Network Menu

Ingmar Bergmanåret, Fokus SWEA USA

Text: Mi Karlsson Bergkvist, SWEA Mellanöstern

I år firar en av Sveriges största kulturpersoner, Ingmar Bergman, 100-årsjubileum. Runtom i SWEA-land har detta uppmärksammats på olika sätt och i olika former. I många fall har lokala SWEA avdelningar varit involverade eller stöttat dessa allmänna evenemang omkring Bergmanjubileet. Här är några av alla de aktiviteter som har pågått runtom i USA.

SWEA Virginia Beach
Ingmar Bergman Film Festival

BergmanPoster_original-691x1024SWEA Virginia Beach har sedan 2012 arrangerat en filmfestival varje år där man visat en svensk film och haft olika typer av program och evenemang i samband med detta. Den 11 oktober i år går den ordinarie filmfestivalen av stapeln, men den 15 till 29 oktober kommer avdelningen dessutom att ordna en egen festival tillägnad Ingmar Bergman. Anette Johnson berättar om detta spännande specialprojekt.

– Vi fick ett email redan i februari 2017 från vår svenska konsul, Rolf Williams. Enligt svenska ambassadens evenemangskalender för 2018 kommer Ingmar Bergmans 100-års jubileum firas globalt. Efter att ha fördjupat oss mer i detta ämne, lärde vi oss att Svenska Institutet-SI, kan hjälpa till med material om man på något sätt ville skapa en händelse i samband med den världsomfattande hyllningen av Ingmar Bergman.

Anette ville gärna göra något av detta och under avdelningens årsmöte avsatte styrelsen en budget för den nya aktiviteten. Anette och fyra SWEA-kollegor började arbeta med projektet. För att fräscha upp minnet av filmerna, åkte Anette till den närliggande och största videouthyrningsbutiken i Virginia, Naro Video. Anette berättar att:

– Jag hyrde sexton av Bergmans mest populäraste filmer. Det kändes som ett ”Ingmar Bergmanmaraton” för Ewa Muscari och mig när vi såg alla sexton filmerna under en treveckorsperiod.

Anette och hennes filmteam i SWEA valde till slut Höstsonaten, Smultronstället och Sommarnattens leende. När detta beslut var taget så kontaktade de distributören, Janus Films, som hade köpt rättigheterna till samtliga av Bergmans filmer i USA.

– En enskild distributör gör det enkelt för oss, eftersom de har lagt till engelsk text och översatt handlingen, filmtitlar med mera, till engelska. Allt detta material kan vi använda för marknadsföring, som till en flyer, sponsorbrev, vår webbsida etc.

Nästa steg var att hitta en lämplig biograf. SWEA-kollegan Gunilla som varit i Virginia Beach sedan 1980-talet och ”känner alla”, kontaktade Tench Philips och Thom Vourlas som driver Naro Cinema. Biografen byggdes 1936 och det är den äldsta bion i Virginia.

– Det visade sig att Tench och Thom tagit över Naro Cinema på grund av sin beundran för Ingmar Bergman, berättar Anette. Vi möttes på deras kontor och ”pratade Bergman”. Båda två var intresserade av att hyra ut biografen till oss och det tog inte lång tid förrän vi skrivit kontrakt och valt ut datum.

Mal Vincent är en välrenommerad filmkritiker som har en stor förkärlek för Ingmar Bergmans filmer och har träffat både Liv Ullman och Ingrid Bergman. Han kommer också att medverka på festivalen som presentatör av ett par av filmerna.

Avslutningsvis säger Anette att det är väldigt roligt att sprida svensk kultur, och att få vara del av att fira Ingmar Bergmans jubileum gör avdelningen både stolt och tacksam. En extra bonus är naturligtvis när man kan se en bra film och samtidigt smaska på en bit svenskt godis, skojar hon.

