Network Menu

Regionmöte där havet möter bergen

VAME RM 2018 i Vancouver, 11-14 oktober

Tillbaka till listan över RM rapporter för 2018 >>>

Rapport #1

Text: Lena Normén-Younger

Alla planeringskommittéer inom SWEA sliter nog med samma fråga när man skapar ett program för regionmöten (RM) – vad ska vi visa våra besökare för att bäst berätta just vår stads historia på bästa sätt? Var ska tyngdpunkten ligga? Kultur, matupplevelser eller natur? I Vancouver kan vi erbjuda allt i en spännande mix.

Under andra helgen i oktober 2018 hölls RM i Vancouver i Kanada, tillhörande SWEA-regionen Västra Nordamerika (VAME). Det var tredje regionmötet som hölls i vår vackra stad och även denna gång innebar programmet det obligatoriska årsmötet, kombinerat med intressanta föredrag, utflykter och fester.

Mötet inleddes med ett mingel hemma hos undertecknad. Som f.d. ordförande och mångårig Swea blev jag glad över att se hur många välkända namn som fanns med på anmälningslistan. Ett förflutet inom SWEA på lokal och regionalnivå ger en stor vänskapskrets. Min man, mästargrillaren med värsta BBQ:n och röken anlitades, och med hjälp av ett urval av våra lokala medlemmar – antingen f.d. ordförande eller etablerade RM-resenärer – serverade vi en höstbuffé med rökt lax och hälleflundra, grillad oxfilé, potatisgratäng, och ett urval av smarriga sallader följt av goda ostar och efterrätter. Mat och vin är ett gemensamt intresse för Ritchie och mig, och att få dela detta en kväll med både gamla och nya vänner från SWEA är alltid något som vi njuter av, så även denna underbara torsdagskväll.

Ett axplock av utflykter hade valt för att ge de besökande en smak av unika och mångkulturella Vancouver. Ett besök på Museum of Anthropology i Vancouver är alltid obligatoriskt eftersom det förklarar och visar ursprungsbefolkningens historia och kultur. I övrigt har mer än hälften av befolkningen ett annat modersmål än engelska, något som man ser representerat i den internationella sammansättningen av befolkningen och de många etniska restauranger som finns. Granville Island var ett populärt utflyktsmål och är en koncentrerad upplevelse av mat och kultur, både från den kanadensiska västkusten och många andra länder. En dagstur till Squamish var ett spännande alternativ för den som ville åka upp i vår nya ”Sea-to-Sky Gondola” för att uppleva en vidunderlig utsikt över berg, hav och skärgård.

På lördagen hölls årsmötet följt av intressanta presentationer av Sweorna Britta Armstrong och Lena Walthers som båda är honorära konsuler för Sverige i San Diego och Las Vegas. Pia Wennerth som är vice ordförande i SWEA och hemmahörande i VAME berättade om SWEA ur ett internationellt perspektiv. Helena McCombie pratade om hur SWEA Professional fungerar i San Francisco, där aktiviteten också startade för några år sedan. Mötet avslutades med en festlig tillställning på möteshotellet, och var som vanligt i SWEA en uppsluppen tillställning.

Rapport #2

Text: Rebecca Keckman, AO SWEA Vancouver

Som värdstad var det en stor ära att få välkomna Sweor från regionen och världen över till vår stad på Kanadas västkust. Lyckligtvis visade sig staden på sin bästa höst-sida med färggranna träd och klarblå himmel (Vancouver är känd för att vara regnig och grå på hösten). Som AO är det alltid enormt givande med mötena med andra AO från regionen. Att få ses i person ger det lilla extra som man inte får över telefon, man har chans att prata och diskutera på ett djupare sätt. Det är också väldigt intressant att få träffa medlemmar och höra deras resor, hur de hamnat där de är idag och vad svenskhet är för dem.

Presentationerna vi hade under mötet (SWEA Professional samt de Svenska Konsulerna) var mycket lärorika och meningsfulla. Det var mycket inspirerande att få höra framgången av SWEA Professional i San Francisco samt konsulernas arbete i att stötta svenskar utomlands samt främja Sverige, något som går hand i hand med SWEA avdelningarna.

De utflykter som anordnades var positivt bemötta! Det erbjöds allt från besök på lokalt museum, dagsutflykt längs vacker natur till Squamish samt flygsimulering över Kanada. Själv hade jag äran att få guida ett gäng Sweor genom staden och ta dem till matturen på Granville Island. Där fick de smaka sig igenom lokala gottigheter så som korv, bröd, ost samt njuta av utsikten över småbåtshamnen.

Jag ser gladeligen fram emot nästa mötestillfälle att får återsee nya och bekanta ansikten och jag säger tusen tack till alla som kom och förgyllde möteshelgen här i Vancouver.

På båt fran False Creek till Granville Island

Utsikt från den lilla båten som tog oss över False Creek till Granville Island
Foto: Privat

SWEA VAMEs styrelse under RM i Vancouver, 2018

SWEA VAMEs styrelse under RM i Vancouver, 2018

Under VAMEs RM i Vancouver, 2018

Under VAMEs RM i Vancouver, 2018
Foto: Suzanne Southard

Under VAMEs RM i Vancouver, 2018

Under VAMEs RM i Vancouver, 2018
Foto: Suzanne Southard

Under VAMEs RM i Vancouver, 2018

Under VAMEs RM i Vancouver, 2018
Foto: Suzanne Southard