Network Menu

Avdelning i fokus: SWEA Marbella

Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


SWEA Marbella – avdelningen mitt i solen

Text: Mi Karlsson Bergkvist, SWEA Mellanöstern

Marbella ligger i Andalusien och kan sägas vara en blandning av ultimat lyx med magnifika miljonyachts på rad i hamnen, vräkiga bilar, glitter, glamour och överdådiga drinkar på de flärdfulla hotellen och klubbarna, och sedan den mera genuina bebyggelsen, fornlämningar från olika historiska tidsperioder. Allt detta omgivet av det vackra berget Sierra Blanca.

Ordförande Eva Roman berättar här om verksamheten på denna speciella plats. SWEA Marbellas historia tog sitt avstamp i Göteborg på ett internationellt möte 1988. Ingrid Nordström, hennes syster och Britten Emme var på plats, och Ingrid och Britten bestämde sig för att starta upp SWEA Marbella eftersom Britten planerade att flytta dit.

Ingrid Nordströms syster var dessutom ordförande i SWEA Los Angeles så det fanns verkligen starka SWEA-anknytningar inför uppstarten. Officiellt grundades avdelningen 1991 med Ingrid som vår första ordförande. Alice Babs och dåvarande konsulns fru blev hedersmedlemmar i avdelningen. Britten Emme är fortfarande en mycket aktiv Swea och Ingrid är idag en av våra hedersmedlemmar.

Idag har SWEA Marbella cirka 200 medlemmar och Eva säger att omsättningen på folk är ganska stor, mellan 10 och 15 % under de senaste åren. Många flyttar till Marbella, stannar ett par år och sedan försvinner de.

Ny i Marbella
Med en förhållandevis stor omsättning på medlemmar så är det givetvis viktigt att ta hand om nykomlingar och även försöka fånga upp möjliga svenskor som skulle kunna tänka sig att vara med. Information och fadderverksamhet är därför viktig. Eva berättar att:

Vi har regelbundet ett välkomstmöte för nya Sweor och på våra återkommande frukostar och lunchmöten finns alltid någon från styrelsen med för att kunna informera och svara på frågor.

Om man vill bo och arbeta i Marbella och längs Costa del Solkusten kan man uppleva arbetssituationen och språket som en svårighet. Här finns inga större multinationella företag att arbeta på, eller svenska verksamheter som annars skulle kunna vara naturligt att söka sig till.

Ett rikt och varierat aktivitetsutbud
SWEA Marbella erbjuder en omväxlande och stor mängd aktiviteter. Framför allt riktar man sig till medlemmarna, men tanken är också att programutbudet ska kunna locka även icke Sweor som kan bli intresserade av att ansluta sig till avdelningen. Eva berättar att de har mellan 50 och 60 evenemang per år och det händer något så gott som varje vecka.

Avdelningen har inga aktiviteter från mitten av juni till början av september, men desto fler under högsäsongen eftersom många av Sweorna åker hem till Sverige under den tiden. Vi har återkommande programinslag varje månad såsom frukostmöten, nätverksluncher, coffee chat och filmtajm. Sedan tillkommer andra evenemang som föredrag, besök på museum, tema hälsa och utflykter av olika slag. Vi har också temagrupper för aktiviteter som passar för mindre grupper såsom en golfklubb, en bridgeklubb och dessutom har vi två bokcirklar. Våra två största aktiviteter varje år är vårens modevisning och höstens modemässa. Vi uppmärksammar också de svenska högtiderna och försöker göra något i samband med dessa.

Avdelningen har exempelvis också haft utbildning för medlemmarna om hur man hittar runt på swea.org, Facebook och medlemsregistret, De erbjuder också nätverksluncher och utflykter av olika slag.

Vårt programutbud är SWEA Marbellas styrka och det viktigaste för oss är att hålla det så intressant som möjligt. Vi har en programkommitté som lägger ett förslag till styrelsen inför varje säsong och målsättningen är att det ska vara något som passar för alla såsom kultur, hälsa, bussutflykter med guide, samt några billiga såsom coffee chat (var och en betalar sitt fika) till månatliga luncher och frukostar. Varje aktivitet har en värdinna och kommittén arbetar aktivt för att locka Sweor som inte sitter i styrelsen eller i någon kommitté, att vara värdinna för att uppmuntra dem till att bli mer aktiva.

SWEA-medlemmarna får ett email omkring en vecka innan evenemangen. Information finns också på avdelningens hemsida. Eva berättar att de förra året gjorde en enkätundersökning för att få veta vad medlemmarna tyckte om verksamheten och evenemangen, och glädjande nog fick de mycket positiv respons på sitt arbete.

