Network Menu

En av oss: Katri Olander Serenius

Text: Sofia Solfors, SWEA Milano
Foto: Privat

”Jag är faktiskt medelsnitts-Swean”, skrattar Katri Olander Serenius som svar på min fråga ”Vem är du egentligen?” Hon fortsätter att förklara att medelåldern för alla som angivit sin ålder i SWEAs medlemsregister Kommed (ca 70% av medlemmarna) är 60,47 år, precis som hon själv är. Hon kanske är en doldis för många Sweor, även om hon ständigt finns mitt ibland oss och varit i kontakt med många av oss genom sitt arbete som SWEAs administrativa chef. Katri har verkligen full koll på sitt SWEA, där hon från sitt hemmakontor i södra Florida sköter SWEAs administration på halvtid. Hon sköter mycket av vår interninformation, sitter med i internationella styrelsens möten och stöttar arbetet där och är självklart en viktig person för vår ordförande. Hon håller även kontakt med våra avdelnings- och regionordförande i olika frågor, men även med kommittéledamöter, våra rådgivare, externa aktörer som annonsörer och sponsorer och inte minst enskilda medlemmar. Katri är faktiskt spindeln i nätet för hela verksamheten och har en del i mycket av det arbete som görs från SWEA international.

Arbetet som administrativ chef för SWEA har hon haft sedan 2011, då hon fick rådet att söka när jobbet lystes ut. Hon hade kommit till Florida redan 2004 sedan hennes man vunnit sitt Green card på lotteri och de bestämde sig för att ta chansen att flytta över. Katri hade då ett eget företag i event och kongress-branschen i Göteborg med flera anställda. Rent praktiskt tog det några år att förbereda flytten, sälja sitt bolag och sedan flytta permanent, men det har hon inte ångrat. ”Jag började med att pendla fram och tillbaka några år först, men vi trivs väldigt bra här så flytten ångrar vi verkligen inte”, säger Katri. Redan 2001 gick Katri med i SWEA och har varit sekreterare, vice ordförande och ordförande i SWEA South Floridas styrelse.

Katri med Anette Lemmel under sommarfest i Florida, 2018; Foto: Privat

Katri med Anette Lemmel under sommarfest i Florida, 2018

Katri är född i Finland, men uppvuxen på Sveriges västkust, först i Uddevalla och sedan flyttade hon till Göteborg, där hon pluggade på Handels och arbetade. Hon träffade sin man Thomas på sin egen 30-årsfest, en överraskningsfest som ordnades av hennes bästa kompisar på ett ställe på Avenyn i Göteborg. Hon har haft massor av spännande jobb genom åren, bland annat inom hotellbranschen som kongressansvarig och marknadsansvarig, och hon var också en tid regionchef på ett utbildningsföretag. Hennes erfarenhet ledde sedan fram till att hon byggde upp ett eget eventbolag som hon var VD för i 10 år. Det har självklart gett henne ovärderlig kunskap och erfarenhet för hennes jobb inom SWEA, där det ofta handla om att organisera och strukturera såväl information som event av olika slag.

Katri har också varit vicekonsul i Florida i några år. Hon berättar om de spännande åren, om att få chansen att arbeta med att hjälpa andra svenskar i olika situationer var otroligt givande menar hon. Det märks att Katri gillar att arbeta med människor och att organisera, hon är fenomenal på att minnas. Det var där på konsulatet hon var med och anställde och lärde känna Anette Lemmel, som nu också arbetar deltid med SWEAs administration. Katri älskar verkligen sitt arbete med SWEA, ”Ju mer jag lär mig om vår organisation, desto mer fantastisk tycker jag att den är”, säger hon. Hon har ett fritt arbete då hon arbetar hemifrån, men det är alltid något på gång. ”SWEA lever 24/7, som vi säger i USA”, skrattar Katri. ”Jag älskar verkligen kontakten med alla medlemmar” säger hon, ”det är ju de som är SWEA!”

För att hålla igång har Katri en härligt annorlunda träningsform som hon älskar, nämligen ballet barre, som är balett med styrke- och smidighetsträning. Katri är supervig och går ner i spagat. Att hålla sig i form är en självklarhet för Katri, som gärna hänger med på yoga eller andra aktiviteter där man får röra på sig, vilket Katri älskar. ”SWEA är en helt otrolig organisation som jag vill vara med i länge till och då gäller det att hålla sig i form”, säger Katri.

Katri och Christina på promenad i Perth, oktober 2017; Foto: Privat

Katri och Christina på promenad i Perth, oktober 2017

 

Katri med Sweor i Dubai, november 2017; Foto: Privat

Katri med Sweor i Dubai, november 2017

 

Katri med Sweor i Singapore, oktober 2017; Foto: Privat

Katri med Sweor i Singapore, oktober 2017