SWEA Virginia Beach filmfestival: virginiabeach.swea.org/2018/ingmar-bergman-filmfestival-2018/

bergman-100ar-altec-colorado

SWEA Denver
Film-och musikföreläsning

Lisa Jonsson, SWEA Denvers ordförande, berättar att de samarbetar med University of Colorado Boulder för ett Bergmanevenemang. Universitetet bjuder in till föreläsningen ”Directly affecting the emotions: Ingmar Bergman’s use of music in film”, som hålls av Ann-Kristin Wallengren, professor och prodekan från Språk-och litteraturcentrum i Lund, och SWEA Denver som har donerat ett litet bidrag till detta. Förutom studenter är SWEA-medlemmarna inbjudna och i samband med föreläsningen visas också Sjunde inseglet.

SWEA Denver evenemang: colorado.swea.org/events/ingmar-bergman-evenemang/

SWEA New York
Mona Johnsson Scholarship 2017 till The Swedish Cottage Marionette Theatre

SWEA-NY-Stipendiat-2017-245x300

Cinna Vesterlund, svensk representant för The Swedish Cottage Marionette Theater, tar emot SWEA New Yorks Mona Johnsson Scholarship 2017

SWEA New Yorks Mona Johnsson Scholarship 2017 gick till The Swedish Cottage Marionette Theatre som ligger i Central Park. Priset på 3000 USD går till att sätta upp Clownen Beppo. Denna dans-och sångpjäs skrevs av Ingmar Bergmans första fru, dansaren och koreografen Else Fisher, och sattes upp första gången 1942 med Ingmar Bergmans som regissör.

– Det var inte ett medvetet val att stipendiaten skulle ha Bergmananknytning, säger Lisa Hammarstrand från SWEA NY, utan det var helt enkelt den bästa kandidaten. Kanske man kan säga att vårt främsta Bergmanfirande är att vi kommer att gå och se på vår kära stipendiat och föreställningen.

Cinna Vesterberg mottog stipendiet som representant för The Swedish Cottage Marionette Theatre och det är också hon som regisserar Clownen Beppo. Inför uppsättningen mötte Cinna Else Fishers och Ingmar Bergmans dotter Lena, och fick då lite mera kött på benen.

– Lena sa att det viktigaste är att föreställningen får andas emellanåt, att det finns ett lugn i den, inte bara non-stop action, och det tänker jag på nu när vi repeterar. Vår Beppo har både marionettdockor och skådespelare. Jag har översatt pjäsen till engelska och det är även jag som läser den under föreställningen.

Längst ner på sidan finns en recension av Beppo the Clown från The New York Times.

SWEA New York information: newyork.swea.org/stipendiater-2017/, newyork.swea.org/2018/swea-ny-stipendiat-2018-spelar-forestallningen-clownen-bebbo/

Fler avdelningar stöttar andra Bergman evenemang

Runtom i USA har SWEA på olika sätt stöttat olika Bergmanrelaterade aktiviteter. Exempelvis stöttade Texas SWEA-avdelningar och de svenska konsulaten The Museum of Fine Arts i Houston och The Austin Film Society med deras respektive Begmanevenemang (mfah.org/blogs/inside-mfah/plan-a-bergman-immersion-an-ingmar-bergman-celebration-comes-to-houston resp. austinfilm.org/series/ingmar-bergmans-centennial/).

New York bjöd på ytterligare ett Bergmanevent: en visning av filmen Sommarnattens leende i slutet av juni. Visningen hölls i McCarren park och var ett samarbete mellan svenska konsulatet och NYC Parks departement. Generalkonsul Leif Pagrotsky var på plats, inledde visningen och gjorde en presentation av filmen. (Se nycgovparks.org/parks/mccarren-park/events/2018/06/29/arts-culture-fun-ingmar-film-festival-seventh-seal.)

SWEA San Francisco marknadsförde den amerikanska premiären av filmen Ingmar Bergman Through the Choreogragher’s Eye, som visades under San Francisco Dance Film Festival. Denna film baserar sig på fyra av Sveriges mest välrenommerade koreografers tolkningar av och uttryck för Ingmar Bergman, hans konst och den förtrollande naturen på Fårö. Ingmar Bergman Jr och dansaren/koreografen Alexander Ekman deltog i en frågestund efter filmvisningen. (Se sfdancefilmfest.org/bergman/.)