Network Menu

Det händer hemma i Sverige

Vilken sommar!!!

Ingen har väl undkommit att Sverige och Europa haft en rekordvarm sommar. Tydligen har det inte varit så här varmt på 262 år. I Stockholm har medeltemperaturen varit landets högsta under juli månad med 22,4 grader, enligt SMHI. Det är den högsta medeltemperaturen som någonsin uppmätts i Sverige. I Stockholm började temperaturen att mätas 1756 – alltså är juli i år den varmaste på minst 262 år. Klimatförändringar känns definitivt påtagliga denna sommar oavsett om man tror på det eller inte (se: dn.se/sthlm/hetaste-uppmatta-manaden-nagonsin-i-stockholm/).

Vi svenskar kan dock vara stolta över att Sverige är ett föregångsland när det gäller klimatpåverkan. Vi släpper ut bra mycket mindre koldioxid per person än EU-snittet (se ekonomifakta.se/Fakta/Miljo/Utslapp-internationellt/Koldioxid-per-capita/).

Annas gräsmatta i Kalmar, juli 2018; Foto: Anna Gustafson Bril

Annas gräsmatta i Kalmar, juli 2018
Foto: Anna Gustafson Bril

Betande ko i Kalmar; Foto: Anna Gustafson Bril

Betande ko i Kalmar
Foto: Anna Gustafson Bril

Stackars svenska kor

Några som haft det extra svårt i värmen i sommar är de svenska korna. Här nere i Kalmar-trakten har jag sett några stackars kor som bor i en hage runt hörnet och hur de mer och mer börjar likna kor man sett på bilder från Afrika. Svenska bönder har blivit tvungna att köpa in foder, hugga ner lövträd etc. för att ge mat till sina djur när gräset mer och mer liknar en savann.

Diskussionerna om statliga stöd till jordbrukare har också gått varma i media. Nu uppmanas vi att äta mer svenskt kött i höst för att stödja våra bönder. Själv försöker jag dra ner på köttkonsumptionen, men man lever ju tydligen längre om man äter mindre kött så det blir ett dilemma …


Skogsbränder

Skogsbränder har vi också haft gott om i sommar som en följd av det extremt varma vädret. Under några dagar i juli brann det i nästan alla län i hela Sverige. (Se https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/sverige-hårt-drabbat-av-skogsbränder-brandslangar-börjar-ta-slut-10479638)

Myndigheten som ansvarar för krishanteringen när det gäller skogsbränder, MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (msb.se) verkade inte ha det lätt och fick rejäla avhyvlingar i pressen. Till slut fick regeringen be både Nato och Italien om extra resurser med att få ett slut på det hela med hjälp av vattenbombande flygplan.

***Bilden av Per Ekdahl går att beställa av honom, per_ekdahl(Replace this parenthesis with the @ sign)hotmail.com

Skogsbrand i Ljusdal; Foto: Per Ekdahl

Skogsbrand i Ljusdal, juli 2018
Foto: Brandman Per Ekdahl ***


Framsidan: Om krisen eller kriget kommer

“Om Krisen eller Kriget Kommer”

MSB har förresten varit på tapeten även tidigare i år, med broschyren “Om Krisen eller Kriget Kommer”. Denna lilla skrift skickades i våras ut till alla svenska hushåll på uppdrag av den svenska regeringen. Här kan man t.ex. läsa att det är bra att ha ett lager med konserverad mat hemma i skafferiet, ifall det skulle bli brist på mat i affärerna eller varför inte köpa in en “vev-radio”, ja, en radio som fungerar utan el, om det skulle bli strömavbrott under ett potentiellt krig. Skämt åsido, broschyren är helt klart läsvärd och det är alltid bra att vara förberedd på allt möjligt, så läs den gärna. Klicka här för nedladdning av broschyren.

Personligen känner jag dock inte att en eventuell invasion av vårt land står för dörren och då har jag ändå bott i Ryssland under 10 års tid. Näe, jag tror inte Putin är på väg in i Sverige. Men man vet ju aldrig…

Valet

Så är det då dags för Val här hemma. Nu ska jag inte prata politik så klart, men om du vill ha koll på läget i opinionsmätningarna så här dagarna innan, så testa att gå in på www.val.digital.se. Här kan du se en sammanställning av de senaste fem veckornas opinionsmätningar, både procent per parti, men också hur många mandat partierna skulle få om det var val just idag. Länkar finns också till flera stora tidningars valkompasser, där du kan svara på frågor för att se vilket parti som passar dig.

Du kan också se de senaste opinionsmätningarna på wikipedia tex. För all officiell information om det svenska valet den 9.e september går du till www.val.se.

Med fler partier än någonsin i leken, så kommer valet att bli en väldigt spännande rysare som många av oss ser fram emot att följa.

Sen-sommarhälsningar från

Anna Gustafson Bril, SWEA Stockholm

Svenska valet via Val.se

Från val.se