Network Menu

En av oss: Lotta Sjölin

Text: Sofia Solfors, SWEA Milano
Foto: Privat

En av oss: Lotta Sjödin; Foto: PrivatDen inspirerande och coola Swean Lotta Sjölins livsresa börjar i Skåne men har inneburit en mängd spännande stopp på vägen; Singapore, Madrid, Sao Paolo och Zürich, innan hon landade i Chapel Hill, NC i USA med man och tre barn. Det var 13 år sen nu, och mer än 20 år sedan hon lämnade Sverige.

”Min man föreslog att jag skulle vara mammaledig i Madrid, där han fick ett erbjudande om ett första utlandsjobb” säger Lotta, som på den tiden jobbade på läkemedelsbolag och reste Europa runt. Det lät som ett kul äventyr under ledigheten med första barnet, men det visade sig snabbt att detta det första äventyret skulle leda till fler.

Efter ett par år i Sao Paolo i Brasilien slog de sig ner i Schweiz. ”Där skulle vi stanna, säger Lotta, Schweiz kändes perfekt placerat i Europa och välorganiserat och vackert, det passade oss perfekt då. Lotta hade startat ett eget företag inom inredning som börjat gå riktigt bra.

”När vi fick erbjudande om att flytta till USA hyrde vi ut det hus vi själva hyrde, vi var så säkra på att vi skulle återvända till Schweiz”, skrattar hon. De planerade två åren har nu blivit 13 och familjen bor fortfarande kvar. De två äldsta barnen studerar nu bägge i Köpenhamn, och endast minstingen bor kvar hemma och går på Middle School.

”Vi har haft fantastiska år i USA, samtidigt som man som svensk inte kan blunda för de stora klyftorna i samhället här” säger Lotta krasst, ”det är tufft för många att leva i USA”.

En av oss: Lotta Sjödin; Foto: PrivatI snitt går 1 av 4 barn hungriga till skolan. Vi svenskar är vana vid att det finns strukturer i samhället som gör att alla tas om hand. En dag för fyra år sen undrade en vän om Lotta hade möjlighet att skänka några huvudkuddar till ett hem för utsatta kvinnor och barn i närheten av där hon bor i Chapel Hill, North Carolina.

De hade inga huvudkuddar i sina sängar och hon kände ”klart jag kan köpa några kuddar” säger Lotta. Hon fyllde bilen med kuddar och några tavlor att hänga på väggarna fick också följa med och så åkte hon dit. Det hon fick se där hade hon svårt att ta in. Dessa kvinnor och barn kommer dit med absolut ingenting, säger Lotta och beskriver lokalerna som fängelseliknande. Trista korridorer och kala rum med våningssängar i metall, där fanns absolut ingenting. Hon lämnade sina kuddar och åkte hem den gången. Och grät i bilen hela vägen hem.

”Jag levde i min priviligierade bubbla och dessa kvinnor och barn hade ingenting”, säger hon krasst. Detta första mötet på sheltret ändrade en hel del i Lottas liv. Hon som arbetade med inredning kunde inte se de trista miljöerna som dessa familjer tvingades leva i, det kändes så ovärdigt förklarar hon. Inte ett ställe för dem att förändra sina liv på.

Under sommarlovet som familjen spenderade i sommarhuset i Sverige, funderade Lotta på hur hon skulle kunna hjälpa till. Ett besök och ett möte med föreståndaren på hemmet gjorde att hon bestämde sig, ”jag kände starkt att jag skulle kunna göra skillnad här”, säger hon. ”Jag har fantastiska vänner som hade de ekonomiska möjligheterna, men också viljan att göra skillnad” fortsätter hon.

Lotta började med att be sina kompisar att donera ett rum på hemmet, totalt fanns 15 rum. Hon tyckte ”Donate a room” var ett bra koncept, enkelt att förklara och förstå. I början gick hon ut till vänner och bekanta som ville hjälpa sin svenska vän. Hon kontaktade IKEA och andra företag och bad dem donera textilier och inredning till projektet. Med hjälp av vänner målade man om, inredde rum med kärlek och känsla. ”Dessa familjer har gått igenom så svåra saker, att komma till en inbjudande miljö, känns som en självklar sak att kunna erbjuda, när resten av ens värld rasat” säger Lotta.

Det var så det började, det som idag blivit välgörenhetsorganisationen ”A Lotta Love”, med nu fem lokala chapters i North Carolina och hundratals volontärer, företag och andra organisationer är numera samarbetspartners. De får stora donationer från såväl privatpersoner som företag (IKEA, Pottery Barn mfl) och andra stiftelser som tex Rotary, skolklasser och föreningar. Bland många välgörenhetsorganisationer i USA är man plötsligt en lokal organisation att räkna med.

Lotta blir ofta inbjuden att föreläsa om sin resa. Att engagera tonåringar som knappt vill lyssna till en början, men sedan gråter när hon börjar berätta, och sen själva vill engagera sig är så häftigt, säger Lotta. Värt all slit!

Numera jobbar organisationen brett med att renovera miljöer på kvinnohem, barnhem, dagcenter, trädgårdar och lekplatser, där behovet finns. De blir kontaktade av organisationer; vi har pengar — kan ni fixa?

Idag har organisationen en 12 kvinnor stark styrelse med bland annat två psykologer som forskar på hur den fysiska omgivningen påverkar din mentala hälsa. Vi kan inte bara säga ”vi tror att kvinnorna och barnen mår bättre av det vi gör”, det gäller att veta, säger Lotta. Speciellt som det finns många välgörenhetsorganisationer i USA som letar donationer som fungerar som plåster åt det sociala systemet. ”Vi ser signifikanta skillnader före och efter” berättar hon. Kvinnorna mår mycket bättre i en inbjudande miljö. De känner sig respekterade och sedda, känslan av att någon gör detta för mig. ”Vi gör vårt arbete respektfullt”, säger Lotta, ”vi smyger in som osynliga små möss på dagtid och fixar medan de befinner sig på jobb eller i skolan, sen försvinner vi ut igen. Planen är att man stannar några månader på dessa shelters, för att sedan vara redo att flytta ut i livet. Då får man också ta med sig rummet som ett startkit till sitt nya hem.”

”A Lotta Love” anordnar också julfirande på shelters de arbetar med; barnen får skriva önskelistor, tomten kommer med paket till alla, även mammorna. ”Att se deras lycka över att få träffa tomten och få en julklapp är obetalbart” säger Lotta ”det är den enda jul jag behöver”. Life is good är mitt måtto.

Följ organisationen på Facebook och instagram under ”A lotta love”. www.alottalove.org

En av oss: Lotta Sjödin; Foto: Privat

Innan ”A Lotta Love” …

En av oss: Lotta Sjödin; Foto: Privat

… och efter förvandlingen av ”A Lotta Love”

Lotta med några voluntärer från Durham Academy
Från FB sidan för A Lotta Love

En av oss: Lotta Sjödin; Foto: Privat
En av oss: Lotta Sjödin; Foto: Privat