Network Menu

Avdelning i fokus: SWEA Oslo

Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


SWEA Oslo – En vän i nöden

Text: Mi Karlsson Bergkvist, SWEA Mellanöstern

I Sveriges grannland i väst finns avdelningen SWEA Oslo. Många Sweor har säkert besökt den norska huvudstaden och gjort några av de ”måsten” som Kari Styren nämner; att vandra på taket på Operan, åka till Holmenkollen, Aker Brygge och Vigelandsparken, besöka Kon-Tiki-museet, Vikingskiphuset på Bygdøy och se alla fantastiska tavlor på Munchmuseet. Kari är SWEA Oslos ordförande. Här berättar hon om avdelningen och dess verksamhet.

SWEA Oslo 25-års jubileumsfest

SWEA Oslo firade 25 års jubileum med en fotovägg där alla klädde ut sig och poserade Foto: Kirsi Saikkonen

SWEA Oslo 25 år
Före detta ordförande Katarina Silfverskiöld berättar att avdelningen firar 25-årsjubileum i år, och de startade verksamheten den 31 mars 1993. Från början var det dock två avdelningar som sedan slogs ihop till en gemensam. SWEA Oslo var den 40:e avdelningen i SWEA.

Avdelningen grundades av Gunnel Meyer som kom till Oslo från Bryssel. Gunnel hade fått nys om att Anita Coward tagit SWEA-konceptet till Norge och skulle starta en avdelning i Telemark. Detta inspirerade Gunnel att initiera en avdelning i Oslo. Agneta Nilsson kom från LA och var med på invigningen av SWEA Telemark den 29:e mars 1993 och SWEA Oslo den 31:a mars 1993. Invigningen ägde rum i ambassadens residens som dåvarande ambassadris Vanja Bodström ställde till förfogande. I dag är SWEA Telemark inlemmat i SWEA Oslo. Ett tiotal av dem som deltog från starten är fortfarande medlemmar i SWEA Oslo.

Det första informationsmötet för SWEA Oslo hölls på Voksenåsen, där hedersledamot Karin-Ida Roos arbetade och fungerade lite som SWEA Oslos ”gudmor”. Ett 40-tal kvinnor var närvarande, bland annat Margareta Forslund. Hon var designer och ställde ut sina egentillverkade färggranna regnkappor (se foton).

SWEA Oslo – Medlemmar

SWEA Oslo medlemmar ser Mamma Mia, Here We Go Again, 201807

Spontant initiativ av SWEA Oslo medlemmar att gå på biograf och se Mamma Mia, Here We Go Again, juli 2018 Foto: Lena Östling

Idag har SWEA Oslo 175 medlemmar. Kari säger att de hade en stor ökning i medlemsantal 2017 och tendensen är likadan i år, men att det varierar ganska mycket. I SWEA Oslo är många av de nyare medlemmarna kvinnor som själva kommit till Oslo i samband med jobb, eller för att söka jobb. En annan orsak kan också vara att man träffat en norrman hemma eller någonstans i världen, och väljer att flytta till Oslo av den anledningen. Hon menar att det inte är några större svårigheter att flytta till Norge när man är svensk. Avdelningen månar också om sina nykomlingar och Kari berättar att:

Vi tar personlig kontakt och bjuder in till en träff med styrelsen och andra resurspersoner, både ”erfarna” Sweor och gruppledare. Här berättar vi om SWEA, både ur ett världsperspektiv och hur det fungerar i vår avdelning, samt vilka aktiviteter vi har och hur vi organiserar dessa. Vi lär känna varandra och önskar förmedla energi och drivkraft som gör medlemskap attraktivt och att nya medlemmar snabbt får fotfäste och lust att engagera sig från första början. I SWEA Oslo kan du finna vänner för livet. Känna trygghet i gemenskapen som språket och traditionerna skapar i en miljö som kanske ser helt annorlunda ut. Vi finns där för varandra.

Kari säger att en av medlemmarna har beskrivit avdelningen som ”en vän i nöden”. Det finns också en omsorgsgrupp som heter SWEA Oslo Omsorg/Care. Här finns medlemmar som man kan kontakta om man känner att man själv eller någon annan behöver stöd eller extra omtanke.

Regnkläder under SWEA Oslos invigning, 1993

Regnkläder under SWEA Oslos invigning, 1993 Foto: Privat

SWEA Oslo – Aktiviteter
Redan efter en snabb titt på SWEA Oslos webbplats ger vid handen att det erbjuds ett digert utbud av både återkommande aktiviteter och specialarrangemang. Förutom en paus under sommarperioden, finns det evenemang av varierande slag hela tiden. Kari berättar:

I Oslo har vi fem fasta middagar under årets lopp som speglar våra svenska traditioner. Julbordet är oftast mycket välbesökt, det har befäst sin ställning senare år. I övrigt så varierar intresset från år till år. Det är lite svårt att spå hur många som anmäler sig, vilket kan vara lite besvärligt att hantera för middagsvärdar och andra arrangörer bland oss. Vi har mingel sista måndagen varje månad och utöver det Professional-träffar och aktiviteter i grupper som exempelvis golfgruppen, samtalsgruppen, stick och hantverksgruppen och bokgruppen. Därtill kommer ad-hoc kultur- och/eller fritidsaktiviteter.

