla har sina när-familjer långt, långt borta,” säger Elisabeth. “Men det var faktiskt inte förrän vi startat vår SWEA-avdelning här i Austin som jag starkt upplevde att SWEA borde ta på oss att hjälpa dessa blivande mammor, som befinner sig så långt från den egna närfamiljen.”

Det har varit jättetrevligt att få fira bebisarna som kommer med i SWEA Austin och också stötta de familjer som ofta flyttar till Austin utan släkt eller vänner att vända sig till.

Själv flyttade jag till USA från Sverige när jag var 12 år med mina systrar och föräldrar. Sexton år senare bodde jag i Austin och väntade mitt första barn.

Fastän en god vän till min mamma var värd för en vanlig amerikansk baby shower för mig så kände jag mig extra lyckligt lottad att Elisabeth Kihlberg också ställde till med baby shower bara för oss i SWEA gruppen. Jag planerade att prata svenska med mitt barn och ville att hon skulle uppleva svensk kultur så mycket som möjligt så det var jättekul att få prata med andra svenska föräldrar om hur det är att vara förälder i USA. Jag fick till och med några svenska böcker i present vilket var fantastiskt.

Elisabeth bor i flott lägenhet i centrala Austin med fantastisk utsikt över hela staden (se bilderna längst ner på sidan!). Eftersom hon har så perfekt läge firas många SWEA Austin evenemang hemma hos henne, och hennes fina lägenhet var det perfekta stället att ha alla baby showers — 12 stycken på tre år!

Varje baby shower, inklusive min, har vissa ingredienser som får den att bli en succé: god mat, roliga lekar, presenter, samt mammor och mormödrar som kan ge råd.

“Blivande mammor upplever nog alltid en viss oro över att komma till ett okänt sjukhus långt hemifrån, där mycket nytt och okänt väntar,” säger Elisabeth. “Då kan det upplevas skönt och lugnande att få småprata med andra nyblivna mammor med spädbarn som nyss gått igenom detta fantastiska äventyr.”

Det håller jag verkligen med om — på min baby shower hemma hos Elisabeth åt och drack vi medan vi snackade och umgick. Jag fick jättefina presenter — en del som jag hade på mitt register och andra som var lite extra speciella. Till exempel så har SWEA Austin medlem Ellen Rivas ofta använt sin talang till att sy små “sleeping nests” till bebisarna i SWEA, och en sån fick jag. När min dotter Alice var liten använde vi den jättelänge. En sån sak hade jag inte ens vetat om hade inte Ellen varit så omtänksam.

Jag fick också en så kallad “diaper cake”, eller blöjtårta, vilket är väldigt vanligt på amerikanska baby showers. Den innehöll blöjor och jättegulliga små onesies bundna med snöre så att det likande en tårta. Jättefint och praktiskt!

Jag kände mig hedrad att få så mycket omsorg och uppmärksamhet bara för att jag väntade barn. En baby shower är ett tillfälle att påminna varandra att vi i SWEA Austin tar hand om varandra och bryr oss om varandra, särskilt när det handlar om något så viktigt och spännande som att vänta barn. Vi använder en amerikansk tradition till att styrka de svenska relationerna vi har här i Austin och det är verkligen speciellt.

Hannah med presenttårtan; Foto: Ann P. Miller

Hannah med blöjtårtan (diaper cake); Foto: Ann P. Miller

Elisabeth med presenterna; Foto: Annelie Östlund

Elisabeth med presenterna; Foto: Annelie Östlund

Elisabeth, Hanna, Ellin, och Hannah; Foto: Ann P. Miller

Elisabeth, Hanna, Ellen, och Hannah; Foto: Ann P. Miller