Network Menu

En av oss: Sussi Lempert Schwarz

Text: Sofia Solfors, SWEA Milano
Foto: Privat

Redan som liten flicka under uppväxten i Malmö, visste Portland-Swean Sussi Lempert Schwarz att hon ville ta hand om föräldrarlösa barn. Hon minns tydligt visionen hon hade som lite flicka. ”Jag minns att jag sa till min mamma, jag vill så gärna starta ett hem för fattiga och föräldralösa barn. Det kan du när du blir stor, svarade min mamma.”

Hela livet har hon varit fokuserad på sin dröm. Hon läste barnpsykologi i Malmö, gifte sig med sin danska man Eli. Ett jobberbjudande 1989, som professor på Prince Philip Dental Hospital, tog familjen med fyra barn till Hong Kong.

Sussi fick möjlighet att följa med sin man på studiebesök på olika platser i Kina, där hon såg många fattiga barn. Under denna tiden i Kina fick man endast få ett barn. Pojkar var populära, så flickor lämnades bort. Några blev lämnade utanför polisstationer, på ålderdomshem eller på barnhem. Adoption var sällsynt.

1994-1995 filmade Engelska kanalen TV4, med gömd kamera, dessa barnhem, som visade hemska förhållanden.

En av Sussis resor i Kina gick till Shanghai, där hon besökte Shanghai barnhem. Här fick hon ett inblick i arbetet med alla de hemlösa barnen. Hon kände att här måste hon göra något.

Känslan kom smygande igen, ska jag göra barnhemmet här? Efter filmandet av barnhemmen var det omöjligt att försöka ta sig in i Kina som västerlänning och hjälpa barn.

Fast besluten att hitta ett sätt, fördjupade sig Sussi och lärde allt hon kunde i ämnet.

”Hur startar man?” undrade Sussi. ”Jag hade visionen och engagemanget, men jag hade inte en aning om hur jag skulle göra. Att samtidigt göra det långt bort i ett främmande land, gjorde saken mer komplicerad” skrattar hon. Passionen var stark, hon kände att hon var tvungen att göra det. Hon beskriver också hur många händelser längs vägen på något magiskt sätt ledde henne i rätt riktning, utan att hon just då var medveten om det. Hon förstod snabbt att detta kan man inte göra ensam. Hon samlade ihop en grupp med bl.a. Sweor från Hong Kong och andra intressanta personer, som hade samma passion och lust, att ta tag i ett ganska omöjligt projekt.

Sussi träffade en journalist, Bob, som var baserad i Hong Kong, för NBC. Han lyssnade och föreslog att hon skulle skriva ner ett förslag om sina idéer. Bob hjälpte henne sedan att skriva ihop allt och arrangerade ett möte med en grupp affärsmän och advokater, ”proffs helt enkelt”, säger hon. De talade mandarin och hade arbetat med Kina i många år. Efter hört Sussis dröm, menade de att detta var omöjligt, men gav i alla fall några tips.

”Okay,” tänkte Sussi, ”jag får väl göra det på mitt eget sätt då.”

Bob berättade om en bekant, Jenny L, som hade hjälpt till att bygga en skola i Kina. Jenny L var designer och hade bland annat gjort scenkläderna till storfilmen The Last Emperor. Hon blev intresserad av Sussis arbete, och var bra på att ordna fundraisers. Hon var spännande och hade massor av kontakter.

”Saker bara hände”, säger Sussi, ”det kändes som att allt placerades framför mig.”

THE SUNBEAM CHILDREN´S FOUNDATION LTD blev officiellt 1996 med totalt fem founding members från olika länder och samhällen, som bidrog med sina perspektiv och olika idéer. En lång och mycket arbetsam period låg framför dem.

Så introducerade Jenny Sussi till Philip Lam. Han var ordförande för Hong Kong Christian Council. De hade hjälpt till med att bygga skolan i Baiwan, Kina. Efter ett par möten, kände Sussi att han hade ett enormt stort medmänskligt hjärta. Han berättade bl.a hur han med hjälp av en åsna hade ridit upp i svårframkomliga områden för att hjälpa människor i nöd. Hon beskriver hur hon frågade honom rakt ut – ”Kan du hjälpa mig att bygga ett barnhem”? hur Philip svarade: ”om du nämner barnhem, så kan jag inte hjälpa dig”. Sussi förstod att ämnet var mycket känsligt just under denna period. Men hon tänkte också för sig själv, om hon bara fick in en fot i Kina, så kanske de kunde bygga barnhemmet senare.

Men säger Sussi allvarligt: Han är och var min hjälte! Philip lade fram en plan, om hur de kunde hjälpa till att bygga nya sovsalar till barnen, som inte hann fram och tillbaka under skoldagen. Dessa barn bodde ca 3-4 timmars vandring över bergen och vandrade även under den kalla vintern på bara fötter.