I år, 2018, firade avdelningen 25-årsjubiluem, något som givetvis uppmärksammades. Kirsi Saikkonen, vice ordförande, berättar om festligheterna i sitt inlägg på Oslobloggen på avdelningens hemsida:

Vårens stora begivenhet var jubileumsfesten som hölls i mitten av april i stadsdelen Gamlebyen, då vi firade SWEA Oslo 25 år. Jag törs säga att allting genomfördes under parollen “extra-allt”. Med oss hem hade vi jubileumsglas, jubileumshäfte och glada minnen av mingel, festfotosession, tal, superb tre-rätters och inte minst stämningsfylld sång av Elin Therese Vilhelmsson Birkelund.

Regnkläder under SWEA Oslos invigning, 1993

Regnkläder under SWEA Oslos invigning, 1993
Foto: Privat

Sedan 2015 finns det också en Professionalgrupp inom SWEA Oslo och intresset har varit stort. Kari säger att de första åren efter uppstarten bidrog Professional till att de fick många nya medlemmar.

Somliga Oslo-Sweor är mest bara intresserade av Professionals aktiviteter, i alla fall inledningsvis. Eller prioriterar bara dessa. Hela 30 % av våra medlemmar har anmält sig till Professional-gruppen och är då också medlemmar i en sluten Facebook-grupp.

Kari tycker att evenemang, både stora som små, alla har sina för och nackdelar och det är svårt att säga vilka som passar bäst. De stora evenemangen är trevliga för att man har möjlighet att träffa många Sweor på en och samma gång. De mindre har fördelen att de inte blir så administrativt tunga och att medlemmarna verkar tycka om de spontana evenemangen som kommer. Kari säger att de försöker lyssna in medlemmarna och förhålla sig till nutiden.

Vi tänker att det är viktigt att alla känner sig nöjda och glada med bredd och djup, och inte känna oss jagade av ambitioner om ”stora” aktiviteter. Det kan vara lika kul att göra saker på någons förslag, som kommit upp på impuls. Vi försöker ta fasta på nya aktivitetsidéer från medlemmar, vilka i många fall passar för mindre grupper.

Kari påpekar också att det finns andra saker som spelar in. Många av medlemmarna arbetar och det innebär att de måste prioritera vad de gör på sin fritid. Dessutom är tillgången på icke SWEA-evenemang stort. I Oslo är det lätt att hitta saker att göra, om man bara vill. ”Vi har konkurrens!”, säger Kari.

SWEA Oslo – kommunikation med medlemmarna och tankar inför framtiden

Karta med Oslo och TelemarkSWEA Oslo använder en mängd olika vägar för att informera sina medlemmar. Kari berättar att information från styrelsen och kommande aktiviteter skickas ut från med e-post och detta når alla medlemmar. Hon säger att:

På vår hemsida annonseras alla aktiviteter och det skrivs en blogg om det som kommer eller har varit. Bäst kommunikationsmässigt – interaktivt – är en sluten grupp för medlemmarna på Facebook. Den används aktivt av alla som använder Facebook, men de som inte är där, faller ju utanför – vilket vi måste ta hänsyn till. Sen ett halvår tillbaka kan vi nå alla medlemmar via sms, men det är en kanal vi i dagsläget använder sparsamt. Vi har i det stora hela många olika kanaler och tar konkret ställning till vilka vi använder, till vilket syfte och hur ofta.

Tidigare hade SWEA Oslo ett medlemsblad som skickades ut till alla medlemmar. Detta kostade dock för mycket och nu funderar man på digitala lösningar och att utveckla hemsidan. Kari säger att de också arbetar för lösningar att bevara det tidigare materialet eftersom det är en del av SWEA-historia.

Vi funderar i nuläget på om en sammanfattning av året i ett enkelt digitalt format, kanske nyhetsbrev, kan vara ett alternativ. Vi ska sätta oss ner och se hur det ska gå till, så att historien inte går förlorad nu när vi i så hög grad lever i ögonblicket i sociala medier.

SWEA Oslo har en ständigt pågående dialog om att hitta nya vägar för avdelningen att fungera på bästa sätt. Kari framhåller att det är viktigt för dem att anpassa sig till nutiden och försöka se till medlemmarnas önskemål och livssituation. En avgörande faktor är att många arbetar del-eller heltid och det måste verksamheten givetvis ta hänsyn till.

Vi jobbar för att hitta nyckeln till att skapa engagemang med utgångspunkt i SWEAs syfte, att anpassa verksamheten till vår tid, som präglas av tidsklämma och prioritering. Hur kan vi bättre organisera oss, skapa engagemang och få tillgång till drivkraft och ansvarstagande? Omsorgen och omtanken om SWEA-vännerna finns där, men det är inte alltid tiden räcker till. Den norska dugnadsmodellen är tyvärr på utgång. Förr hjälpte alla till med praktiska göromål för gemenskapens skull, numera konstaterar man bara ”jag har inte tid, fråga mig en annan gång….”

Något som diskuteras är hur stort utrymme de traditionella aktiviteterna ska få ta. Under den senaste tiden har medlemmarna visat ett stort intresse för snabba initiativ och förslag. Det har rört sig om smala aktiviteter som till exempel en konsert, en utställning, en skidtur… Detta kanske är SWEA Oslos framtida melodi.