Network Menu

Det händer hemma i Sverige

December i Stockholm…

Här hemma i Stockholm är det nu julfint med adventsstjärnor, julgranar, glittrande led-upplysta djur, girlanger, hjärtan och julskyltning överallt — det är verkligen vackert och mysigt i kubik.

Julmarknaderna avlöser varandra helgerna innan jul och inne i centrala Stockholm finns både Gamla stans julmarknad, Skansens och Hovstallets julmarknader. Tomtar, änglar, hantverk, brända mandlar och allt är som det ska vara.

Julmarknad Gamla Stan; Foto: Anna Gustafson Bril

Julmarknad Gamla Stan

Tomtar på julmarknaden i Gamla stan; Foto: Anna Gustafson Bril

Tomtar på julmarknaden i Gamla stan

Juldekorationer i Stockholms city; Foto: Anna Gustafson Bril

Juldekorationer i Stockholms city

Det vankas julbord

I december besöker många ett julbord och här finns det mycket att välja på med allt från traditionellt julbord till vegetariskt, asiatiskt, vilt, italienskt, med underhållning m.m. Stockholm med omnejd räknar med hela ca 300 olika julbord att välja på!

Trots alla trender om att vi bör äta mindre och hälsosammare, lockar julborden väldigt många, inte minst företag och organisationer, så det gäller att boka i god tid.

Julbord som ligger högst på topplistorna är bl.a.

  • Gamla Riskarkivet där den populära svenska kocken Niklas Ekstedt ordnar ett traditionellt och vällagat julbord.
  • Ulriksdals Värdshus med utsikt över Edsviken är ett annat fint och anrikt julbord.
  • Berns Asiatiska är också uppe i toppen bland de bästa och där serveras, som namnet ger gällande, asiatisk buffé. I massor ska tilläggas. Ingen klassisk julmat här men ett väldigt stort smörgåsbord med allt från sushi och ceviche till varma asiatiska rätter och godisbord. Mycket populärt.
  • Grand Hotels berömda Veranda bjuder naturligtvis på traditionellt julbord version lyx som rekommenderas varmt, även om priset är lite högre.

Det finns numer dessutom flera s.k. julbords-mäklare som förmedlar julbords-bokningar i Stockholm och kan ge råd om vad som passar just dig.

Julbord; Foto: Anna Gustafson Bril

Julbord

Gravad lax; Foto: Anna Gustafson Bril

Gravad lax

Nationalmuseum nyinvigt

En glad nyhet på den kulturella himlen i Stockholm är att Nationalmuseum till slut öppnade i november efter ett renoveringsarbete som pågått under hela fem års tid. En helt ny skulptur-innergård, dubbelt så stor kapacitet att ta emot besökare, tre gånger så mycket konst som visas, över 300 förbyggda fönster har öppnats upp m.m. Väggar har målats om i nya vackra och uttrycksfulla färger, allt för att bättre visa upp konstskatterna i detta det största av svenska konstmuseer.

Dessutom har man lagt till en barnavdelning vid namn “Villa Curiosa” med sex olika rum i “Harry Potter”-stil med plats för egen fantasi. Tanken är att det finns en “Gamle” samt ett litet barn som bor här och ledtrådarna i de sex rummen berättar om dessa figurer.

Nationalmuseums adventskalender; Foto: Anna Gustafson Bril

Nationalmuseums adventskalender

Skulpturgården på Nationalmuseum; Foto: Anna Gustafson Bril

Skulpturgården på Nationalmuseum

Nationalmuseum; Foto: Anna Gustafson Bril

Nationalmuseum

Nationalmuseum - shopen; Foto: Anna Gustafson Bril

Nationalmuseum – shopen

Just nu visar Nationalmuseum också en tillfällig utställning med måleri av John Singer Sargent, amerikansk konstnär (1856–1925). Inte så välkänd i Sverige men i USA och Storbritannien räknas Sargent som ett av den internationella konstens stora namn från sekelskiftet 1900. Pågår fram till 13 januari. Den permanenta konsten på Nationalmuseum är måleri och skulptur från ca 1500 fram till idag.

Ytterligare några trevligheter är Nationalmuseums omgjorda restaurang, mysiga kafé och så shoppen förstås med en hel massa fint! Sist men inte minst har muséet, liksom alla statliga museer, gratis inträde.

Välkoma alla Sweor — ni kommer inte att bli besvikna!

Om du är särskilt intresserad av Nationalmuseum, så har de också en stödförening, Nationalmusei Vänner, läs mer om den här:

Villa Curiosa, Nationalmuseum; Foto: Anna Gustafson Bril

Villa Curiosa, Nationalmuseum

Bland tomtar och troll

Jenny Nyström på Sven-Harrys

Jenny Nyström, ”Flygande tomte”, akvarell, 1928. (Förlaga till ”Jultomten, skolbarnens jultidning”, utgiven 1891–1934). Foto: Björn Petrén
Från webbplatsen sven-harrys.se/sv/

Om någon känner för kombinationen jul och museum, så missa inte Jenny Nyström-utställningen på Sven-Harrys Konstmuseum. Detta lilla mässings-beklädda konstmuseum byggt av Sven-Harry Karlsson, byggmästare och fastighetsägare, ligger intill Vasaparken och är charmigt och precis lagom stort.

Fram till den 17 februari kan man se ca 100 verk av Jenny Nyström, bland annat tomtar, änglar och snöiga jullandskap som vi alla känner igen, men även verk som aldrig tidigare visats. Jenny, som främst är känd som flitig illustratör är en av Sveriges mest älskade och produktiva konstnärer från förra seklet.

Med önskan om en god och fridfull jul till er alla!

Anna Gustafson Bril, SWEA Stockholm (Text och Foton)