Network Menu

Det händer hemma i Sverige

När du pratar med vänner eller släkt i Sverige, känner du ibland att du inte har en aning om vad de talar om? Att du inte hängt med riktigt vad som hänt i på sistone vad det gäller nyheter, underhållning och kultur? Vår Stockholms Swea Anna Gustafson Bril — som även gör ett fantastiskt jobb med SWEA Internationals Instagram-konto — hjälper oss andra runtom världen att ha lite känn på vad folk pratar om i Sverige.

Vinter i Stockholm Foto: Anna Gustafson Bril

Foto: Anna Gustafson Bril

En glimt från ett vintrigt Stockholm …

Av: Anna Gustafson Bril, SWEA Stockholm

melodifestivalen 2018Snön ligger vit på gator och torg och Melodifestivalen har börjat här hemma! För många, speciellt ungdomar och barn, är deltävlingarna på lördagskvällarna i Karlstad, Göteborg, Malmö, Örnsköldsvik och Kristiansstad jättespännande TV-underhållning. 28 artister slåss om segern i Sveriges Melodifestival som äger rum på Friends Arena i Solna den 10:e mars. Vinnaren får åka till Eurovision Song Contest i Lissabon den 12:e maj. Få event är så populära som Melodifestivalen och vissa menar att den är en enande kraft i det svenska samhället. Låt oss hoppas det! Läs mer och titta på Melodifestivalen (kan ses i hela världen): https://www.svt.se/melodifestivalen

Ingen har väl undgått att Ingvar Kamprad, super-entreprenören och grundaren av miljardimperiet IKEA har gått ur tiden? Smålänningen Ingvar grundade IKEA redan vid 17 års ålder och skapade utifrån ett par tomma händer en organisation som fört ut Sverige i världen på ett unikt sätt. IKEA har inte bara gett världen funktionella möbler till låga priser, utan också hela den svenska livsstilen med enkel, demokratisk och stilren design. Och så förstås, extra populärt hos alla utlandssvenskar: köttbullarna, pepparkakorna, julmusten, sillen och herrgårdsosten i IKEAs matbutik. Vila i frid Ingvar!

Året har börjat bra när det gäller film. “Solsidan”, filmen som hade premiär strax innan jul, har jag varit och tittat på med stor förtjusning. Till alla er som följt TV-serien ”Solsidan” i TV4, så måste jag säga, filmen är ännu roligare! Mina väninnor och jag skrattade friskt under drygt 1,5 timme. Man får följa de tre par som bor i Saltsjöbaden utanför Stockholm i en komedi som handlar om svenskhet, kärlek, barnlängtan, knepiga föräldrar och oskrivna badregler i Torekov med mycket mera. Se en trailer längre ner på sidan

Ytterligare en film som haft premiär och som jag gärna vill gå och se är “Ted – För Kärlekens skull” – den omskrivna filmen om musikern Ted Gärdestad. “Jag vill ha en egen måne” kommer ni kanske ihåg från 1972? Ted var en underbar musiker men hade det inte alltid så lätt med livet. Trailer finns längre ner.

Har ni hört att det kommer en ny version av filmen “Mamma Mia”? Jodå, den är på gång och ska komma på bio till sommaren! Pierce Brosnan, Meryl Streep, Cher etc.. det verkar lovande. Titta här nedan — något att se fram emot till sommaren!

Filmen Solsidan