Network Menu

Hemvändande Sweor sätter guldkant

Text: Anna Hägg, SWEA Houston

Hur skapar man egentligen en blomstrande SWEA-förening? Med träffar som uppskattas av medlemmarna och där det är enkelt att få människor att engagera sig. När de flesta ser SWEA som en förening för kvinnor utomlands, ska vi lite oväntat prata med en lokalförening i Malmö, där man verkar ha hittat ett fungerande koncept. Man har idag drygt 100 medlemmar, och det ökar. Kanske kan det ge inspiration och nya uppslag för hur vi kan få just vår egen förening att bli ännu lite bättre.

Foto: Maria Gårdemyr

Maria Gårdemyr, programansvarig för SWEA Malmö, har du några tips att dela med dig av om hur man ordnar populära SWEA-träffar?

Jag tycker det är viktigt med en välkomnande och öppen attityd på träffarna, där man lägger extra vikt vid att introducera nya. Våra månatliga luncher är populära, där vi bjuder in föreläsare från näringsliv och kultur. Vi har även SWEA-medlemmar som berättar om sina erfarenheter från olika platser runt jorden. På somrarna kör vi en speciell lunch-serie i Skanör-Falsterbo, och då ansluter många ”semester-Sweor” som bor utomlands men är hemma i Sverige på sommaren. I en enkät frågade vi medlemmarna vad de vill göra, och då önskade många guidade visningar och teater, så det försöker vi ordna med. Vi har besökt Malmö choklad-fabrik, ett café/bageri och ett kloster. Vi vill också ha in lite flärd, bland annat i form av modevisningar som vi brukar ha en på våren och en på hösten.

Hur gör ni för att få medlemmar att hjälpa till att ordna träffarna?

Vi har gott om eldsjälar här i Malmö, som tycker det är roligt att hjälpa till. Flera har flyttat hem till Sverige som pensionärer och har mer tid, vilket underlättar. Efter kanske 20-30 år utomlands är SWEA ett bra sätt i att bygga upp kontakter hemma igen. Många av våra hemvändande medlemmar är vana vid ett aktivt liv, och är bra på att ta tag i saker, skapa nätverk och hitta guldkorn i vardagen.

Foto: Maria Gårdemyr

Hur kommunicerar ni med medlemmarna om era träffar?

Mejl var det som de flesta önskade i vår enkät, så vi mejlar ut månads-brev där vi informerar om vad som är på gång. Sedan har vi en sluten Facebook-grupp där vi lägger ut info. Engagerade medlemmar gör att mun-till-mun-metoden fungerar bra också! Anmälan till träffarna görs via vår hemsida, och man betalar oftast i förväg via banköverföring, så vi slipper onödiga avgifter med Swish till exempel.

Vad tycker du själv är det bästa med att vara med i SWEA?

Det ger så mycket tillbaka att engagera sig. Jag får ta del av andra människors erfarenheter från hela världen och dela deras vardag. När jag bodde i Zürich så var det en stor hjälp när man kom ny till ett land och inte kände någon. Jag har alltid varit något av en föreningsmänniska och gillat att samla olika människor i ett gemensamt syfte. Jag tror att SWEA är lite i en brytpunkt, och behöver utvecklas så man även når arbetande kvinnor i högre grad. Då får man anpassa upplägget, köra mer afterwork och kvällsaktiviteter och ibland vara nöjd med att introducera människor för varandra och hoppas de finner fortsatt gemenskap även utanför SWEA.

Vad är nästa event som ni ordnar i Malmö?

Vi har en vin-provning ikväll faktiskt, med en Swea som utbildar sig till sommelier. Det ska bli kul!

Tack, Maria!