Sussi, med Sunbeam gruppen, besökte området med den nya skolan, som var byggd av Jennys kyrka. Här träffade de barnen som bodde under hemska förhållande och upplevde att en del av barnen t.o.m. var föräldrarlösa. Philip förklarade för de lokala myndigheterna om deras besök utan att nämna barnhemmet. De var stolta över att en grupp kvinnor från Hong Kong ville hjälpa till med byggnaden av nya sovsalar. ”Och kan du tänka dig,” sade Sussi, ”de frågade hur mycket land vi ville ha. Som vi fick gratis.”

Arkitekten och advokater samt andra behjälpliga personer, alla jobbade pro bono.

Nu var det tid att söka donationer. De arrangerade olika fundraising projekter och så träffade Sussi Mrs Betty Kadoorie. Hon drev en av Hong Kongs största Foundations, letade projekt att sponsra och blev intresserad av Sussis idé. De beviljade en donation på en miljon HK Dollar, vilket var enormt mycket pengar på den tiden. Nu kunde de börja bygga. Efter den donationen var det som om alla dörrar öppnades.

Sussi har så många otroliga historier. ”Till en auktion hade vi böcker skrivna om den dåvarande guvernören av Hong Kong Mr Chris Patten. Jag tänkte att om jag kunde få dem signerade av själve guvernören, kunde vi få in en hel del pengar.”

Sussi berättar vidare att det lyckades henne efter stort besvär att få böckerna signerade. De såldes senare på aktion för 25.000 HK dollar styck.

Många dramatiska och oförklarliga händelser uppstod under tiden

Nu gick det snabbt med byggandet och efter 8 månader kunde de första 19 barnen tagas emot i Sunbeam Children`s Village, som blev mer än sovsalar. Inga bäbisar, men barn mellan 5-12. De avlusades, skrubbades rena och fick nya kläder. De åt till de kräktes, men efter några dagar förstod de, att de skulle få stanna på barnhemmet och ingen ville ta maten eller hemmet ifrån dem. Dessa rara ungar var inte vana vid närhet, men efter en tid ville de bara sitta nära Sussi. De lärde också Sussi kantonesiska, varje kväll satt de och pekade på saker och gav sig inte förrän uttalet var rätt. Byborna kallade barnhemmet för The White Castle.

Bok: I planted a Seed av Sussi Lempert Schwarz

Bok: I planted a Seed av Sussi Lempert Schwarz

Till slut fick de en bekräftelse på att myndigheterna i Baiwan önskade att de tog hand om deras föräldralösa barn, ”Jag uppnådde till sist min stora dröm, att hjälpa dessa barn.”

Det har blivit 400 barn, som hittills tagits om hand på barnhemmet under dessa 20 år. De kallar sig själva Familjen och anser sig som Lucky Dogs. Alla barnen blir sponsrade, får bra utbildning, och klarar sig fint. Många har startat egna familjer och ofta vill de också gärna själva bidra ekonomiskt till barnhemmet.

Från press av familj och vänner började Sussi skriva ner sina upplevelser. I Sydney, Australien, där hon bodde en tid, gick hon på en skrivarkurs för att lära mera. När manuskriptet var klart, skaffade Lena Walter, Swea från Las Vegas, en editor och Sussis son publicerade boken, I planted a seed, från Fluxform, som kom ut våren 2018.  Sussis status är nu Director Emeritus för barnhemmet. Hon är nu yogalärare och instruktör i Healthy life style. När jag intervjuar henne, berättar hon att hon snart är på väg till Hong Kong för en boksignering.

”Det är först nu, under de senaste åren, som jag insett vad jag gjort,” säger Sussi.

Det är omöjligt att inte imponeras av denna fantastiska kvinna! Boken finns att köpa på Amazon.com och mer info om barnhemmet finns på sunbeam.org.

Sussi med alla Sunbeam barnen för en del år sedan

Sussi med alla Sunbeam barnen för en del år sedan

Sussi med sina stora tjejer på Sunbeam Children´s Village

Sussi med sina stora tjejer på Sunbeam Children´s Village

Groundbreaking ceremonin i Baiwan

Groundbreaking ceremonin i Baiwan

Sunbeam Children´s Village i Baiwan Kina

Sunbeam Children´s Village i Baiwan Kina

Sunbeam Children´s Village i Baiwan Kina

Sunbeam Children´s Village i Baiwan Kina

Sussi berättar för barnen

Sussi berättar för barnen

Sunbeam IT rum och bibliotek

Sunbeam IT rum och bibliotek

Lekplatsen på Sunbeam Children´s Village

Lekplatsen på Sunbeam Children´s Village

På väg till skolan

På väg till skolan

Så levde barnen innan Sussis projekt

Så levde barnen innan Sussis projekt startade. Det enda pojken ägde fans i hans box.

Hus där barnen bodde innan Sunbeam

Barnen bodde i sådana hus innan i de gamla dorms. Iskallt om vintern, utan värme och en vatten pump med kallt vatten.

Några föräldralösa

Några föräldralösa