Network Menu

Sweor öppnar sina hem för varandra

Fint utsikt; Foto: Anna Hägg

Foto: Anna Hägg

Text: Anna Hägg

Vad sägs om en långhelg i San Francisco? Några dagar i Marbella eller Dubai? Och i stället för ett opersonligt hotell kunna bo hemma hos en Swea, och uppleva lite lokalt liv på plats, få tips om sevärdheter och kanske en ny vän. Detta är en spännande möjlighet för alla Sweor i och med medlemsförmånen SWEAs rumsförmedling. Genom den kan du också få chans till en ny bekantskap genom besök av en Swea, och få dela med dig av dina erfarenheter och tips om din egen hemstad. För att förstå bättre hur det fungerar ska vi dels höra med Ann Faut, som kom på idén till tjänsten 1992, och Åsa Sundin, som provat den.


Ann Faut, hur kom det sig att du tog initiativ till detta?

Jag skulle till Seattle några dagar men hittade inget boende. Kontaktade då en Swea och kunde få bo hos henne. När SWEA sedan skulle bilda regioner föreslog jag att vi kunde introducera denna tjänst, och fick gehör för det.

På vilka fler platser har du utnyttjat rumsförmedlingen?

Oj, det är ganska många: New York, Berlin, Dublin, London, Wien, Stockholm, Melbourne och Paris. Senaste gången jag använde det var på världsmötet i Perth 2017, då jag bodde jättetrevligt lite utanför stan.

Har du själv haft boende hos dig?

Ann Faut; Foto: Privat

Ann Faut; Foto: Privat

Jadå, och jag hade gärna tagit emot fler men då jag bor ca 45 minuter utanför San Francisco tycker en del att det är lite för långt bort. Vad man nog inte känner till då är att det är ofta ganska svalt och dimmigt i själva stan under sommaren, men betydligt bättre väder utanför stan…

Ser du några svårigheter med tjänsten?

Jag tror det kunde utnyttjas mer om fler kände till det, och hur trevligt det kan vara. Det som efterfrågas är oftast ganska centrala lägen, men då dessa är dyra har de som bor där kanske inte så många extra rum. Sedan har man i vissa länder försvårat för denna typ av tjänster i och med Airbnb och dess konkurrens mot vanliga hotell, vilket även kan påverka oss i och med att speciella tillstånd kan behövas. En stående annons i SWEA-nytt vore ett bra sätt att påminna om att tjänsten finns tror jag. Vore också bra om alla lokalföreningar nämnde rumsförmedlingen på sin hemsida, gärna med kontaktperson (eller ordförandes) och mitt namn också.

Vilka orter är med?

USA är väl representerat, likaså Italien och Spanien. Mellanöstern (Dubai/Abu Dhabi) har vi nyligen fått med också.


Åsa Sundin; Foto: Privat

Åsa Sundin; Foto: Privat

Åsa Sundin, Swea som bor i Luxemburg, kan du berätta lite om när du bodde hemma hos en Swea i Toronto?

Jag hade hälsat på min son som bodde i en stad i närheten av Toronto. En väninna från Sverige mötte upp, så vi var två som bodde hos vår SWEA-värdinna i fyra nätter. Familjen var jättetrevlig och bjöd oss på spaghetti första kvällen. Huset låg lite utanför centrum, men nära till tunnelbanan. Familjen gav oss tips om att luncha i TV-tornet och mannen körde oss en dag till ett museum, där vi fick gå in gratis som hans gäster.

Hur hörde du talas om SWEAs rumsförmedling?

Jag läste om det i SWEA-bladet när jag var ganska ny i SWEA i Luxemburg. Jag anmälde mig till att bli värdinna och fick frågan om att även vara rumsförmedlare. Och det har jag varit sen dess, dock hittills utan förfrågan att ta emot gäster. Jag tror det beror på att de som kommer till Luxemburg redan har någon de ska hälsa på. Därför är behovet inte så stort här, som i städer man turistar i.

Hur gjorde du för att hitta en Swea att bo hos?

Jag mailade till rumsförmedlaren i Toronto. Jag har också tagit kontakt med rumsförmedlare i andra städer för att få tips om möjligheter för svenskar i förskingringen att knyta kontakter. Till exempel för mina barn som har bott både här och där. Sweorna har alltid varit hjälpsamma och gett tips när de har kunnat.

Vad upplever du är skillnaden att bo på detta sätt jämfört med hotell?

Jag tycker det är trevligt att knyta kontakt med andra människor och få möjlighet att sitta tillsammans och prata på kvällarna eller vid frukosten. Att utbyta erfarenheter. Men det är inte alla som trivs med det. Min väninna till exempel föredrar att bo på hotell. Eftersom jag hade varit på resande fot ett tag, så uppskattade jag mycket att få använda tvättmaskinen. Dessutom är det billigare än att bo på hotell. Idag är ju många vana att använda Airbnb, och detta är liknande i och med att man bor hemma hos någon. Men det är mer personligt och det känns tryggt att det är hos en annan Swea.


Fakta om rumsförmedlingen:

Rumsförmedling logga 300x237Finns idag på 58 orter runt om i världen. Se swea.org/medlem/rumsformedling-2/

Hur använder man det? Kontakta lokalföreningen på den ort du ska besöka, antingen ordföranden eller deras kontaktperson för rumsförmedlingen. Kontaktpersonerna erbjuder antingen boende själva, eller kan hjälpa till att förmedla kontakt med andra Sweor på den aktuella orten. Du kan få namn på kontaktpersoner av Ann Faut: annfaut(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com.

Hur gör jag för att vara värdinna, och alltså kunna ha Sweor på besök boende hos mig? Kontakta ordförande i din avdelning eller Ann Faut.

Vad kostar det? $20-80 per person och natt (värdinnan sätter beloppet)

Vad ingår? Sovrum, enkel frukost, tillfälle att tvätta och stryka, goda råd och upplysning om sevärdheter, shopping etc.