Network Menu

En av oss: Amy von Sydow Green

Text: Sofia Solfors, SWEA Milano

Amy von Sydow GreenAmy von Sydow Green berättar att hon nästan var på väg att flytta hem till Sverige igen, efter några års studier i bland annat ekonomi på college i Boston, USA. Men precis på sluttampen träffade hon kärleken Jeff på en studentfest. ”Mamma och pappa hade nog hoppats att jag skulle komma hem till Sverige då”, säger hon, ”men nu blev det så att jag stannade kvar.” Hon hade redan planerat ett års praktik i New York efter avslutade studier och efter det året gifte hon sig med sin Jeff, och blev kvar i USA.

Ytterligare två examina

Några år senare kom Amy in på läkarprogrammet hemma i Göteborg och maken följde med, de ville testa Sverige tillsammans. Det var också där som första barnet föddes och Amy läste hela läkarutbildningen där. I samma veva som Amy var färdig fick Jeff en dag ett erbjudande om jobb på ett universitet hemma i USA och familjen bestämde sig för att flytta tillbaka dit.

Under studierna i Sverige hade Amy deltagit i en forskningsstudie för fetma och övervikt och blivit väldigt intresserad av detta ämne. Väl tillbaka i USA började hon läsa en masters inom Human Nutrition för att utbilda sig till dietist. Nu arbetar Amy sedan tre år tillbaka på en klinik för fetma och övervikt på University of Pennsylvania och hjälper patienter med råd till ett hälsosammare liv och en bättre kost.

Amy von Sydow GreenPopulär Instagrammare

Genom sitt populära och inspirerande Instagramkonto (@amysilveria) ger Amy dagligen tips på bra och hälsosamma måltider och nyttiga fikor och mellanmål. Det är omöjligt att inte inspireras och imponeras av hur alla dessa varierande, nyttiga och samtidigt urläckra måltider hamnar på bordet mitt i Amys stressiga småbarnsliv.

Systrarna von Sydows Kokböcker

Amy har dessutom skrivit tre populära och storsäljande kokböcker, utgivna i Sverige, tillsammans med sin syster Ebba Kleberg von Sydow. Böckerna heter ”Sommar med systrarna von Sydow”, ”Fest med systrarna von Sydow” och den senaste kom i somras, ”Små stunder med systarna von Sydow”, alla med underbara bilder och härliga och inspirerande recept.

”Vi älskar mat bägge två och det var fantastiskt roligt att ha ett gemensamt projekt – idén växte fram, det var ett drömprojekt vi haft tillsammans länge. Vi känner varandra så väl att det var absolut inga problem att jobba med Atlanten emellan oss. Tvärtom var det ett härligt teamwork som systrar, en anledning att hålla ännu mer kontakt med varandra. Även efter tre böcker finns idéer till fler, ser fram emot en ny bok. Och självklart vore det en dröm att översätta dem och sälja i USA”, skrattar Amy.

Kontakten med Sverige

Amy von Sydow GreenAmy har tre barn på 11, 8 och 3 år och familjen är bosatt mitt i centrala Philadelphia. Vi pratar om konsten att få sina barn att prata svenska och tycka det är roligt med svenska traditioner, något som är väldigt viktigt för Amy. Familjen har mycket kontakt med familj och vänner i Sverige och spenderar varje år många härliga sommarveckor på Västkusten (Amy har lyckats förhandla sig till extra ledighet, något som ju oftast är svårt i USA) och julen firar man tillsammans med storfamiljen i Sälen.

SWEA mitt i livet

Hemma i USA har SWEA varit ett naturligt och bra sätt att träffa andra mammor med barn och hålla svenskan levande i barnens liv. Efter vår intervju ska Amy direkt på träff med några andra svenska mammor i Philadelphia, hon har varit uppe och bakat tidigt. I år är Amy ansvarig för SWEA Philadelphias mamma-barngrupp, hon sitter också med i SWEA Philadelphias styrelse som programansvarig. ”SWEA har varit viktigt hela tiden för mig här i USA”, säger Amy.

Amy känns som något av en riktig svensk superkvinna. Hon har ju hunnit med tre akademiska examina (ekonom, läkare och masters i Human Nutrition!), sitt jobb som dietist på ett sjukhus, skrivit tre storsäljande kokböcker med sin syster samt driver sitt populära Instagramkonto och har tre barn att ta hand om. Det är omöjligt att inte inspireras och imponeras av henne. Jag frågar om hon inte kan dela med sig av något riktigt bra favoritrecept till alla Sweor som vill vara hälsosamma men ändå äta gott. Självklart vill hon det och snabbt tipsar hon om sin nyttiga, inte så söta, men ack så goda granola.

Den här granolan har mindre tillsatt socker än de flesta granola-varianter. Nötterna ger dessutom nyttigt omättat fett och E-vitamin. Lika god till naturell yoghurt på morgonen som över vaniljyoghurt, tinade bär från frysen på kvällen om du blir vrålsugen på något sött …

Systrarna von Sydows supergoda nöt- och frögranola

1 sats (7 – 8 dl)
4 dl blandade naturella nötter (vi brukar använda 1 dl vardera av hasselnötter, mandel, pekannötter och valnötter)
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl grovriven kokos
2 msk kokosolja
2 msk vatten
2 msk honung eller lönnsirap
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 nypa havssalt

Sätt ugnen på 175 grader Celsius. Blanda ihop nötter och frön. Smält kokosolja och rör ihop med vatten, sötning, kryddor och salt. Rosta på en plåt med bakplåtspapper i cirka en halvtimma. Rör om 1–2 gånger under tiden. Förvara granolan i en lufttät glas- eller plåtburk, så håller den sig längre och bevaras knaprig!

Följ Amy von Sydow Green i sociala medier

@amysilveria på Instagram
@Amy Silveria Nutrition på Facebook

Kokböcker

  • Sommar med Systrarna von Sydow
  • Fest med Systrarna von Sydow
  • Små stunder med Systrarna von Sydow
Omslag: Små stunder med Systrarna von Sydow