Network Menu

Det händer hemma i Sverige (SWEA-Nytt 3/2018)

Rekord i Maj, Nya Karolinska och Det Svenska Tech Undret

Vädret, vädret…

sun-1789653_640 via Pixabay

Public Domain via Pixabay

Här hemma i Sverige pratas det ofta om vädret. Hur länge ska värmen vara, tar den slut snart, när kommer värmen, blir det varmt till Midsommar, är det klimatförändring på gång, etc. Ja, ni har säkert hört det…

När jag flyttade hem efter utlandsår, så funderade jag lite på varför man talar så mycket om vädret här hemma. Men svaret är enkelt, vädret är ofta så opålitligt under de svenska sommarmånaderna att man sitter som på nålar och måste alltid vara redo med alternativ-planer, dunjackor, partytält, terassvärmare m.m. om man vill säker på att slippa obehagliga överraskningar.

Men så kom maj 2018…. Rekordmånad med nära “tropisk” värme från i princip början till slut. Tydligen har det inte varit så här varmt i maj sedan man började mäta maxtemperaturer. Varmast blev det i Göteborg den 30:e maj med 31,1° C. Det är den högsta maj-temperaturen i Sverige sedan 1911 (källe: SMHI). Så, alla nöjda och Sverige förvandlat till ett leende land med glada människor utomhus så långt ögat kan se. Underbart. Nu håller vi bara tummarna att det håller i sig resten av sommaren.

SMHI-ttmk180530

Från SMHI.se

Nya Karolinska

NKS entréhall mot norr; Illustration: White Tengbom Team

NKS entréhall mot norr
Illustration: White Tengbom Team

Nya Karolinska Universitetssjukhuset med 36 operationsrum, 630 platser och två helikopterplattor invigdes med pompa och ståt i maj efter åtta års byggnation. Trots kritik om för få sängplatser, budget-överskridningar, korruption och strumpor som kostade 6 000 kronor styck m.m.

För första gången på drygt 40 år har dock Stockholm fått ett helt nytt sjukhus. Uppdraget för Nya Karolinska är att ta hand om patienter från hela Stockholms län som drabbats av mycket allvarliga sjukdomar eller svåra skador. Väldigt fint ser det ut. Kika in och läs mer: nyakarolinskasolna.se

NKS helikopterplatta; Illustration: White Tengbom Team

NKS helikopterplatta
Illustration: White Tengbom Team

Allt om enhörningar

Kina Zeidler; Foto: Karin Röse

Kina Zeidler; Foto: Karin Röse

Visste du att Sverige är rikt på enhörningar? Nya tech-företag som under en kort tid uppnått ett värde av mer än 1 miljard amerikanska dollar (ca 9 miljarder svenska kronor) kallas för “unicorns”, enhörningar. Spotify, Skype, King, Mojang och Klarna. Internetbaserade företag med verksamhet som strömmad musik, betaltjänster, spel och internet-telefoni. Av de 260 nya enhörnings-bolag som finns i världen, finns 41 i Europa, och hela sju stycken kommer från Sverige. Sett till befolkningsmängd tillhör Sverige världstoppen vad gäller att spotta ur sig snabbväxande miljardbolag.

En fråga som Kina Zeidler ställer i sin nya bok är hur det kan komma sig att ett litet land i norr med bara tio miljoner invånare kan producera så många globala succéer. ”I grund och botten är vi ett land med viktiga strukturer som till exempel platta organisationer, tidig utbyggnad av bredband, den så kallade PC-reformen med billiga datorer samtidigt som vi som nation generellt prioriterar innovation och kreativitet.”

Bokomslag: Det svenska techundret

Hur blev Spotify störst i världen på strömmad musik? Hur gör man för att skaffa 100 miljoner användare? Kina Zeidlers bok: “Det svenska Tech Undret” berättar om hur det kom sig att just Sverige blivit så bra på att producera och fostra fram stora tech-bolag. En välskriven bok med intervjuer med många av de nya stjärnorna bl.a. Daniel Ek från Spotify, Sebastian Siemiatkowski, Klarna och Niklas Zennström som skapade Skype.

Nu går jag ut i solen och njuter och läser vidare… hoppas, hoppas det varar….

Glad Varm Sommar!

Anna Bril, SWEA Stockholm