Information till medlemmarna
Omkring fem gånger om året får SWEA Marbellas medlemmar ”Ordförandes rader” som skickas ut via email. Avdelningens webbplats är också en viktig informationskälla där man själv kan gå in och söka upplysningar om exempelvis aktiviteterna. Efteråt läggs det upp en liten sammanfattande text och bilder från evenemangen på webbplatsen för att visa hur det blev och förhoppningsvis också kunna locka andra att komma nästa gång. Avdelningen har också två aktiva facebook-sidor, SWEA Nätverk Marbella och SWEA Professional Marbella. Eva berättar att de under många år haft en medlemstidning:

Den kom ut två gånger om året. I år gör vi dock ett uppehåll eftersom vi för närvarande inte har någon som hinner vara redaktör eller kan göra layout. Men, vi hoppas kunna återuppta tidningen igen så snart det går.

SWEA Professional och avdelningens donationer
SWEA Professional har varit verksam sedan hösten 2016. Programmen är öppna för alla Sweor och varannan månad har de träffar med många intressanta program. Det brukar vanligtvis vara mellan 25 och 30 personer som kommer varje gång. Eva säger att:

Vi har fått fler yngre medlemmar och det är många som går på deras kvällsaktiviteter. Eftersom alla är medlemmar i SWEA, kan vi inte urskilja hur många som bara är med på grund av SWEA Professional, som är en intressegrupp inom SWEA.

SWEA Marbella gör även donationer. Pengarna kommer från avdelningens överskott och ges till svenskar och svenska organisationer som främjar att sprida svensk kultur, det svenska språket eller svenska traditioner. I år delades det ut medel till Svenska skolan Fuengirola för att finansiera prispengar till en uppsatstävling. Svenska skolan Marbella fick pengar för inköp till ”elevernas kök”; en svensktillverkad varmluftsugn. Svenska Kyrkan på Costa del Sol fick också en donation av avdelningen, särskilt avsedd för kyrkans barnverksamhet och inköp av svensktillverkade leksaker och pysselmaterial.

Specialare i Marbella
Det bästa med att vara medlem i SWEA Marbella är gemenskapen och att få träffa andra svenska kvinnor. De utbyter erfarenheter, ger råd och får tips om allehanda saker. Inte minst kan man få delta i spännande aktiviteter och utflykter. För den som inte har varit i Marbella tidigare säger Eva att:

Vad man söker sig till är naturligtvis lite beroende på intresse, men vi har mycket fina vandringsleder. Den mest spektakulära är förstås Camino del Rey, vilken byggdes i början på 1900-talet och är 3 km lång. Den var stängd under flera år då den rasat samman, men nu är den renoverad och öppnade igen för allmänheten 2015. En utmaning för många är att bestiga La Concha, en bergstopp väl synlig från alla håll i Marbella. Vi har också fantastiska golfmöjligheter med många golfbanor som håller mycket hög kvalitet. Man bör självklart också besöka Casco Antigue (gamla stan), vilken grundades av morerna redan på 700-talet. Om man kommer hit under sommaren så får man inte missa ett besök på en Chiringuito, restauranger som ligger på/vid stranden; många av dem har musik och ofta uppstår spontan dans fram mot kvällen. Man bör heller inte missa en utflykt till några av våra bergsbyar, exempelvis Istán, Gaucín eller Casares. Ett ställe som ligger något längre bort, men väl värt ett besök, är staden Ronda.

Tack Eva och SWEA Marbella!

Marbellas natyr; Foto: Richard Björkman/Sydkusten

Marbellas natyr
Foto: Richard Björkman/Sydkusten

Marbella Sweor som var arrangöer till höstens mässa; Foto: Richard Björkman/Sydkusten

Marbella Sweor som var arrangöer till höstens mässa, där det var ett 60-tal utställare; Foto: Richard Björkman/Sydkusten

Försäljning under höstens mässa; Foto: Richard Björkman/Sydkusten

Försäljning under höstens mässa; Foto: Richard Björkman/Sydkusten

​Båtutflykt; Foto: Margareta Broman​

​Båtutflykt vid kusten utanför Estepona; Foto: Margareta Broman​

​Bouletävling; Foto: Monica Silverstrand​

​Bouletävling som hölls en härlig dag på fincan hos Swean Camilla Grahn; Foto: Monica Silverstrand​

​Vandring nära Benahavís; Foto: Birgitta Sund

​Vandring nära Benahavís
Foto: Birgitta Sund